283
|

Γ. Παπανδρέου: Οταν επικρατεί ο λαϊκισμός, ο «άλλος» βαφτίζεται εχθρός

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 14:55

Γ. Παπανδρέου: Οταν επικρατεί ο λαϊκισμός, ο «άλλος» βαφτίζεται εχθρός

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2018, 14:55

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η επικράτηση του λαϊκισμού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη ομιλία του στο εαρινό Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. «Πρέπει να προασπίσουμε τη Δημοκρατία, κινδυνεύει» ήταν το μήνυμα που έστειλε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στην παρέμβασή του, ο πρώην πρωθυπουργός ανέλυσε με ποιον τρόπο οι δεξιοί ηγέτες προσπαθούν να αποδημήσουν τις προοδευτικές αξίες γύρω από τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων, των θρησκευτικών, πολιτισμικών, σεξουαλικών, πολιτικών επιλογών κάθε ανθρώπου.

«Σε ένα κλίμα όπου επικρατεί ο λαϊκισμός, ο ‘άλλος’ βαφτίζεται αυτομάτως εχθρός. Γι’ αυτό, αντί για αλληλεγγύη βλέπουμε τις κοινωνίες μας διαιρεμένες, πολωμένες, σε αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Αντί για πατριωτική υπερηφάνεια έχουμε εθνικιστικό μίσος» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε ότι «πολλοί σύγχρονοι ηγέτες όχι μόνο πυροδοτούν συναισθήματα θυμού και μίσους, αλλά υπονομεύουν βασικούς θεσμούς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έθεσε το παράδειγμα του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, τον οποίο και συνεχάρη για την τόλμη και τη συνέπεια που έδειξε σε θέματα ισότητας των φύλων, όπως και αντιμετώπισης του Προσφυγικού. Οπως είπε, ο επικεφαλής των ισπανών Σοσιαλιστών «αποτελεί μια ισχυρή προοδευτική παρουσία στην Ευρώπη σε μια εποχή που το έχουμε τόσο ανάγκη».

«Για να επικρατήσουμε ως σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να φέρουμε την αλλαγή» και «αν χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς για να το πετύχουμε, να αλλάξουμε» ήταν το μήνυμα του προς τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Στεφάν Ντε Μιστούρα, και με την ομάδα Καινοτόμων Πρακτικών του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...