H Repubblica για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίου από έναν πρώην πολιτικό/ H Corriere della Sera για το ρεκόρ ενός ζεύγους στον «κάθετο κόσμο» / Το Crux για το εμπάργκο των καθολικών στα ορυκτά καύσιμα / Και το Business Insider…
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Ντοκιμαντέρ/ Τι είναι η ευτυχία;

    Τι κάνει κάποιον που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην πολιτική να φορτωθεί μια κάμερα στον ώμο και να ρωτάει τον κόσμο τι είναι η ευτυχία; Την απάντηση τη δίνει πλαγίως ο Βάλτερ Βελτρόνι, άλλοτε διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας L’ Unitá, δήμαρχος της Ρώμης και ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, στο ντοκιμαντέρ «Ενδείξεις ευτυχίας». Οι απαντήσεις των υπόλοιπων πρωταγωνιστών όμως έχουν μεγαλύτερη σημασία. Το καταλαβαίνει κανείς αν δει ποιοι είναι: ένας κλέφτης, δυο ερημίτες, ένας χούλιγκαν ιερέας, ένας ασθενής που νίκησε τον καρκίνο, μια εργάτρια, μια επιζήσασα των Δίδυμων Πύργων, αλλά κι ένας επιζών του Ολοκαυτώματος.

    Αυτός ο τελευταίος είναι ο Σάμι Μοντιάνο. Την εποχή του Αουσβιτς ήταν 14 χρονών. Στο τέλος κάθε ημέρας, διηγείται στην κάμερα του Βελτρόνι, μάζευε όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει από την καταναγκαστική εργασία και πήγαινε στη γυναικεία πτέρυγα του στρατοπέδου με την ελπίδα ότι θα συναντήσει έστω και για μια στιγμή το βλέμμα της αδελφής του. Μέχρι που κάποιο βράδυ την είδε πίσω από το συρματόπλεγμα, σκελετωμένη και έτοιμη να πέσει κάτω. Σκέφτηκε να της κάνει ένα δώρο. Αλλά τι μπορούσε να της δωρίσει στο Αουσβιτς; Το μόνο που είχε επάνω του ήταν μια φέτα ψωμί – η μοναδική, πολύτιμη φέτα που τους έδιναν μια φορά την ημέρα. Αυτή τη φέτα σκέφτηκε να δώσει στην αδελφή του. Την έβγαλε από την τσέπη του, την τύλιξε σε ένα πανί και την έσπρωξε προς το μέρος της. «Εκείνη με κοίταζε, μπορεί να είχε δάκρυα στα μάτια της όπως κι εγώ. Επειτα, από λίγο μου έστειλε το δέμα πίσω. Το ανοίγω. Υπήρχε η δική μου φέτα ψωμί και η δική της φέτα ψωμί. Δύο τρεις ημέρες μετά η αδελφή μου η Λουτσία δεν υπήρχε πια».  Να τι είναι ευτυχία γι’ αυτόν τον άνθρωπο: να μπορεί να μοιράζεται αυτές της μνήμες που τον καταβροχθίζουν. Για κάποιον άλλον από της πρωταγωνιστές είναι το ταξίδι χωρίς προορισμό και για άλλους η αυτάρκεια ή ο ορισμός της ζωής σαν ένα γρίφο που πρέπει να ενώσεις τα σημεία του μεταξύ της ή να δίνεις αντί για να παίρνεις – αυτό το τελευταίο το λέει μια εργάτρια που ένωσε τις δυνάμεις της με τους συναδέλφους της για αναλάβουν τη διεύθυνση του εργοστασίου που ετοιμαζόταν να κλείσει. Τι κάνει λοιπόν κάποιον που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην πολιτική να φορτωθεί μια κάμερα στον ώμο και να ρωτάει τον κόσμο τι είναι η ευτυχία; Μάλλον η βεβαιότητα ότι οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής δεν βρίσκονται στην πολιτική αλλά αλλού.

    Φωτό: Η αφίσα από το ντοκιμαντέρ του Βάλτερ Βελτρόνι «Ενδείξεις ευτυχίας». Πηγή: nexodigital.it
  • Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)

    Ρεκόρ/ Κατακτώντας και τις 14 κορυφές του κόσμου

    Αυτό ασφαλώς δεν είναι ένα συνηθισμένο κοινό όνειρο για ένα ζεύγος. Οπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, όμως, αρκεί να υπάρχει θέληση: η Νιβές Μερόι και ο Ρομάνο Μπενέτ ήθελαν να κατακτήσουν και τις 14 κορυφές του πλανήτη το ύψος των οποίων ξεπερνάει τα 8.000 μέτρα. Και χθες ολοκλήρωσαν τον στόχο τους σκαρφαλώνοντας στα 8.091 μέτρα του βουνού Αναπούρνα στο Νεπάλ.

    Ηταν το τέλος ενός ονείρου που άρχισε πριν από 23 χρόνια με την ανάβαση στην Κ2. Τότε το πράγμα δεν πήγε καλά, αλλά το ζεύγος ξαναρίχτηκε στη μάχη το 1998 με το Νάνγκα Παρμπάτ, το ένατο ψηλότερο βουνό (8.126 μέτρα) στη Γη που επίσης ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. Εναν χρόνο μετά ήρθε η σειρά του Σισαπάνγκμα (14η ψηλότερη κορυφή και οι πιο εύκολη από τις 14, βρίσκεται στη θιβετιανή πλευρά των Ιμαλαΐων) και του Τσο Ογιού (8.201 μέτρα, επίσης στα Ιμαλάια).

