1028
Ο Ρονάλντο έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι ένα θαύμα της φύσης | Getty

Γιατί ο Ρονάλντο αραιώνει τις παραστάσεις του

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2017, 17:06
Ο Ρονάλντο έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι ένα θαύμα της φύσης
|Getty

Γιατί ο Ρονάλντο αραιώνει τις παραστάσεις του

Sportscaster Sportscaster 4 Ιανουαρίου 2017, 17:06

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται απόψε (Τετάρτη) τη Σεβίλλη. Το παιχνίδι -για τους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας- δεν είναι εύκολο και, επιπλέον, ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν θα έχει στη διάθεσή του μερικούς από τους πιο σημαντικούς παίκτες του: τον Σέρχιο Ράμος, τον Γκάρεθ Μπέιλ, τον Ματέο Κόβατσιτς, τον Λούκας Βάθκεθ… Κι όμως, ο προπονητής της «Βασίλισσας» αποφάσισε να κάνει τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη, αφήνοντας εκτός αποστολής τον υγιέστατο και ξεκούραστο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πριν από μερικές μέρες επέστρεψε από τις μίνι διακοπές του στη Μαδέιρα, τη γενέτειρά του.

Στο εξής, οι απουσίες του πορτογάλου σούπερ-σταρ θα είναι όλο και πιο συχνές. Ο Ζιντάν -ένα φαινόμενο αθλητικότητας και αντοχής κι εκείνος, την εποχή που έπαιζε μπάλα- γνωρίζει «από πρώτο χέρι» ότι τον χρόνο κανένας δεν κατάφερε να τον νικήσει, όσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής κι αν ήταν. Γι’ αυτό, τον περασμένο Νοέμβριο εκπόνησε ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τον «CR7», ώστε να τον κρατήσει ακμαίο έως το τέλος της σεζόν και ανταγωνιστικό σε top επίπεδο για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται. Πολύ λογικό. Το παράδοξο είναι, ότι κατάφερε να πείσει τον Ρονάλντο -που μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν δεχόταν να χάσει ούτε λεπτό αγώνα- πως αυτή η πρόνοια είναι για το καλό του.

Στη τρέχουσα σεζόν, ο Κριστιάνο έχει μείνει εκτός αποστολής άλλες τέσσερις φορές: στο ματς με την Εσπανιόλ, λόγω γρίπης, στα δύο παιχνίδια Κυπέλλου με τη Λεονέσα, και στον αγώνα πρωταθλήματος με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στη Γαλικία, στις αρχές Δεκεμβρίου, επειδή ακολουθούσε το κουραστικό ταξίδι της Ρεάλ στην Ιαπωνία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Επίσης, έχει γίνει αλλαγή σε τέσσερις αγώνες: με την Οσασούνα (στο 66′), με τη Λας Πάλμας (στο 72′), με την Ατλέτικο Μαδρίτης (στο 83′) και με την Κασίμα (στο 112′).

Αν προσμετρήσουμε και τα παιχνίδια που έχασε στην αρχή της σεζόν -έως τις 10 Σεπτεμβρίου-  εξ αιτίας του τραυματισμού του στο αριστερό γόνατο στον Τελικό του Euro (10 Ιουλίου), απόψε ο Ρονάλντο θα συμπληρώσει οκτώ απουσίες στους 27 αγώνες που θα έχει δώσει η Ρεάλ, όταν τα δύο τελευταία χρόνια είχε λείψει σε μόλις εννέα από τα 111 ματς της ομάδας του. Και βρισκόμαστε, ακόμη, σχεδόν στα μισά της εφετινής διαδρομής.

2016-12-18T141644Z_125072204_MT1ACI14707259_RTRMADP_3_SOCCER-CLUBFINAL
Το 2016 ο Ρονάλντο κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Το 2017; (Getty)

Σε όρους λεπτών συμμετοχής, μέχρι στιγμής ο πορτογάλος άσος έχει εμφανιστεί στο 72% των παραστάσεων της Ρεάλ. Την περασμένη σεζόν, το ποσοστό αυτό ήταν πάνω από 90%: είχε παίξει στα 48 από τα 52 ματς της «Βασίλισσας», και είχε γίνει αλλαγή μόνο δύο φορές. Στην αμέσως προηγούμενη (2014-2015), είχε λείψει σε πέντε από τα 59 παιχνίδια της Ρεάλ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στο πλάνο του Ζιντάν περιλαμβάνονται κι άλλες προγραμματισμένες απουσίες του «CR7», μέχρι το τέλος της σεζόν, και το παράξενο είναι πως ο ίδιος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτό. Πρόκειται για μια θεαματική μεταστροφή του, αν σκεφτεί κάποιος τι είχε συμβεί μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, όταν ο προπονητής του τόλμησε να τον αποσύρει από τον αγώνα της Ρεάλ με τη Λας Πάλμας (2-2). Ο πορτογάλος επιθετικός είχε αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο με γκριμάτσες δυσαρέσκειας, ενώ ο τηλεοπτικός φακός τον είχε συλλάβει να πετάει στο έδαφος κάποιο αντικείμενο, εξοργισμένος για την αντικατάστασή του.

