590
Ο Κόλιν Φερθ με την ιταλίδα σύζυγο του Λίβια Τζούτζολι | Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Images

Ιταλός ο Κόλιν Φερθ – από τον «Λόγο του Βασιλιά» στον λόγο του Brexit

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2017, 07:08
Ο Κόλιν Φερθ με την ιταλίδα σύζυγο του Λίβια Τζούτζολι
|Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Images

Ιταλός ο Κόλιν Φερθ – από τον «Λόγο του Βασιλιά» στον λόγο του Brexit

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2017, 07:08

Μετά τον «Λόγο του Βασιλιά» ακολούθησε κι ένας «Λόγος για το Brexit» ή μάλλον για την «αβεβαιότητα» που εξακολουθεί να το περιβάλλει. Ο Κόλιν Φερθ, o πιο διάσημος, σήμερα, ηθοποιός της Βρετανίας που τιμήθηκε με το Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου για την ταινία πάνω στον Γεώργιο ΣΤ’, τον τραυλό βασιλιά και πατέρα της Ελισάβετ B’, απέκτησε πρόσφατα την ιταλική υπηκοότητα. Tο επιβεβαίωσε, μάλιστα, και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάρκο Μινίτι, με σχετική ανακοίνωσή του από τη Ρώμη.

Αλλά για ποιον λόγο, ακριβώς, προέβη σ’ αυτήν την κίνηση ο Φερθ; Η Evening Standard, ερμηνεύοντας το όλο ζήτημα μέσα από το πρίσμα της εγχώριας πολιτικής, αναφέρει στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ πως ο ηθοποιός έγινε και Ιταλός πολίτης «αφότου χαρακτήρισε το Brexit μια καταστροφή ανήκουστων διαστάσεων». Ο ατζέντης του, ωστόσο, δήλωσε στον Guardian πως «είναι μια απόφαση που ελήφθη για οικογενειακούς λόγους».

Η οικογένεια εμπλέκεται σίγουρα. Καθώς από το 1997 ο Φερθ είναι παντρεμένος (για δεύτερη φορά) με μια Ιταλίδα, την Λίβια Τζούτζολι, παραγωγό ντοκιμαντέρ και ταινιών, και διευθύντρια, σήμερα, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών βιώσιμης ανάπτυξης σε επιχειρήσεις. Μαζί, η Ιταλίδα παραγωγός και ο άγγλος ηθοποιός απέκτησαν δύο παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Ρώμη αλλά ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε βαθιά περήφανοι για τις χώρες μας» -προσδιόρισε ο ίδιος ο Φερθ σε ανακοίνωσή του- «τα παιδιά μας έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά εγώ και η Λίβια δεν δώσαμε ποτέ ιδιαίτερη προσοχή στα διαφορετικά διαβατήριά μας. Αλλά τώρα, με την αβεβαιότητα που μας περιβάλλει, σκεφτήκαμε πως είναι προτιμότερο να έχουμε όλοι τα ίδια διαβατήρια. Έτσι η Λίβια κατέθεσε αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα», και εκείνος για την ιταλική.

2017-09-24T204936Z_423308249_RC1FB22EC510_RTRMADP_3_FASHION-MILAN
Το ζευγάρι στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου. Ο Φερθ δηλώνει «παθιασμένος με την Ιταλία» (REUTERS/Stefano Rellandini)

Τα λόγια που του αποδίδει η Evening Standard, όσον αφορά το «καταστροφικό» Brexit, προέρχονται από μια παλαιότερη συνέντευξη του Φερθ σε εφημερίδα της Αυστρίας. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, δεν τα επαναλαμβάνει. Αλλά η αναφορά του στην «αβεβαιότητα», υποδεικνύει ξεκάθαρα πως κάποιο ρόλο διαδραμάτισε και η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρησή τους από την ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή του, o Φερθ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που έλαβε για να μεταναστεύσει σε «πιο επικερδή περιβάλλοντα», στο Χόλιγουντ προφανώς, τις οποίες, ωστόσο, απέρριψε γιατί «πάντα θα είμαι υπερβολικά Βρετανός. Αρκεί να με δείτε και να με ακούσετε. Η Βρετανία είναι η πατρίδα μας και μας αρέσει να ζούμε εδώ και αυτό δεν έχει αλλάξει», τόνισε. Και δεν κρύβει την αγάπη του και για τη δεύτερη πατρίδα του, δηλώνοντας με καλοπροαίρετη τυπικά βρετανική και ελαφρώς περιπαικτική διάθεση πως «παντρεύτηκα την Ιταλία και όλοι γνωρίζουν πως όταν κανείς παντρεύεται κάποιον από την Ιταλία δεν παντρεύεται ένα μεμονωμένο άτομο, παντρεύεται μια οικογένεια και ίσως και μια ολόκληρη χώρα. Όπως σχεδόν όλοι, είμαι παθιασμένος με την Ιταλία και το να ενωθώ με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, έχοντας διπλή υπηκοότητα, αποτελεί μεγάλο προνόμιο», συμπλήρωσε. Ο Κόλιν Φερθ και η σύζυγός του διαθέτουν και στην Ιταλία μια κατοικία, στην Ούμπρια, όπου περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους με τον 16χρονο Λούκα και τον 13χρονο Ματέο.

Αλλά ο «Βασιλιάς» δεν είναι ο μοναδικός που σπεύδει να λάβει τα μέτρα του ενόψει του Brexit. Ενδεικτικό της «αβεβαιότητας» που περιβάλλει και τους Ευρωπαίους της Γηραιάς Αλβιώνας είναι το γεγονός –αναφέρουν οι Financial Times–  ότι την τελευταία διετία, οι αιτήσεις για τη χορήγηση της βρετανικής υπηκοότητας σε πολίτες των 14 χωρών μελών του αρχικού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU14) τριπλασιάστηκαν. Την ίδια ώρα, ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στις αντίστοιχες αιτήσεις των Βρετανών που ζουν και εργάζονται στην επικράτεια της ΕΕ και, πλέον επιθυμούν, να γίνουν και πολίτες των χωρών που τους φιλοξενούν. Για να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να είναι καλυμμένοι σε κάθε ενδεχόμενο, δεδομένης της βραδύτητας των σχετικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...