    Η περιπέτεια συνεχίζεται το 2003 όταν η Νιβές γίνεται η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατακτά άλλα τρία βουνά των 8.000+: το Γκασερμπρούμ Α’ (8.080 μέτρα, 11ο ψηλότερο βουνό, βρίσκεται στα σινοπακιστανικά σύνορα), το  Γκασερμπρούμ Β’ (8.035 μέτρα, 13ο ψηλότερο βουνό) και το Μπρόουντ Πικ (12ο ψηλότερο βουνό, 8.051 μέτρα, Ιμαλάια). Το 2004 είναι η σειρά του Λότσε (4ο ψηλότερο, 8.516 μ., Ιμαλάια) και το 2006 του Νταουλαγκίρι (7o ψηλότερο, 8.167μ., Ιμαλάια). Την ίδια χρονιά το ζεύγος κατακτά και το Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη (8.611 μέτρα, Ιμαλάια), ενώ το 2005 παραδίδεται και το Εβερεστ.

    Με την κατάκτηση του Μανασλού το 2008 (8ο ψηλότερο, 8.163, Νεπάλ), τα βουνά γίνονται έντεκα. Κατά την ανάβαση στο Κανγκτσενγιούνγκα, την τρίτη  ψηλότερη κορυφή, ο Ρομάνο αισθάνεται άσχημα. Προτείνει στη γυναίκα του να συνεχίσει, εκείνη αρνείται, επιστρέφουν μαζί στην Ιταλία όπου η διάγνωση λέει ότι έχει προσβληθεί από απλαστική αναιμία, μια ασθένεια για τη θεραπεία της οποίας απαιτούνται δυο μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Η ασθένειά του θα κοστίσει τελικά στην ιταλίδα ορειβάτισσα τον τίτλο της πρώτης γυναίκας στον κόσμο που έχει κατακτήσει και τις 14 κορυφές των 8.000 +, την πρόλαβαν η Κορεάτισσα Οχ Εούν Σουν, η Ισπανίδα Εντούρνε Πασαμπάν και η Αυστριακή Τζερλίντε Κάλτενμπρουνερ.

    Η Νιβές θα γράψει το αυτοβιογραφικό «Δεν θα σε κάνω να περιμένεις» περιμένοντας να γίνει καλά ο Ρομάνο. Και το 2014 θα συνεχίσουν αυτό που είχαν αφήσει στη μέση με την κατάκτηση του Κανγκτσενγιούνγκα. Το Μακαλού (50 ψηλότερο, 8.481 μέτρα, Ιμαλάια) έπεσε το 2016, ήταν το 13ο βουνό που κατακτούσαν. Και από χθες, γράφει η Corriere della Sera, η Νιβές Μερόι και ο Ρομάνο Μπενέτ είναι «το πιο φανταστικό ζευγάρι του κάθετου κόσμου».

    Φωτό: Αυτό είναι το Αναπούρνα. O Ρομάνο και η Νιβές το έχουν δει από κοντά Πηγή: Shutterstock/ Catalin Grigoriu
  • Crux

    Κλίμα/ Η πράσινη επανάσταση των μοναχών

    Ιησουίτες και φραγκισκανοί, μοναχοί και μοναχές: εννέα καθολικές οργανώσεις απ’ όλον τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να επενδύουν πια στις βιομηχανίες του άνθρακα, του πετρελαίου και του αερίου επειδή είναι «βρόμικες». Πίσω από την απόφαση, γράφει το Crux, συντάχθηκαν θρησκευτικά τάγματα από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το έναυσμα δόθηκε από την εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου Laudato Si. «Τα ορυκτά καύσιμα -αναφέρουν οι οργανώσεις στην κοινή τους διακήρυξη- είναι η βασική αιτία της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία αλλάζουν το κλίμα σε βάρος των πιο φτωχών κοινοτήτων του κόσμου».  Και οι νεοσυντηρητικοί αρνητές της κλιματικής αλλαγής; Μάλλον από τους μοναχούς θα την βρουν. Και μαζί με αυτούς και ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Φωτό: Από την προχθεσινή διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή έξω από τον πύργο του Τραμπ. Και πού να μαζευτούν και οι ιησουίτες. Πηγή: Reuters/ Brendan McDermid
  • Business Insider

    Εισβολές/ Το Facebook στα χωράφια της TV

    «Δεν πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα. Προς το παρόν το Facebook ή το YouTube δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση που προορίζεται για τα βίντεο». Αυτά έλεγε πριν από τρεις μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Netflix Ριντ Χάστινγκς όταν τον ρώτησαν ένα φοβόταν την εισβολή των σόσιαλ μίντια στο πεδίο του streaming. Φαίνεται όμως ότι αυτή η στιγμή είναι πιο κοντά απ’ όσο υπέθετε ο ίδιος. Γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες του Business Insider, ο κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πρόκειται να παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιούνιο τα πρώτα streaming προγράμματα. Και σε αυτά θα περιλαμβάνονται τόσο τηλεοπτικές σειρές του διαμετρήματος του «House of Cards» ή του «Scandal» όσο και πιο καινοτόμες παραγωγές που θα απευθύνονται στους πιο νέους. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το αυτό το νέο είδος τηλεοπτικού προγράμματος θα διαρκεί 5 με 10 λεπτά και θα ανανεώνεται κάθε 24 ώρες. Και η παραδοσιακή tv; Ισως ήρθε η ώρα να μας αδειάσει σιγά-σιγά τη γωνιά.

    Φωτό: Η πλατφόρμα για την τηλεόραση της Apple είναι έτοιμη από το 2015. Πηγή: nextgeekers.com



text
  • Ορκίστηκε στρατιώτης ο Στέφανος (Χρόνια πολλά!) και πλέον αισθανόμαστε πιο ασφαλείς


    29 Μαρτίου 2024, 13:14