856
|

Πρωθυπουργοί @whitehouse

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 8 Αυγούστου 2013, 00:33

Πρωθυπουργοί @whitehouse

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 8 Αυγούστου 2013, 00:33

Οι επισκέψεις στον Λευκό Οίκο από Έλληνες πρωθυπουργούς, είχαν ανέκαθεν ενδιαφέρον, όπως έτσι κι αλλιώς έχει το να περνάς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Τσαλδάρης – Τρούμαν (Δεκέμβριος 1946)

Στην Ελλάδα εξελίσσεται ο εμφύλιος και ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης -έχοντας προηγουμένως συναντηθεί στο Παρίσι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αγγλίας, Γαλλίας και Τουρκίας- φτάνει στην Αμερική προκειμένου να αιτήσει από τα Η.Ε. και, βασικά, από την αμερικανική κυβέρνηση, οικονομική βοήθεια για την εθνική ανασυγκρότηση της Ελλάδας – δώστε και σώστε. Λίγους μήνες μετά, θα ακολουθήσει το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ. To highlight: Ο Κ. Τσαλδάρης ανακηρύσσεται επίτιμος πολίτης της Νέας Υόρκης.

Κων/νος Καραμανλής – JFK (Απρίλιος 1961)

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Τζον Κένεντι, ακριβώς τη στιγμή που λάμβανε χώρα η «κουβανική κρίση» και η αποτυχία της αμερικανικής επιχείρησης στον Κόλπο των Χοίρων για την ανατροπή του Φιντέλ. Βασικό θέμα της συνομιλίας ήταν η δωρεάν αμερικανική βοήθεια σε πολλές χώρες, αλλά ο Καραμανλής δεν κατάφερε να μεταπείσει τον JFK. Βέβαια, ο τότε πρωθυπουργός -που μόλις είχε εκλεγεί στη θέση αυτή- είχε γνωρίσει ξανά έναν Αμερικανό πρόεδρο, τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Νοέμβριος 1956 – Ουάσιγκτον), σε μια ανεπίσημη συνάντηση, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. To highlight: Ο Καραμανλής συνοδευόταν (και) από τον ποιητή Γεώργιο Σεφέρη. Ο αρχηγός της CIA, Άλεν Ντάλες, ρώτησε έναν συνεργάτη του: «…ποιος είναι αυτός ο Καραμανλής;».

Παπανδρέου – Τζόνσον (Ιούνιος 1964)

Γεώργιος Παπανδρέου Vs Λίντον Τζόνσον, εν μέσω τουρκικών απειλών περί εισβολής στην Κύπρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέθεσε στον Ντιν Άτσεσον να συντάξει το ομώνυμο σχέδιο επίλυσης, με δύο εναλλακτικά σενάρια. Ο Γέρος της Δημοκρατίας απέρριψε και τα δύο σενάρια λέγοντας ξεκάθαρα «όχι», ενώ αρνήθηκε να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ισμέτ Ινονού – ο Τζόνσον συνάντησε τους δυο πρωθυπουργούς κατ' ιδίαν. Ο Παπανδρέου γνώριζε ότι το «όχι» που είπε δεν θα έμενε αναπάντητο κι ας θεωρούνταν διπλωματική νίκη της Ελλάδας. «Τελειώσαμε», είχε δηλώσει προφητικά – έπειτα από έναν χρόνο ήρθαν τα Ιουλιανά και «έπεσε». To highlight: Ο πρόεδρος Τζόνσον εξέφρασε -μέσω απόρρητου τηλεγραφήματος στον πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον- τον θαυμασμό του για τους χειρισμούς Παπανδρέου.

