701
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μπροστά από την υπουργό Ισότητας Μαρλέν Σκιαπά, ανακοινώνει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση του σεξισμού. | REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Το σχέδιο Μακρόν κατά του σεξισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 12:52
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μπροστά από την υπουργό Ισότητας Μαρλέν Σκιαπά, ανακοινώνει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση του σεξισμού.
|REUTERS/Ludovic Marin/Pool

Το σχέδιο Μακρόν κατά του σεξισμού

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 12:52

Ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε το σύνθημα. Με διάγγελμά του από το προεδρικό μέγαρο μίλησε για την κακοποίηση των γυναικών και την ισότητα των φύλων προτού αναφερθεί στις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους το 2016 από συντρόφους τους ή τους πρώην. «Σοφί, Αννα, Φατίμα, Κατρίν…. 123 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2016», είπε ο γάλλος πρόεδρος ζητώντας από τους Γάλλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. Και ύστερα μπήκε στο θέμα. Ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει το ζήτημα της ισότητας των φύλων «τη μεγάλη υπόθεση της επόμενης πενταετίας», της θητείας του δηλαδή.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν, χιλιάδες ήταν οι γυναίκες και στη Γαλλία που βγήκαν μπροστά και μίλησαν ανοιχτά καταγγέλλοντας, βία, επιθέσεις και παρενοχλήσεις. Πολλές και πολλοί ζητούσαν από τον γάλλο πρόεδρο να μιλήσει για το θέμα και να πάρει θέση.

Ο Μακρόν δεν κινήθηκε άμεσα, περίμενε αρκετές εβδομάδες, ώσπου το περασμένο Σάββατο το έκανε και με τον πιο επίσημο τρόπο: και μίλησε και παρουσίασε ένα σχέδιο πλήρες ως προς τις αρχές που το διέπουν και ως προς τα μέτρα που το γαλλικό κράτος σκοπεύει να λάβει.

Αφού πρώτα μίλησε για τον «αποτροπιασμό και την ντροπή» που ο ίδιος αισθάνεται ως άνθρωπος και ως πολιτικός, ο Μακρόν ανέφερε ότι «η κοινωνία μας είναι άρρωστη από σεξισμό», προτείνοντας ένα σχέδιο δράσης που προβλέπει ευρεία εθνική εκστρατεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οπως αναφέρει η Corriere della Sera το σχέδιο που ετοιμάζει ο Μακρόν θα κινείται τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε νομοθετικό-ποινικό επίπεδο, όπως συνέβη πριν από χρόνια όταν το γαλλικό κράτος αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οδικής ασφάλειας.

«Θα υποστηρίξουμε τις γυναίκες, να αισθανθούν ότι το κράτος είναι με το μέρος τους. Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος. Οι τρεις προτεραιότητες της νέας πολιτικής Μακρόν για επόμενα πέντε χρόνια είναι «η εκπαίδευση και η πολιτιστική μάχη για την προώθηση της ισότητας», «η αποτελεσματική στήριξη των θυμάτων» και «η ενίσχυση του θεσμικού και ποινικού οπλοστασίου».

Σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων ανακοίνωσε τη θέσπιση νόμου «το έγκλημα της σεξουαλικής προσβολής το οποίο θα τιμωρείται άμεσα» με την επιβολή «υψηλής και αποτρεπτικής αποζημίωσης» για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των λεκτικών παρενοχλήσεων στους δρόμους.

Το σχέδιο νόμου κατά της «σεξουαλικής και σεξιστικής βίας» το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί το 2018 προβλέπει μεταξύ άλλων την επιμήκυνση από τα είκοσι στα τριάντα χρόνια της διάρκειας που θα απαιτείται για την παραγραφή εγκλημάτων κατά ανηλίκων. Επιπλέον ο γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να κλείσει μία σημαντική έλλειψη του γαλλικού ποινικού συστήματος που αφορά στην έλλειψη πρόβλεψης κατώτερης απαιτούμενης ηλικίας σεξουαλικής συναίνεσης,  η οποία σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η Corriere della Sera θα είναι τα δεκαπέντε έτη.

Από το επόμενο έτος σε όλα τα σχολεία θα διεξάγεται μάθημα αφιερωμένο «στη μάχη και στην πρόληψη του σεξισμού». Σε όλα τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν μονάδες ειδικές για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία online υπηρεσίας μέσω της οποίας οι γυναίκες θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, χωρίς την υποχρέωση  να απευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα. Οι καταγγελίες θα εξετάζονται από αστυνομικούς οι οποίοι θα λάβουν ειδική εκπαίδευση.

Τα μέτρα

Ειδικά κέντρα για τα θύματα

Από το 2018 σε όλα τα νοσοκομεία της Γαλλίας θα δημιουργηθούν ειδικές μονάδες για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης –για τα σωματικά και ψυχικά τραύματα. Αμεσα θα δημιουργηθούν δέκα τέτοια κέντρα που θα λειτουργήσουν πολιτικά.

Καταγγελίες online ανά πάσα στιγμή

Αστυνομικοί θα εκπαιδευθούν κατάλληλα ώστε να αναλάβουν τη διαχείριση καταγγελιών που θα γίνονται μέσω ειδικού site όλες τις ημέρες και τις ώρες τις εβδομάδας. Στις ομάδες αυτές θα μετέχουν και εξειδικευμένοι γιατροί.

Μαθήματα ισότητας από το νηπιαγωγείο

Το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευση των δασκάλων ξεκινώντας από τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων. Η αλλαγή κουλτούρας στο ζήτημα της ισότητας πρέπει να ξεκινήσει από τις μικρότερες ηλικίες.

Περισσότεροι έλεγχοι στο Διαδίκτυο και στα βιντεοπαιχνίδια

Με στόχο να αντιμετωπιστεί διάδοση της πορνογραφίας στους ανήλικους ο Μακρόν προτείνει το γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο να έχει δυνατότητα παρέμβασης και ελέγχου και στο internet αλλά και στα βιντεοπαιχνίδια.

Ερχεται το έγκλημα της σεξουαλικής προσβολής

Κατώτερη ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ορίζονται τα 15 έτη, ενώ θα εισαχθεί στον ποινικό κώδικα το έγκλημα της σεξουαλικής προσβολής για τις παρενοχλήσεις στον δρόμο. Επιπλέον ο απαιτούμενος χρόνος παραγραφής σεξουαλικών εγκλημάτων ανεβαίνει από τα είκοσι στα τριάντα έτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...