1054
Το χανγκόβερ είναι ο τρόπος που βρίσκει το σώμα μας για να δηλώσει ότι το παρακάναμε με το αλκοόλ | Shutterstock

Ποια ποτά προκαλούν το χειρότερο χανγκόβερ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 23 Ιανουαρίου 2017, 09:00
Το χανγκόβερ είναι ο τρόπος που βρίσκει το σώμα μας για να δηλώσει ότι το παρακάναμε με το αλκοόλ
|Shutterstock

Ποια ποτά προκαλούν το χειρότερο χανγκόβερ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 23 Ιανουαρίου 2017, 09:00

Χθες το βράδυ πήγες σε πάρτι, ήπιες και σήμερα είσαι κομμάτια. Από χανγκόβερ. Έτσι το λέμε κι εμείς  αφού δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να αποδίδει το σύνδρομο της επόμενης ημέρας μετά από μια νύχτα με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Νιώθεις άρρωστος και στα συμπτώματα εκτός από το αίσθημα αδυναμίας περιλαμβάνεται επίσης αφόρητος πονοκέφαλος, ευαισθησία στο φως, στομαχικά προβλήματα (γαστρίτιδα, ναυτία, εμετός, ακόμη και διάρροια είναι πιθανή), δίψα και δυσάρεστη γεύση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χανγκόβερ είναι ο τρόπος που βρίσκει το σώμα μας για να δηλώσει ότι το παρακάναμε με το αλκοόλ. Δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί το παθαίνουμε κάνουν όμως κάποιες υποθέσεις: «Ειδικοί στην τοξικομανία αναφέρουν συχνά ότι στην ουσία το χανγκόβερ είναι μια ήπια μορφή στερητικού συνδρόμου από αλκοόλ», δήλωσε στην εφημερίδα New York Times η Λώρα Βιτς καθηγήτρια χειρουργικής στο πανεπιστήμιο Wake Forest στο Ουίνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας. Πράγματι, το χανγκόβερ ξεκινάει συνήθως όταν η αλκοόλη στο αίμα μας αρχίζει να μειώνεται και φτάνει στο αποκορύφωμά του, όταν φτάσει το μηδέν.

Επιπλέον, το αλκοόλ μας κάνει να ουρούμε περισσότερο από ό,τι συνήθως, οπότε ο οργανισμός χάνει τους ηλεκτρολύτες του και αφυδατώνεται (όταν βέβαια αυτός που πίνει δεν έχει δίπλα σε κάθε ποτό και ένα ποτήρι νερό). Το χειρότερο από όλα όμως είναι η συγκέντρωση ακεταλδεΰδης στο αίμα. Πρόκειται για μια χημική ουσία που παράγεται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Smithsonian, η ακεταλδεΰδη είναι πολύ ισχυρότερη από το αλκοόλ και ευθύνεται για την αυξημένη εφίδρωση, τη ναυτία και τον έμετο. Και επειδή το σώμα έχει ήδη αφυδατωθεί, έχει λιγότερο νερό στη διάθεσή του για να αποβάλλει την επιπλέον ακεταλδεΰδη.

shutterstock_171835337
H ακεταλδεΰδη, η χημική ουσία που παράγεται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του αλκοόλ είναι πολύ ισχυρότερη από το αλκοόλ και ευθύνεται για την αυξημένη εφίδρωση, τη ναυτία και τον έμετο

Δεν έχουν όμως όλα τα ποτά τις ίδιες επιπτώσεις στον οργανισμό κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού τους. Η σοβαρότητα του χανγκόβερ εξαρτάται από το είδος του αλκοόλ που πίνουμε.

Σκούρα και αρωματικά

Τα αλκοολούχα ποτά είναι αποτέλεσμα ζύμωσης, η οποία δημιουργεί το αλκοόλ και άλλα υποπροϊόντα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (που είναι υπεύθυνο για τις αβλαβείς φυσαλίδες στα αφρώδη κρασιά), και χημικά οργανικά έλαια (congeners), που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί και είναι αυτά ακριβώς που μας κάνουν να νιώθουμε άρρωστοι. Αυτές οι ουσίες όμως είναι επίσης υπεύθυνες για την ξεχωριστή γεύση που έχουν τα πιο σκούρα ποτά, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί, ή το κονιάκ.

Μια ολλανδική έρευνα που έγινε το 2006 ανάμεσα σε φοιτητές διαπίστωσε ότι όσο πιο σκούρο είναι το αλκοόλ με περισσότερα χημικά οργανικά έλαια τόσο χειρότερο είναι το χανγκόβερ που προκαλεί. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε σχέση με τη μπύρα και το κρασί, τα λικέρ ήταν πιο πιθανό να προκαλέσουν χανγκόβερ, ίσως επειδή είναι ποτά με μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό.

