496
Ενα κοριτσάκι φιλά μία φωτογραφία του Κάστρο ενώ χιλιάδες περιμένουν στην ουρά για το «χαίρε» | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Το ύστατο χαίρε των Κουβανών (και του Τσίπρα) στον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 17:18
Ενα κοριτσάκι φιλά μία φωτογραφία του Κάστρο ενώ χιλιάδες περιμένουν στην ουρά για το «χαίρε»
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Το ύστατο χαίρε των Κουβανών (και του Τσίπρα) στον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 17:18

Με ηρεμία και διακριτικότητα, χωρίς θρήνους βορειοκορεατικού τύπου, αλλά ίσως με μια ανησυχία για το μέλλον, οι Κουβανοί αποχαιρετούν κατά χιλιάδες τον Φιντέλ Κάστρο.

Ηδη από τη Δευτέρα συρρέουν στην Αβάνα για τον αποχαιρετισμό: πολλοί είναι δακρυσμένοι, άλλοι είναι τυλιγμένοι στην σημαία της Κούβας. Οι ουρές είναι μεγάλες από νωρίς την Τρίτη, αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Στην πλατεία της Επανάστασης, στον χώρο όπου βρίσκεται και το μνημείο του εθνικού ήρωα της χώρας Χοσέ Μαρτί, υπάρχει ένα μεγάλο πορτρέτο του Κάστρο με στρατιωτική στολή και το όπλο στα χέρια. Είναι η ίδια πλατεία που είχε κατακλυστεί πολλές φορές με κόσμο που παρακολουθούσαν τις πύρινες ομιλίες του εκλιπόντα ηγέτη.

Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν κλειστά την Τρίτη για να μπορέσουν οι πολίτες να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν απλό μέλος του κόμματος, έχοντας παραιτηθεί από κάθε αξίωμα.

Για το απόγευμα (αργά το βράδυ στην Ελλάδα) οι αρχές προγραμματίζουν μία μεγάλη εκδήλωση στην μνήμη του Κάστρο.

Εν τω μεταξύ, ηγέτες από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους και ο Αλέξης Τσίπρας, καταφτάνουν στην Κούβα για να τιμήσουν τον Κάστρο.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στην Κούβα τα ξημερώματα της Τρίτης. Με την άφιξή του, σε δήλωση στο αεροδρόμιο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Κάστρο και τόνισε ότι κοινές αρχές θα συνεχίσουν να συνδέουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Ο Φιντέλ Κάστρο ενέπνευσε όχι μόνο τους λαούς της Λατινικής Αμερικής αλλά και την επαναστατική φλόγα σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί, όσο μακριά κι αν βρίσκονται ενώνονται πάνω σε κοινά προτάγματα όπως η αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ακόμη.

Την Τρίτη πρόκειται να εκφωνήσει επικήδειο λόγο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, είναι μάλιστα ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που θα το κάνουν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στην Κούβα έχουν φτάσει ή αναμένονται ο Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, ο Εβο Μοράλες από τη Βολιβία, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Την Κίνα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο. Ο πρόεδρος της χώρας Ξι Τζινπίνγκ απέτισε φόρο τιμής στην πρεσβεία της Κούβας και μίλησε για έναν «κοντινό σύντροφο και πραγματικό φίλο».

Με τον Φιντέλ στο μέτωπο... (REUTERS)
Με τον Φιντέλ στο μέτωπο… (REUTERS)

Οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες στις δηλώσεις τους επισήμαναν το ιστορικό μέγεθος του Κάστρο, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τόνιζαν το έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Τζάστιν Τριντό, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αίσθηση, δεν θα παραστούν στην κηδεία, ενώ οι περισσότερες δυτικές χώρες θα εκπροσωπηθούν από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Από την Τετάρτη και για τέσσερις ημέρες η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί σε πόλεις σε όλη την χώρα με τελικό προορισμό το Σαντιάγο ντε Κούμπα από όπου ξεκίνησε η επανάσταση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα

Σε αυτήν την πόλη θα γίνει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η κηδεία, στο ίδιο νεκροταφείο όπου αναπαύεται ο εθνικός ήρωας Μαρτί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...