1172
O Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρησε να αποκρούσει τα περί «κουκουλοφόρων» στην υπόθεση Novartis | ΙΝΤΙΜΕnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ντόπες» Tσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επίθεση σε Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 13:40
O Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρησε να αποκρούσει τα περί «κουκουλοφόρων» στην υπόθεση Novartis
|ΙΝΤΙΜΕnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ντόπες» Tσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και επίθεση σε Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2018, 13:40

Αναζητώντας καταφύγιο στο προσφιλές του θέμα –το… επάρατο «παλιό» πολιτικό σύστημα– ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ξεδιαλύνει ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση με την υπόθεση Novartis, εν μέσω πολλών αντιδράσεων τόσο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο και για τις αστοχίες και τις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες της δικογραφίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν να γίνει εδώ και ημέρες αλλά είχε αναβληθεί –ακόμα και τώρα ξεκίνησε με 90 λεπτά καθυστέρηση– επικαλέστηκε την περίφημη ρήση του Θόδωρου Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε», για να παραπέμψει στο «παλιό» και να προσπαθήσει να πει ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του είναι κάτι άλλο.

«Δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, –τη μόνη θεσμική οδό, όπως σημείωσε, για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων. Παράλληλα δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να πάει μέχρι τέλους τη διερεύνησή της.

Ηταν μια ομιλία ενώπιον χειροκροτητών με στόχο προφανώς την αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση στην οποία καταλόγισε απόπειρα εκφοβισμού των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατονομάσει ποιοι έστησαν τη σκευωρία που επικαλείται, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει αποζημίωση από τη Novartis.

270310270301270308

«Η χώρα», είπε στην αρχή της ομιλίας του, «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας». Αλλα «στα χρόνια του μνημονίου, παίρνει διαστάσεις ύβρεως η κατασπάθιση και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος», αφού «από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, κανείς δεν ξέρει πόσο στοίχισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ».

«Το πιο ανήθικο όμως», υποστήριξε, «είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά, την ώρα που έκοβαν μισθούς και επέβαλαν φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τους δικούς τους επιχειρηματίες».

«Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του “μαζί τα φάγαμε”, γιατί δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ξέρουμε ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη», διεμήνυσε και αποτελεί ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα έγιναν και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια».

«Παίζει πάλι η κασέτα περί πολιτικής δίωξης»

Φορώντας την πανοπλία του αμόλυντου σταυροφόρου της κάθαρσης ο Αλέξης Τσίπρας διαλάλησε ότι«δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε πρόσωπα και πράγματα, να εμποδίσουμε το έργο της Δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας, δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε, δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς, δεν θα υποκύψουμε στην ισχύ των οικονομικών συμφερόντων που έχουμε απέναντι μας. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες και στημένες κατηγορίες, επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια την δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς, επιμένουν να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Εμείς», τόνισε «δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη δέσμευση αυτή».

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης». Και σήμερα, πάλι τα ίδια βλέπουμε, είπε, «μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών, που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας».

«Δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους»

Λέγοντας όχι σε υπερβολές και «κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια», ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να πάρει η Αριστερά κάποια ρεβάνς: «Είναι ξένο προς εμάς το να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης με fake news. Δικός μας στόχος είναι μόνο η αλήθεια».

«Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Με αυτούς τους συμμάχους θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία – είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της κοινωνίας».

«Αυτοί είναι οι πραγματικοί κουκουλοφόροι»

Τώρα, επέμεινε ο Πρωθυπουργός,  «ορισμένοι δεν ντρέπονται, και δεν διστάζουν, να κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ποιοι; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία. Τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες και να τους αποκαλύψει, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους».

Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της για επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού, των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και της ελληνικής Δικαιοσύνης:

«Δημόσια, ανοιχτά, απροκάλυπτα, αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές παρακράτους, κουκούλας και εκφοβισμού», κατήγγειλε, διερωτώμενος με νόημα «ποιος κυβερνά τελικά αυτό το κόμμα» και «τι σχέση έχει η σημερινή ΝΔ της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας, της διχαστικής γραμμής, με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της δημοκρατικής αυστηρότητας, της λαϊκής Δεξιάς, που οραματίστηκε ο ιδρυτής του».

«Να βγει και να πει ονόματα ο Μητσοτάκης»

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλήσει με ονόματα για το ποιος έστησε τη σκευωρία που επικαλείται. Και «αν δεν έχει τις απαντήσεις, που δεν τις έχει,να μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο κι αν του έχει μείνει έστω ελάχιστη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Περί παραγραφής…

Όσον αφορά εξάλλου τη συζήτηση περί παραγραφής των ερευνώμενων αδικημάτων, σχολίασε πως όσοι μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα, δεν κάνουν τίποτα άλλο «παρά να κραυγάζουν ενοχή ή συγκάλυψη».

Αν και, όπως είπε, «δεν είμαι νομικός, μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή» και έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει μάλλον καθόλου τους εμπλεκόμενους», γιατί ποιος αντί να μιλάει για διερεύνηση αλήθειας αλλά μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνσης υπουργών, δεν κάνει παρά να κραυγάζει ενοχή ή συγκάλυψη».

Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα, «το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί “κατά την άσκηση των καθηκόντων” γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος» και η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, επανέλαβε, είναι η προανακριτική επιτροπή.

… και αποζημίωσης

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με ό,τι έγινε με τη Siemens, η κυβέρνησή του δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που -όπως είπε- στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. «Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο έκλεψαν τον ελληνικό λαό».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...