767
O Ούγκο Τσάβες με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemas | CreativeProtagon

Οι στενές επαφές Τσάβες – Podemos

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2016, 11:14
O Ούγκο Τσάβες με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemas
|CreativeProtagon

Οι στενές επαφές Τσάβες – Podemos

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2016, 11:14

Τι σχέση μπορεί να έχει ο μακαρίτης Ούγκο Τσάβες, ηγέτης της «μπολιβαριανής» Βενεζουέλας, μια δεξαμενή σκέψης ονόματι CEPS και οι Podemos της Ισπανίας; Σύμφωνα με τρία ισπανικά μέσα ενημέρωσης (την εφημερίδα ABC, και τους ιστότοπους El Confidencial και Οk Diario) η σύνδεση δεν είναι –μόνο- ιδεολογική, μετριέται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το καθεστώς Τσάβες (o οποίος πέθανε την άνοιξη του 2013) προσέφερε χρηματοδότηση επτά εκατομμυρίων δολαρίων στον ομιλο προβληματισμού CEPS, στο οποίο έχει εργαστεί ο δημοφιλής ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Τα στοιχεία αυτής της προσφοράς βρίσκονται ήδη στα χέρια της ισπανικής αστυνομίας η οποία διενεργεί έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία ήρθαν στην κατοχή των ισπανικών Αρχών μέσω των αμερικανικών, οι οποίες, με τη σειρά τους, τα έλαβαν από τον Ραφαέλ Ισά, πρώην υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας που πλέον ζει στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα ABC δημοσίευσε μάλιστα και φωτογραφίες των εγγράφων. Σε ένα από αυτά, περιγράφεται σε μια παράγραφο ότι σκοπός της χρηματοδότησης είναι να επηρεάσει αριστερούς διανοητές και πολιτικά κόμματα στην Ισπανία.

Διαβάστε και τι αναφέρεται στο Radar του Protagon

«Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η σχετική οικονομική υποστήριξη και η σύμβαση που συνεπάγεται, θα επιτρέψει στενότερους δεσμούς με το Ιδρυμα CEPS και σε δεσμεύσεις με γνωστούς εκπροσώπους της αριστερής σχολής σκέψης, κυρίως τους αντι-καπιταλιστές, μπορεί να δημιουργήσει στην Ισπανία συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων και να ενθαρρύνει πολιτικές αλλαγές στη χώρα που είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τις αρχές του Μπολιβαριανού κινήματος».

abc-podemos-money-march-2016
Μέρος των εγγράφων που δημοσιεύει η εφημερίδα ABC

Να σημειωθεί πως υπήρξε ένα μπέρδεμα για το πόσα ήταν ακριβώς τα χρήματα που φέρεται να έδωσε ο Τσάβες. Ετσι, άλλες εφημερίδες έκαναν λόγο για επτά εκατομμύρια ευρώ και άλλες για το ίδιο ποσό αλλά σε δολάρια.

Τα αρχεία που δημοσιεύει η ABC υπάρχουν τρεις καταθέσεις: 2,687,390 ευρώ, για τα έτη 2003-2007, 1,650,700 ευρώ για το 2008 και 2,830,000 ευρώ για τα έτη 2009-2011. Συνολικά έχουμε να κάνουμε με 7,17 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, οι δύο τελευταίες καταθέσεις αναφέρονται στα έγγραφα και σε δολάρια.

H αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Telecine, έκανε λόγο για ανάμιξη του Τσάβες στα ισπανικά πολιτικά πράγματα.

«Οταν ένα ξένο κράτος χρηματοδοτεί ένα κόμμα, τότε αυτό είναι ένα έγκλημα. Ο Σάντσεθ και ο Ριβέρα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Podemos στο κοινοβούλιο Ινιγκο Ερεχόν χαρακτήρισε «εντελώς ψευδή» την είδηση – και είναι η δεύτερη του είδους που διαψεύδεται από το Podemos μετά από εκείνη της χρηματοδότησης από το Ιράν.

Το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει

Στο μεταξύ, αν και έχουν περάσει μήνες από τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Ισπανία, παραμένει ακόμη ασαφές το μέλλον. Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos που μέχρι πρότινος δεν ήθελαν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, τώρα προσπαθούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Εάν αποτύχουν, τότε η Ισπανία κινδυνεύει να περιπέσει σε φάση πολιτικής κρίσης.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας άφησε πολλούς εμβρόντητους στη βουλή όταν δήλωσε ότι «εάν εγώ είμαι εμπόδιο για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία, τότε να μην συμμετέχω. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και να δημιουργήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Μια συμμετοχή των Podemos στην κυβέρνηση θα εγγυόταν κάτι τέτοιο. Εάν όμως ενοχλώ να μείνω στο περιθώριο», δήλωσε.

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία απαιτούνται τρία κόμματα. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη υπογράψει ένα σύμφωνο συνεργασίας με το νέο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες). Οι Ciudadanos όμως δεν βρίσκουν φόρμουλα συνεννόησης με τους αντισυστημικούς Podemos.

Δύσκολη η γεφύρωση των θέσεων

O πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν από τη δεξαμενή σκέψης «Πολιτικόν» περιγράφει την κατάσταση λέγοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές που κανείς δεν θέλει να ξεπεράσει διασταυρώνονται. Οι Σοσιαλιστές δεν θέλουν να συνομιλήσουν με αυτούς που έχουν αποσχιστικές τάσεις. Οι Podemos αντίθετα θέλουν ένα, ας πούμε, σύμφωνο ουδετερότητας μαζί τους. Οι Ciudadanos δεν θέλουν τους Podemos αλλά προτιμούν το Λαϊκό Κόμμα. Με το Λαϊκό Κόμμα δεν θέλουν όμως να συνεργαστούν ούτε οι Σοσιαλιστές ούτε οι Podemos. Tα εμπόδια για μια συμφωνία είναι πολλά. Αυτό οφείλεται στο πολιτικό μας σύστημα και στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, τα τρία κόμματα προτίθενται καταρχάς να συνομιλήσουν. Ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας εκτιμά πως στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, διαφορετικά, όπως εκτιμά, η Ισπανία θα βυθιστεί σε μια μεγάλη πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πάμπλο Σιμόν, «ο κόσμος ψήφισε και πιστεύει πως με δύο καινούργια κόμματα θα βελτιώσει την πολιτική κατάσταση. Εάν δεν βελτιωθεί επειδή οι πολιτικοί δεν τα καταφέρνουν, τότε πολίτες που τώρα ενδιαφέρονται θα στραφούν μετά στον κυνισμό».

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι θα επωφελούνταν από αυτή την κατάσταση. Και αυτή είναι και η τελευταία του ελπίδα για διατήρηση της κυβερνητικής εξουσίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...