Μία μέρα μετά ήρθαν στο φως εικόνες που έδειχναν τον Ρονάλντο να βρίζει χυδαία τον γάλλο τεχνικό με μια ισπανική έκφραση -«Su puta madre»- που… στόλιζε τη μανούλα του, αλλά και στα πορτογαλικά -«foda se»- που αποτελεί μια… παρότρυνση για παθητικό σεξ. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Madrid-Barcelona.com, ο χαμός συνεχίστηκε στα αποδυτήρια, όπου ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος κατάφερε να σβήσει τη φωτιά προτού αυτή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τι άλλαξε από τότε, και ο Κριστιάνο δέχεται -αδιαμαρτύρητα, πλέον- τις «ανάσες» που του προσφέρει ο Ζιντάν; Προφανώς, έχει αρχίσει να νιώθει στο κορμί του τη φθορά του χρόνου. Αυτό φαίνεται, τον τελευταίο καιρό, και στο αγωνιστικό του στιλ: έχει μειώσει στο ελάχιστο τα σπριντ, αποφεύγει τα άσκοπα τρεξίματα και έχει περιορίσει τα άλματα για κεφαλιά, που είναι η… σπεσιαλιτέ του.

GettyImages-629773136
O Κριστιάνο Ρονάλντο στον αγώνα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ (Getty)

Ο Ρονάλντο έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι είναι ένα θαύμα της φύσης. Στις 6 του περασμένου Ιουλίου, στον ημιτελικό της Πορτογαλίας με την Ουαλία για το Euro, άνοιξε το σκορ πηδώντας στα 288 εκατοστά, ένα μέτρο πάνω από το ύψος του ουαλού αμυντικού Τζέιμς Κόλινς που στεκόταν δίπλα του στη φάση. Ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος μετέδιδε τον αγώνα στην τηλεόραση, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, σχολιάζοντας στο Twitter: «Δεν έχω ξαναδεί παίκτη να σηκώνεται τόσο ψηλά και να πετάει τόσο πολύ, όσο ο Ρονάλντο. Τι εκπληκτικός αθλητής!».

Σωματομετρική έρευνα της Castrol, επίσημου χορηγού του Μουντιάλ 2014, είχε αποδείξει την ικανότητα του Κριστιάνο να πηδάει 44 εκατοστά σε επιτόπιο άλμα και 78 εκατοστά σε άλμα με φόρα: επτά εκατοστά ψηλότερα από τον μέσο όρο των παικτών μπάσκετ που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Οι τετρακέφαλοι των ποδιών του έχουν υπερφυσική περίμετρο 62 εκατοστών, ενώ το κορμί του δεν έχει ίχνος λίπους, ως αποτέλεσμα της πολύωρης, εντατικής εκγύμνασής του – στη διάρκεια της οποίας σηκώνει, στο σύνολο, το βάρος 16 αυτοκινήτων.

Ολα αυτά τον κάνουν να φαίνεται άτρωτος, όμως στις 5 Φεβρουαρίου ο Ρονάλντο γίνεται 32 ετών. Και μια σειρά από γεγονότα ήρθε να του υπενθυμίσει οτι ο χρόνος δεν αστειεύεται. Η αποκατάσταση του σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο καθυστέρησε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Επαιξε «κουτσός» στον Τελικό του Champions League, τον Μάιο, υποτροπίασε δυο μήνες αργότερα και αποχώρησε από τον Τελικό του Euro, ενώ άργησε να μπει στη νέα σεζόν. Επιπλέον, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, οι εφετινές επιδόσεις του στην αρχή της περιόδου ήταν οι χειρότερες της τελευταίας τριετίας. Ακόμη και σήμερα, δείχνει να μην «πατάει» καλά στο γήπεδο.

Επειδή τα σημάδια τον έχουν θορυβήσει, τώρα ο Πορτογάλος δείχνει πρόθυμος να δεχθεί την «πατρική στοργή» του Ζιντάν που -μέχρι πρότινος- αρνιόταν. Εβαλε στην άκρη τον εγωισμό του, αγνόησε το συμβόλαιό του με τη Nike (που προβλέπει περικοπές στην αμοιβή του εάν οι απουσίες του ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο) και το πήρε -επιτέλους- απόφαση: για να αγωνίζεται μέχρι τα 40 του, όπως επιθυμεί, θα πρέπει να αραιώσει τις εμφανίσεις του. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ατομικά του ρεκόρ που τόσο τον εξιτάρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...