353
Ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο ομόλογό του στο Μαξίμου, στις 19/06/2017 | Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ μετά το επεισόδιο στα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 20:23
Ο έλληνας πρωθυπουργός με τον τούρκο ομόλογό του στο Μαξίμου, στις 19/06/2017
|Λιάκος Γιάννης / InTimeNews

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ μετά το επεισόδιο στα Ιμια

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2018, 20:23

Τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του είχε το απόγευμα της Τρίτης ο έλληνας πρωθυπουργός, στον απόηχο της έντασης με την Τουρκία μετά τη νέα πρόκληση στα Ιμια, αλλά και των εμπρηστικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας «επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Αντίστοιχα, ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σε σκληρή γλώσσα για το επεισόδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ.

Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Γιλντιρίμ αναφέρονται πηγές της ΝΔ που σημειώνουν: «Η ΝΔ θεωρεί θετικές τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο, αλλά θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ιμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Πάνος Καμμένος θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και βρίσκεται, όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα για να αναδείξει τι συμβαίνει στο Αιγαίο.

Αναφορικά με το επεισόδιο υπάρχει ανησυχία και βλέπουν μια ποιοτική αναβάθμιση των επεισοδίων. Αυτό που θέλει να κάνει το υπουργείο Αμυνας είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του, να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που θα δώσει πάτημα στην Τουρκία για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχουν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...