356
Ο Τριντό σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο | REUTERS/Chris Wattie

Θύμα χλευασμού ο Τριντό για τον «αξιοσημείωτο ηγέτη Κάστρο»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 17:45
Ο Τριντό σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο
|REUTERS/Chris Wattie

Θύμα χλευασμού ο Τριντό για τον «αξιοσημείωτο ηγέτη Κάστρο»

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2016, 17:45

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο έφερε πολλούς ηγέτες στη θέση να διαλέξουν τα λόγια με τα οποία θα του απευθύνουν, έστω και μέσα από μια ανακοίνωση, έναν τελευταίο χαιρετισμό.

Για πολλούς ήταν πηγή έμπνευσης, άλλοι ίσως τον αποστρέφονταν, αν και δεν το είπαν τόσο ανοιχτά, κάποιοι είχαν να επικαλεστούν προσωπικές αναμνήσεις από αυτόν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ήταν ένας από αυτούς, αλλά το μήνυμά του φάνηκε τόσο άστοχο και εκτός γραμμής από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο που έγινε το αντικείμενο κοροϊδίας.

Ο χαρακτηρισμός «αξιοσημείωτος ηγέτης» που απέδωσε στον Κάστρο, αντίθετα από άλλους δυτικούς ηγέτες που υπενθύμισαν το ιστορικό εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ήταν αυτός που φάνηκε αταίριαστος.

«Αν και ήταν αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία,  τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του Κάστρο αναγνωρίζουν την τεράστια αφοσίωση και την αγάπη του για τον λαό του Κούβας, ο οποίος είχε μια βαθιά και διαρκή αφοσίωση για τον “κομαντάντε”», έγραφε στο μήνυμά του.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο πρωθυπουργός του Καναδά. Επικαλέστηκε την καλή σχέση που είχε με τον Κάστρο ο πατέρας του Πιέρ Τριντό, επίσης πρωθυπουργός του Καναδά, αλλά και την δική του επίσκεψη στο νησί νωρίτερα τον Νοέμβριο όπου συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο, αδελφό του εκλιπόντα.

Ο Πιέρ Τριντό ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας του ΝΑΤΟ που επισκέφθηκε την Κούβα το 1976. Οταν πέθανε, το 2000, ο Κάστρο ήταν από αυτούς που περπάτησαν δίπλα στο φέρετρο του καναδού ηγέτη κατά την κηδεία, στην οποία ο νεαρότατος τότε Τζάστιν είχε την ευκαιρία να συναντήσει ένα πρόσωπο «για το οποίο ο πατέρας μου ένιωθε πολύ περήφανος που ήταν φίλος του».

Αυτά τα εκθειαστικά λόγια και οι προσωπικές αναμνήσεις δεν άγγιξαν καθόλου καναδούς και ξένους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Αναρωτήθηκαν αν αυτά που λέει ο πρωθυπουργός είναι μια πλάκα ή αν είναι σοβαρά, αλλά και πώς είναι δυνατόν να ξεχνά όλα τα αρνητικά της κληρονομιάς του Κάστρο.

Το Twitter μάλιστα κατακλύστηκε από tweet στο hashtag #trudeaueulogies («επικήδειοι α λα Τριντό») με τις υποθετικές αντιδράσεις του καναδού πρωθπουργού στον θάνατο διασημοτήτων όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν («έφερε την επανάσταση στην ασφάλεια των αεροδρομίων»)

ή ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ που «ενέπνευσε το ενδιαφέρον για την φαρμακολογία»

ή ο Νταρθ Βέιντερ που «έφερε ειρήνη στον Γαλαξία»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...