652
Mε… άνετο στιλ, ο Μπόρις Τζόνσον περιδιαβάζει τους δρόμους του Λονδίνου πάνω στο ποδήλατό του | Reuters

Μας κάνουν πλάκα οι Βρετανοί με τον Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 10:38
Mε… άνετο στιλ, ο Μπόρις Τζόνσον περιδιαβάζει τους δρόμους του Λονδίνου πάνω στο ποδήλατό του
|Reuters

Μας κάνουν πλάκα οι Βρετανοί με τον Τζόνσον;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 10:38

Μας κάνουν πλάκα; Υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε μια χαρωπή αυτοχειρία; Ή, μήπως, το περιώνυμο βρετανικό «μαύρο» χιούμορ, αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια του επιτρεπτού;

Ο Μπόρις Τζόνσον υπουργός Εξωτερικών της μετά-Brexit εποχής στη Βρετανία; Την ώρα που έγινε η ανακοίνωση, η Αντζελα Ιγκλ, η γυναίκα που φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν από την κορυφή των Εργατικών, μιλούσε σε μια συγκέντρωση. Οταν την πληροφόρησαν ότι συνέβη το… απευκταίο διέκοψε το λόγο της, ρώτησε ξανά για να βεβαιωθεί ότι δεν παράκουσε, έκανε μια στροφή γύρω από τον άξονά της και το πρόσωπό της καλύφθηκε από μια μάσκα απόγνωσης, θυμού και απροσμέτρητης αμηχανίας. Μα, ο Μπόρις Τζόνσον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας;

Τα ίδια συναισθήματα κυριάρχησαν και στο εξωτερικό με το άκουσμα της είδησης, αν και δεν θα πρέπει να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι δεν έλειψε μια κάποια θυμηδία. Τελικά, μάλλον, οι Βρετανοί θέλουν να κάνουν πλάκα σε όλο τον κόσμο.
Βέβαια, ο Τζόνσον, όπως ενημέρωσε και η βρετανική εφημερίδα Guardian, δήλωσε ενθουσιασμένος με τα νέα του καθήκοντα, αλλά πώς να μην είναι;
Το ζήτημα είναι αν το ίδιο θα ισχύει για τους αρχηγούς των ξένων κρατών, τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών και τους κορυφαίους διπλωμάτες. Πώς θα αισθανθούν όταν θα κληθούν να συνομιλήσουν ή και να συνεργαστούν με έναν άνθρωπο που είναι μια μίξη πολιτικού, γελωτοποιού, μασκότ και sui generis ποπ ειδώλου;

Πώς μπορεί να πάρει κανείς στα σοβαρά έναν υπουργό Εξωτερικών όταν προ ολίγου καιρού είχε γράψει ένα βλάσφημο ποίημα για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κάνει σεξ με μια… κατσίκα; Κι όμως, ο Μπόρις Τζόνσον το διέπραξε.

Η Ουάσιγκτον δέχθηκε το νέο με συστολή. Τι άλλο μπορούσε να κάνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, από το να προσπαθήσει να κρύψει το γέλιο του από τους δημοσιογράφους; Η αλήθεια είναι ότι προτού αρχίσει να λέει το κλασικό «προσδοκούμε να συνεργαστούμε… κλπ.», άφησε ένα αχνό γελάκι να γραφτεί στο πρόσωπό του.

Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Ιαν Μπρέμερ, έκανε λόγο, ευθαρσώς, για κάποιο αστείο που σκάρωσαν οι Βρετανοί. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη εξήγηση.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Κίνας στο άκουσμα της είδησης. Ο… αγαπημένος τους Μπάο Λι Σι (σ.σ.: αυτό είναι το όνομα του Μπόρις Τζόνσον στα κινέζικα) ανέλαβε το πιο δύσκολο υπουργείο της χώρας.

CnRmNL6W8AEckeD.jpg large
Το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mirror τα λέει όλα: Αγαπητέ κόσμε… συγγνώμη

Τα κινεζικά social media πήραν «φωτιά» από δηκτικά σχόλια. Ενας κινέζος παρουσιαστής έγραψε στο WeChat: «Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Ο Μπόρις, ως υπουργός Εξωτερικών, θα πάρει πάνω του τη μερίδα του λέοντος στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου Τύπου». Για να συνεχίσει ακόμη πιο ειρωνικά: «Μήπως νομίζει η… θεία Μέι ότι ο Μπόρις είναι μασκότ; Με δυσκολία μπορεί να τον φανταστώ να μιλάει στο CCTV».

Στο Weibo, το κινεζικό Twitter, τα σχόλια και οι αναρτήσεις ήταν ομοίως πικρόχολες. Κάποιος έγραψε: «Κοιτώντας τον Μπόρις μπορείς να πεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τα κουρέματα των Βρετανών. Είναι τόσο αστείος». Κάποιος άλλος διερωτήθηκε: «Δηλαδή ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας;»

Στo τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα (το 2013), ο Τζόνσον, ως δήμαρχος του Λονδίνου, κατακεραύνωσε τους μεταφραστές του με λέξεις που ουδείς μπορούσε να καταλάβει τι σήμαιναν. Η φλυαρία του έμεινε στην ιστορία.

Ενας ανώτατος δυτικός διπλωμάτης είπε με μια έντονη χροιά έκπληξης: «Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει κάποια στιγμή υπουργός Εξωτερικών». Στη συνέχεια εξήγησε ότι η απόφαση της Μέι είναι ριψοκίνδυνη, ενώ σημείωσε ότι καλό είναι να περιμένουμε να δούμε πόσο πραγματιστής μπορεί να αποδειχθεί ο Τζόνσον στη νέα θέση του. «Καμιά φορά αν είσαι χαρισματικός βοηθάει κάπως τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θεωρούν ότι ο Τζόνσον βρίσκεται πλέον στην πιο κατάλληλη θέση. Ο εξής ένας: ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ.

Για όσους δεν θυμούνται, ο Αμποτ είναι ο άνθρωπος που κάποτε απείλησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα του σχίσει το πουκάμισο από τα νεύρα του.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...