Επίσης φθηνότερα ποτά είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, τα βλαβερά πτητικά συστατικά φιλτράρονται κατά τη διαδικασία της απόσταξης, αλλά το φθηνό αλκοόλ δεν αποστάζεται περισσότερο από μια-δυο φορές σε αντίθεση με υψηλότερης ποιότητας ποτά, όπως η βότκα που αποστάζεται έξι φορές.

Γλυκά και αφρώδη

Φαίνεται επίσης ότι ο εμπλουτισμός (ενανθράκωση) των ποτών με διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να έχει ακόμη πιο μεθυστικό αποτέλεσμα και, πιθανώς, να προκαλεί ακόμη χειρότερο χανγκόβερ.  Μια βρετανική μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έπιναν βότκα με σόδα, τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα τους ήταν υψηλότερα από εκείνων που έπιναν σκέτη βότκα (ή βότκα αραιωμένη με νερό). Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό συνέβη επειδή ο προστιθέμενος όγκος των φυσαλίδων ώθησε αμέσως το περιεχόμενο του στομάχου στο λεπτό έντερο, από όπου το αλκοόλ περνάει στην κυκλοφορία του αίματος, πιο γρήγορα. Σύμφωνα εξάλλου με μια άλλη βρετανική μελέτη οι άνθρωποι που έπιναν σαμπάνια που είχε χάσει τις φυσαλίδες της (επίπεδη) είχαν χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα από εκείνους που την έπιναν με τις φυσαλίδες της.

Underneath all those bubbles, Champagne is a wine, with the same diversity and complexity as wines from other great regions. Credit: Copyright 2016 Comite Champagne
ο εμπλουτισμός των ποτών με διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να έχει ακόμη πιο μεθυστικό αποτέλεσμα και, πιθανώς, να προκαλεί ακόμη χειρότερο χανγκόβερ (Reuters/Comite Champagne)

Στη μελέτη του 2007 αναφέρεται ακόμη ότι τα σιρόπια που συνήθως προστίθενται σε κοκτέιλ, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη γαστρική κένωση και κατ’ επέκταση αυξάνουν το ποσοστό απορρόφησης του αλκοόλ από το αίμα. Ωστόσο, και στις δύο αυτές έρευνες ήταν πολύ λίγοι οι συμμετέχοντες, 21 και 12 αντίστοιχα, αριθμοί δηλαδή που είναι πολύ μικροί για να ορίσουν μια σχέση ανάμεσα στην ενανθράκωση, τα σάκχαρα, και την μέθη που προκύπτει.

Δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία

Η μόνη πραγματική και δοκιμασμένη θεραπεία για το χανγκόβερ είναι ο χρόνος. Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει εκτός από  το να περιμένει, έστω και αν η σκέψη και μόνο ότι πρέπει να μείνει την επόμενη ημέρα στο κρεβάτι είναι λίαν ενοχλητική.  Τελικά, ο οργανισμός θα απαλλαγεί από την ακεταλδεΰδη, μπορεί όμως κανείς να τον ενισχύσει με ένα καλό γεύμα (όπως το brunch για παράδειγμα που περιλαμβάνει επίσης τονωτικούς χυμούς, καφέ ή τσάι και ίσως ένα ελαφρύ αλκοολούχο ποτό) που θα τον ενυδατώσει και θα του προσφέρει τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

4933922984_342ff86f73_b
Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης του χανγκόβερ, τα αχλάδια (timlewisnm/Flickr)

Προφανώς ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς το χανγκόβερ, είναι να μην πιει υπερβολικά. Επίσης θα πρέπει να πίνει νερό συνεχώς ανάμεσα στα διάφορα ποτά. Αλλά, αν το πάρτι πρόκειται να είναι «άγριο» θα άξιζε ίσως να προετοιμάσουμε το στομάχι μας αναλόγως. Κάποιοι προτείνουν ένα μεγάλο ποτήρι γάλα πριν από την έξοδο, άλλοι τροφές με λιπαρά και υδατάνθρακες, καμιά παλιότερη μέθοδος, όμως, πρόληψης του χανγκόβερ δεν πρότεινε φρούτα.  Μέχρι που από την Αυστραλία ήρθε η μαγική πρόταση, που λέει «φάτε αχλάδια πριν πιείτε».

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015 που παρουσίασε η Μάνι Νόουκς καθηγήτρια διατροφολογίας της εθνικής υπηρεσίας Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Αυστραλίας «CSIRO» (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization), τα αχλάδια μειώνουν τη χοληστερόλη, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, φαίνεται όμως επίσης ότι μπορεί να προλάβουν το χανγκόβερ και να μειώσουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα.

Μύθος ή αλήθεια; Μια δοκιμή θα σας πείσει. Σε κάθε περίπτωση τα αχλάδια είναι φρούτα πολύ θρεπτικά και υγιεινά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...