1007
Από την ανατολή μέχρι τη δύση της ζωής μας, η κάθε ηλικία συνοδεύεται από τις δικές της επιτυχίες | Shutterstock

Σε ποιες ηλικίες είμαστε στα καλύτερά μας

Ειρήνη Βενιού Ειρήνη Βενιού 16 Απριλίου 2018, 15:02
Από την ανατολή μέχρι τη δύση της ζωής μας, η κάθε ηλικία συνοδεύεται από τις δικές της επιτυχίες
|Shutterstock

Σε ποιες ηλικίες είμαστε στα καλύτερά μας

Ειρήνη Βενιού Ειρήνη Βενιού 16 Απριλίου 2018, 15:02

Η ζωή είναι ένας κύκλος. Από τη φρεσκάδα και την ανεμελιά περνάει στην ωριμότητα, για να «δύσει» ήσυχα-ήσυχα στα βαθιά νερά της σοφίας. Και μπορεί η τρομακτική ταχύτητα του χρόνου να μας βάζει πολλές φορές σε σκέψεις γύρω από το πόσο γρήγορα γερνάμε ή χάνουμε τις αντοχές και τη ζωντάνια μας, όμως οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα νιάτα –που όλοι πασχίζουν να «παγώσουν» ή να ανακτήσουν με κάθε κόστος- είναι απλά υπερτιμημένα!

Η κάθε ηλικία έχει τη χάρη της και η αλήθεια είναι ότι η κάθε φάση της ζωής μας είναι πολύτιμη και σίγουρα ξεχωριστή. Aλλωστε ποιος είπε ότι η επιτυχία σχετίζεται μόνο με την παραγωγική ηλικία μας και έχει ημερομηνία λήξης; Δυστυχώς, στον δυτικό κόσμο επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι από τη μέση ηλικία και έπειτα πάμε για… απόσυρση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Μελέτες δείχνουν ότι η κάθε ηλικία -ακόμα και εκείνη των 90 ετών- προσφέρει εφόδια που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, στο πολυδιάστατο πρίσμα της ζωής.

Γλωσσομαθείς ετών 7

Η πρώτη «κορυφή» στο σχεδιάγραμμα της ζωής μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι γλωσσική και ξεπροβάλλει γύρω στην ηλικία των επτά ετών. Είναι η στιγμή όπου το μυαλό μας λειτουργεί σαν σφουγγάρι και είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Εγκέφαλος στο «φουλ»

Eνας από τους βασικούς τρόπους αξιολόγησης των γνωστικών μας επιδόσεων είναι μέσω του λεγόμενου τεστ κωδικοποίησης συμβόλων. Πρόκειται για την αντιστοιχία μεταξύ αριθμών και συμβόλων και τη «μετάφραση» ουσιαστικά μιας σειράς αριθμών στα σωστά σύμβολα. Οι επιστήμονες επί χρόνια γνώριζαν ότι η αστραπιαία σκέψη και η ικανότητα να ανακαλούμε πληροφορίες στο μυαλό μας για την επίλυση προβλημάτων -μια διαδικασία γνωστή και ως ρευστή νοημοσύνη-, βρίσκονται στα καλύτερά τους κατά την ενηλικίωσή μας (18-20 ετών).  Eπειτα ο μηχανισμός αυτός, που σχετίζεται με τη μνήμη εργασίας, αρχίζει σταδιακά να φθίνει.

Age_Peak_Everything-Protagon-D

Ωστόσο, μελέτη νευροεπιστημόνων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) έδειξε ότι η πραγματική εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό μας είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Μέσα από δημοσίευσή τους το 2015 στην επιθεώρηση «Psychological Science», οι αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι επιδόσεις επιμέρους τμημάτων της ρευστής νοημοσύνης χτυπούν «κόκκινο» σε διαφορετικές ηλικίες, με κάποιες μάλιστα να φτάνουν μέχρι και τα 40 έτη.

Το 2010, μελέτη των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Ντάρτμουθ που είχε δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Cognition» είχε δείξει ότι η ικανότητά μας να συγκρατούμε και να θυμόμαστε ονόματα είναι στα καλύτερά της γύρω στην ηλικία των 22 ετών. Δυστυχώς κατά τους ειδικούς κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με την ικανότητά μας να θυμόμαστε πρόσωπα, η οποία «ανθίζει» στα 32.

Το μυστήριο της 20άρας

O Κρίστιαν Ράντερ, ένας εκ των συνιδρυτών της δημοφιλούς αμερικανικής πλατφόρμας online dating, OKCupid, στο βιβλίο του «Dataclysm» παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση δεδομένων που έχει να κάνει με το φλέγον ζήτημα του έρωτα και των σχέσεων.