Μητσοτάκης – Μπους ο πρεσβύτερος (6 Ιουνίου 1990)

Η συνάντηση κράτησε 2,5 ώρες-αρμένικη βίζιτα, βασικό θέμα το στάτους κβο στην Κύπρο, ο Μπους τάχθηκε υπέρ μιας ενεργούς υποστήριξης για την επίλυση του ζητήματος και με ένα νεύμα του κάλεσε κοντά του την κα Ντόρα Μπακογιάννη για το καθιερωμένο ενσταντανέ στον κήπο με τα τριαντάφυλλα. Το 1992 ο Κ. Μητσοτάκης πήγε ξανά στον Λευκό Οίκο για να συναντήσει τον Μπους, ο οποίος λίγο αργότερα θα παρέδιδε την προεδρία στον Κλίντον – και στα πούρα του. To highlight: Υπουργός Εξωτερικών, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι αυτό, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Ανδρέας Παπανδρέου – Μπιλ Κλίντον (Απρίλιος 1994)

Έπειτα από το αμερικάνικο «εμπάργκο» στην πρώτη κυβερνητική θητεία του Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στον Λευκό Οίκο… το 1994! Σκοπιανό, Ήλιος της Βεργίνας, Γκλιγκόροφ, όλα μπερδεύτηκαν «γλυκά» σε εκείνη τη συνάντηση που έφερε ανεξίτηλο το «Όχι στους βομβαρδισμούς» που είπε ο Ανδρέας, παρόντος του πλανητάρχη, τονίζοντας ότι με τις βόμβες δεν θα επιλυθεί η γιουγκοσλαβική κρίση, υπό την επισήμανση ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. To highlight: Ο Κλίντον φέρεται αργότερα να δήλωσε εντυπωσιασμένος από «την απίστευτη οξυδέρκεια του νου που έκρυβε μέσα του αυτό το γηρασμένο σώμα».

Κώστας Σημίτης – Μπιλ Κλίντον (Απρίλιος 1996)

Ο κ. καθηγητής, που έχει περάσει 4 φορές το κατώφλι του Λευκού Οίκου (1996, 1999, 2002, 2003), έθεσε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των ελληνοτουρκικών, το οποίο απεδέχθη ο Κλίντον κι ενώ είχαν προηγηθεί η κρίση στα Ιμια και οι ευχαριστίες του προς τους Αμερικανούς στη Βουλή μας. To highlight: Ο Κλίντον υπερτόνισε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Κυπριακό για το οποίο, όπως δήλωσε, αφιέρωσε προσωπικό χρόνο. Τ’ ακούς, Μόνικα;

Σημίτης – Μπους (Ιανουάριος 2002)

Ο κ. Σημίτης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της ΟΝΕ που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον μετά την κυκλοφορία του ευρώ – κι αυτό ήταν από μόνο του highlight. Στην ατζέντα των συνομιλιών βασικό θέμα ήταν η πάταξη της τρομοκρατίας διεθνώς, αφού είχαν περάσει λίγοι μήνες έπειτα από την επίθεση στους Δίδυμους πύργους και ενώ η «17 Ν» δεν είχε εξαρθρωθεί ακόμη. To highlight: Ο Σημίτης χάρισε στον Μπους κέρματα του ευρώ και ένα μπλουζάκι με το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων – Αθήνα 2004, μπροστά στις κάμερες. Τα είχε μέσα σε μια νάιλον σακούλα, σα να τα αγόρασε από duty-free του αεροδρομίου μας.

Καραμανλής – Μπους (Μάιος 2005)

Ο Καραμανλής ο νεότερος πήγε πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον ως αρχηγός της Ν.Δ., επί κυβερνήσεως Μπιλ Κλίντον, αλλά είχε δει μόνο τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. «Καλωσορίσατε, κύριε πρωθυπουργέ» του είπε, το 2002, ο προφητικός εκπρόσωπος της Γερουσίας Τζ. Μπάιντεν, κάτι που έγινε λίγα χρόνια μετά. Τότε, είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μπους και μαζί του ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη. Το 2005, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας, πήγε ξανά στην Αμερική. Είχε προηγηθεί η απόρριψη του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, ενώ ήταν σε εκκρεμότητα και το Σκοπιανό – οι Αμερικάνοι είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». To highlight: Οι αμερικάνικες ευχαριστίες για τη φιλοξενία στον πρόεδρο Μπους και τις κόρες του στην Αθήνα και τα εγκωμιαστικά σχόλια για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News