728
Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας (δεξιά) μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη | ΙΝΤΙΜΕnews

Kικίλιας: Ο Τσίπρας να ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία των F-16

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 12:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 21:01
Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας (δεξιά) μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Kικίλιας: Ο Τσίπρας να ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία των F-16

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 12:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/10/2017, 21:01

Πόσο θα κοστίσει τελικά η συμφωνία για τα F-16 που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα; Και είναι αυτό συμβατό με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει ως χώρα με τους Ευρωπαίους; Αυτά τα ερωτήματα φέρνουν την αντιπολίτευση σε θέση μάχης: Σε συνέχεια της αντίδρασης της ΝΔ για την ανακοίνωση της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F16, δια στόματος μάλιστα του αμερικανού προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο τομεάρχης Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ενημερώσει τη Βουλή για όλες τις πτυχές -και φυσικά το ακριβές κόστος- της συμφωνίας.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε απόλυτη διαφάνεια για το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «υψηλότατο» το κόστος της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, είναι επιβεβλημένη, ωστόσο οι χειρισμοί της κυβέρνησης και οι αντιφατικές διαρροές του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου γεννούν ερωτήματα.

Αναλυτικά, ο κ. Κικίλιας ανέφερε στη δήλωσή του τα εξής:

Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F16 είναι επιβεβλημένη.

Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος.

Eίχε προηγηθεί η κόντρα μεταξύ Πειραιώς και Πάνου Καμμένου, με αφορμή τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16.

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δισ. δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δισ. δολάρια», είχε αναφέρει ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ και την αναφορά για το κόστος αναβάθμισης των ελληνικών F16.

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία σχολίαζε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16, που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τζανακόπουλος: Αναγκαία η συμφωνία

Ερωτηθείς για τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την χαρακτήρισε αναγκαία, προκειμένου, όπως είπε, να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροσκαφών «για τον οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ. ευρώ».

Σε δηλώσεις του στον Real FM, o κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε αναφορικά με το κόστος της αναβάθμισης των μαχητικών, ότι το σύνολο της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. ευρώ, αλλά όσον αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό το κόστος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ, εξήγησε, θα δοθεί σε ένα βάθος δεκαετίας ή δεκαπενταετίας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «κανείς δεν είναι χαρούμενος όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά είναι κόστος το οποίο πρέπει να αναλάβει το ελληνικό κράτος διότι διαφορετικά θα πάνε χαμένες επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ, εκτός εάν θεωρούμε ότι δεν πρέπει η αεράμυνα της χώρας να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για μια συμφωνία «η οποία είναι επωφελής στο βαθμό που την εντάσσουμε στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας», ενώ εκτίμησε πως η όλη φασαρία που έχει γίνει για το θεμα «είναι λίγο υπερβολική». «Είναι», σημείωσε, «η φθηνότερη από τις λύσεις που είχαν προταθεί γιατί υπάρχουν πολλοί που θεωρούν δεν θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα F-16 αλλά να πάμε σε μια ριζική ανανέωση του στόλου των αεροσκαφών. Η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της αναβάθμισης».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι οι συμφωνίες αυτές υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και η κυβέρνηση έκανε ό,τι έκρινε ωφέλιμο για την ελληνική πλευρά, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της βάσης της Σούδας, λειτουργία η οποία έχει ήδη ανανεωθεί έως το 2019.

Στο μεταξύ και από τις Βρυξέλλες εκφράστηκαν οι πρώτες -διακριτικές- ανησυχίες για το πόσο επιβαρύνει μια συμφωνία τέτοιου ύψους τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Προς το παρόν, οι δανειστές διατηρούν μια επιφυλακτική στάση και διαμηνύουν ότι θα εξετάσουν τι λεπτομέρειες του deal Τσίπρα – Τραμπ. Απομένει να δούμε και τι θα κάνουν όταν τα μάθουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...