Oπως φάνηκε από τα στοιχεία που συνέλεξε ο συγγραφέας από την «κόκκινη» διαδικτυακή πλατφόρμα, οι άνδρες τείνουν να βρίσκουν πιο θελκτικές τις γυναίκες στην ηλικία των 23 ετών. Ακόμα και όταν εκείνοι μεγαλώνουν, αποκαλύπτει το βιβλίο, η προτίμησή τους για τις 20άρες παραμένει ανεπηρέαστη. Από την πλευρά τους οι νεαρές γυναίκες γοητεύονται περισσότερο από ελαφρώς μεγαλύτερους άνδρες (κατά ένα ή δύο χρόνια), ενώ οι 30άρες επιλέγουν άνδρες που είναι μερικά χρόνια νεότεροι από αυτές.

Ψυχική ικανοποίηση και σωματική δύναμη

Το 2013, δημοσκόπηση της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) στην οποία έλαβαν μέρος 23.000 άτομα από τη Γερμανία, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες ηλικίας 23 ετών δήλωναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, σε γενικά πλαίσια.

Σωματικά πάλι, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στα καλύτερά μας στα 25. Θεωρούν ωστόσο ότι η δύναμη και η αντοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τα 35-40, ενώ στη συνέχεια μπορούν να βελτιωθούν με τη βοήθεια σωματικής άσκησης με αντίσταση.

Επαγγελματική επιτυχία

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία -τα οποία στην Ελλάδα της κρίσης φαντάζουν μάλλον κωμικά-, οι γυναίκες φτάνουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επαγγελματικά και μισθολογικά στην ηλικία των 39 ετών. Οπως δημοσιεύει το περιοδικό «Forbes», η επαγγελματική καταξίωση για τους άνδρες πάλι έρχεται σχεδόν 10 χρόνια αργότερα. Και τα δύο φύλα ωστόσο φάνηκε να αγγίζουν την κορυφή των αριθμητικών τους ικανοτήτων στην ηλικία των 50 ετών.

Διαπρέποντας στα -ήντα

Στα 51 οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συναισθηματικός μας κόσμος έχει πλέον ωριμάσει, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων. Το λεξιλόγιό μας σύμφωνα με μελέτες είναι στα καλύτερά του στην ηλικία των 69 ετών και τότε γίνεται συνήθως και ο απολογισμός της ζωής που έχει ζήσει κανείς. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του LSE περί ικανοποίησης της ζωής, μετά τους 23χρονους, ικανοποιημένοι δηλώνουν όσοι πλησιάζουν τα 70. Ευτυχισμένοι με το σώμα τους εμφανίζονται οι 74χρονοι, ενώ όσοι έχουν αγγίξει τα 82 είναι εκείνοι που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ψυχική ευημερία.

Το ταρακούνημα του… 9

Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να αλλάξουμε δεκαετία, συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό υποστηρίζουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), μελετώντας άτομα διαφόρων ηλικιών παρατήρησαν ότι όσα ήταν 29, 39, 49 ή 59 ετών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους -προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο- , συγκριτικά με άτομα άλλων ηλικιών.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, κατά τους ειδικούς, βρίσκονταν -μεταξύ άλλων- άτομα που αναζητούσαν την αδρεναλίνη μέσω εξωσυζυγικών σχέσεων, άτομα που εμφάνιζαν αυτοκτονικές τάσεις ή ακόμα και άτομα που αποφάσιζαν πρώτη φορά να τρέξουν σε μαραθώνιο ή να φέρουν τη ζωή τους κυριολεκτικά τούμπα, αλλάζοντας εντελώς το μοτίβο που ακολουθούσαν έως τότε.

Ο χρόνος ρέει και τίποτα δεν μπορεί να τον φρενάρει. Εκτός και αν έχουμε κολλητό τον δρα Εμετ Μπράουν από την ταινία «Πίσω στο Μέλλον». Μέχρι να κυκλοφορήσει στο εμπόριο όμως η μαγική μηχανή του χρόνου, που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε στον χρόνο, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγκαλιάσουμε τη ζωή, με τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα που τη συνοδεύουν, και να αγαπήσουμε την κάθε ηλικία ξεχωριστά για αυτά που μας προσφέρει. Γιατί, αν το καλοσκεφτούμε, είμαστε πραγματικά τυχεροί που έχουμε φτάσει έως εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...