928
Ο Νίκος Παππάς επανήλθε σε δηλώσεις εν όψει της νέας διάσκεψης του ΣτΕ για τον νόμο του | Alexandros Michailidis / SOOC

Νέα βέλη Νίκου Παππά κατά του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2016, 12:26
Ο Νίκος Παππάς επανήλθε σε δηλώσεις εν όψει της νέας διάσκεψης του ΣτΕ για τον νόμο του
|Alexandros Michailidis / SOOC

Νέα βέλη Νίκου Παππά κατά του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2016, 12:26

Αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τελευταία και πιο κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παππά», ή απλούστερα για τις τηλεοπτικές άδειες. Και ενώ η Δικαιοσύνη προσπαθεί να ανακτήσει την ηρεμία της έπειτα από την πρωτοφανή όξυνση στις σχέσεις της με την κυβέρνηση και τα πρωτόγνωρα περιστατικά απόπειρας επηρεασμού (υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για αυξήσεις στους ανώτατους δικαστικούς, συζητήσεις από το παράθυρο για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προσκρούει στις επιταγές του Συντάγματος, πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστή για ροζ σκάνδαλο με προσωπικά e-mail που δόθηκαν στη δημοσιότητα) το Μαξίμου συντηρεί το κλίμα αμφισβήτησης της ενδεχόμενης αρνητικής για το ίδιο απόφασης των δικαστών.

Την μπαγκέτα της ενορχήστρωσης κούνησε πάλι ο (αρμόδιος φύση και θέση) υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», και αναφερόμενος στις άδειες, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση».

»Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε».

Ερωτώμενος αν οι δικαστές, μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας στο δημόσιο διάλογο, είναι να συντάξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια.

»Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να πει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».

Το χρονικό της αμφισβήτησης

Αλλά οι δηλώσεις αυτού του τύπου δεν ήταν κάτι νέο. Αλλωστε ήταν ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος έσυρε πρώτος το γαϊτανάκι των νέων δηλώσεων, όταν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στον Real Fm, έλεγε ότι αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο (του) για τις τηλεοπτικές άδειες, «δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας».

Τον τόνο είχε δώσει και την Κυριακή ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τη νέα Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είχε τονίσει, αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικότητας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλουμε να σωπάσουμε. Θα λέμε την αλήθεια και αυτό δεν είναι παρέμβαση».

Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη είχε πάρει ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό North της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα είπε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές», ενώ πρόσθεσε:«Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις όποιες και αν είναι», και επανέλαβε πως αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός τότε υποχρέωση της πολιτείας είναι να επιστρέψει στο σύνολό του τα χρήματα στους δικαιούχους.

Αλλά και ο κ. Τσίπρας επανήλθε με… δριμύτητα στο φλέγον ζήτημα χθες Δευτέρα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο νέων οργάνων που διαμορφώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, του Πολιτικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου σημείωσε: «Εχουμε μπροστά μας το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και το μέτωπο με τη διαπλοκή για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Οι μάχες είναι δύσκολες, αλλά και στις δυο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μας δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον. Τις επόμενες μέρες, η Ν.Δ. και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά».

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο ο λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία  έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

Τζανακόπουλος: Νομικά δεσμευτική η απόφαση του ΣτΕ

Αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού (και φερόμενος ως υποψήφιος για υπουργικό θώκο στον επικείμενο ανασχηματισμό) Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real Fm ανέφερε ότι σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος ή θα μπορούσαν ακόμα και να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε:

«Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...