766
Τα νέα δεν είναι καλά για τους λάτρεις του κρασιού και ειδικά του Malbec από τη Νότια Αμερική που πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα | Shutterstock

Ποιες χώρες πίνουν το περισσότερο κρασί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Νοεμβρίου 2016, 09:32
Τα νέα δεν είναι καλά για τους λάτρεις του κρασιού και ειδικά του Malbec από τη Νότια Αμερική που πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα
|Shutterstock

Ποιες χώρες πίνουν το περισσότερο κρασί

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 13 Νοεμβρίου 2016, 09:32

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται φέτος να σημειώσει πτώση κατά 5% σε σχέση με πέρσι λόγω των «καιρικών φαινομένων». Μάλιστα η μεγαλύτερη πτώση θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα στη Νότια Αμερική, ειδικά στην Αργεντινή και τη Χιλή, χώρες όπου παράγονται κρασιά της γνωστής ποικιλίας Malbec. Η μείωση της οινικής παραγωγής είναι κακό νέο για τις χώρες που καταναλώνουν πολύ κρασί κάθε χρόνο.

Ποιοι πίνουν περισσότερο κρασί; Στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται το Βατικανό με 54 λίτρα κατά κεφαλή ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 72 φιάλες κρασιού (η φιάλη έχει περιεκτικότητα 0,75 l). Παρεμπιπτόντως, περίπου πέντε εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Πόλη του Βατικανού κάθε χρόνο, όπως αναφέρει ο Independent. Μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, η Γαλλία είναι 5η σε κατανάλωση κρασιού ετησίως, ακολουθούν 6η η Πορτογαλία, 7η η Ελβετία, 10η η Ιταλία και η 11η Αυστρία και έπεται στην 12η θέση η Ελλάδα με 27,86 λίτρα κρασιού το χρόνο.

Wine_countries_EU_lt
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12 θέση της λίστας των 20 ευρωπαϊκών χωρών με 27,86 λίτρα κρασιού κατά κεφαλήν ετησίως

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) έχει υπολογίσει ότι η φετινή παραγωγή θα φτάσει τα 259,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), καθιστώντας το 2016 μια από τις τρεις χρονιές με την πιο φτωχή παραγωγή από το 2000. Ενώ, λοιπόν, η ποσότητα του παραγόμενου οίνου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση των καταναλωτών, τα στοιχεία έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος επηρεάζουν πολύ το κρασί, πράγμα που μπορεί να χειροτερέψει στο μέλλον, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η Ιταλία προβλέπεται να έχει φέτος τη μεγαλύτερη  παραγωγή οίνου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Κίνα. Η Γαλλία είναι πιθανό να παραμείνει στην πρώτη τριάδα, παρά την προβλεπόμενη  μείωση της παραγωγής της  στα 41,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα (ποσοστό μείωσης 12%) εξαιτίας των μεγάλων καταιγίδων που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου γεωργίας.

wine_149426624 copy
Η Γαλλία έχει πληγεί φέτος από δυνατές καταιγίδες

Οι χειρότερες συνέπειες των καιρικών φαινομένων αναμένονται στη Νότια Αμερική όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι έχει πέσει κατακόρυφα, κατά 35% στην Αργεντινή και 21% στη Χιλή, που βρίσκονται στην έβδομη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα της λίστας του OIV με τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Είναι φυσικό λοιπόν οι λάτρεις των ποικιλιών Malbec και Carménère να ανησυχούν ιδιαίτερα. Πτώση 19% αναφέρεται και για τη Νότια Αφρική αλλά τα νέα είναι καλύτερα για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, που υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 5% και 35% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του OIV η προβλεπόμενη συνολική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής οίνων επηρεάζεται έντονα από τα καιρικά φαινόμενα. «Το Ελ Νίνιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τις καταστροφές στη Λατινική Αμερική, όπου η παραγωγή επηρεάστηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες με πολλές βροχές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, Ζαν Μαρί Οράν. Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που συμβαίνει κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, επηρεάζει τις βροχοπτώσεις προκαλώντας τόσο την ξηρασία όσο και τις πλημμύρες.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το χρόνο από το Ινστιτούτο της Γης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αναφέρεται εξάλλου ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, βασικός παράγοντας για τον χρόνο συγκομιδής των σταφυλιών, επηρεάζει δραματικά τις περιόδους αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το κλίμα αλλάζει. «Σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι για κάθε βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας η συγκομιδή σταφυλιών ωθείται να γίνει νωρίτερα κατά περίπου έξι με επτά ημέρες», αναφέρει η έκθεση. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε τελικά να κάνει την καλλιέργεια της ποικιλίας Pinot noir, για παράδειγμα, ακατάλληλη για πολλές περιοχές της Βουργουνδίας, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσίασε το 2011 ο κλιματικός επιστήμονας Υβ Τουρ.

Wine_countries_World
Στην Ελλάδα, που είναι η 16η οινοπαραγωγός χώρα του κόσμου, φέτος προβλέπεται αύξηση της παραγωγής κρασιού κατά 2%

 

Ακόμη, το 2014 μια δημοσίευση του περιοδικού Wine Economics and Policy κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα είχε «ασυνήθιστες επιπτώσεις» στη γεωργία και λίγες καλλιέργειες θα ήταν περισσότερο ευαίσθητες από τα σταφύλια σε ήσσονος σημασίας κλιματικές αλλαγές. Αναφερόμενη στην Ευρώπη, η έρευνα επισήμαινε την πιθανότητα ψύχους στην περιοχή του Μπορντό και σε τμήματα της Ισπανίας, λόγω της απουσίας του Ρεύματος του Κόλπου, ενώ σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αλσατίας, αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία με αποτέλεσμα πιο σύντομες περιόδους ωρίμανσης. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι στην Ιταλία, στην περιφέρεια του Κιάντι, τα σταφύλια έχουν αρχίσει να ωριμάζουν πολύ νωρίς, πράγμα που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές αλλαγές στις καλλιέργειες των οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...