2367
O Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους δημοσιογράφους μετά το τέλος του Eurogroup. Δεξιά του ο Τόμας Βίζερ (ΕΚΤ). Αριστερά του ο Φραντς Τίμερμανς (Κομισιόν) και η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) | .

Eurogroup/ Συμφώνησαν σε προληπτικά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 13:41
O Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημερώνει τους δημοσιογράφους μετά το τέλος του Eurogroup. Δεξιά του ο Τόμας Βίζερ (ΕΚΤ). Αριστερά του ο Φραντς Τίμερμανς (Κομισιόν) και η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ)
|.

Eurogroup/ Συμφώνησαν σε προληπτικά μέτρα

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 13:41

Τα προληπτικά μέτρα είναι εδώ. Από την Παρασκευή 22 Απριλίου η συγκεκριμένη «ρήτρα» ενεργοποιήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι στο Αμστερνταμ συμφωνήθηκε ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση η υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων που θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί και εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

«Η συνεργασία ήταν ισχυρή και παραγωγική» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε οτι έχει γίνει σεβαστή πρόοδος.  Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση αλλά είμαστε κοντά», εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Ξεκαθαρίσαμε τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος», συνέχισε ο ολλανδός πολιτικός και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μέχρι το 2018 διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους.

Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2018, επισήμανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συμπληρώνοντας: «Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται (σ.σ.εννοεί τον τρόπο που θα αποφασίζεται η «ημιαυτόματη» ενεργοποίηση του πακέτου μέτρων-ρεζέρβα).

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να υπάρξει εφαρμογή του εφεδρικού πακέτου μέτρων το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε υπολογιστεί περίπου στα 3,5 δισ.ευρώ.

«Οχι για το κούρεμα»

Για το θέμα του χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι δανειστές θα κοιτάξουν τις πιθανότητες να επανεξετάσουν το χρέος μέσω της επιμήκυνσης και επέκτασης της περιόδου «ωρίμανσης».

Στο 2% του ΑΕΠ

Σε ερώτηση για το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, όσον αφορά αυτά που διαπραγματεύεται τώρα και τα άλλα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο έκτακτης ανάγκης, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι τα μέτρα που μελετώνται τώρα πρέπει να φθάνουν το 3% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ και θα είναι συμπληρωματικά του κύριου πακέτου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα, είπε ότι ήταν αρκετά καλά και ότι έτσι υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως εξήγησε, για να υπάρχει επιπλέον ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο με το Eurogroup όσο και με τους εξωτερικούς επενδυτές και τις αγορές, ψάχνουμε και αυτές τις δύο επιπλέον μονάδες.

Νέο Eurogroup την Πέμπτη 

«Αν έχουμε το πακέτο χρειάζονται και τα προληπτικά μέτρα για να το στηρίξουν αυτό θα έχουμε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Οπως αναφέρει το Reuters, η βασική προϋπόθεση είναι η ελληνική πλευρά να έχει ψηφίσει τα προληπτικά μέτρα άμεσα. Αν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Λαγκάρντ: «Τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πολύ χαρούμενη καθώς το Ταμείο είχε την ισχυρή στήριξη των Ευρωπαίων στο θέμα των προληπτικών μέτρων. «Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν. Η ομάδα μου είναι έτοιμη να γυρίσει άμεσα στην Ελλάδα και να δουλέψει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες, τόνισε».

Παράλληλα πρόσθεσε πως το ΔΝΤ επιμένει πως η λύση που θα πρέπει να δοθεί θα έχει δυο σκέλη, των μεταρρυθμίσεων και του χρέος.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «τίποτα δεν κλείνει αν δεν λήξουν όλα». Σε ερώτηση για το χρέος είπε ότι συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται κούρεμα, αλλά απαιτείται ελάφρυνση. Συμφωνούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος, είπε και πρόσθεσε ότι όταν υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να στοχεύουμε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγοράς. Στόχος του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι να μπορεί να βγει στις αγορές και αυτός ο στόχος θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις.

Διαφωνίες για τα στοιχεία της Eurostat

Αξιοσημείωτες είναι και οι διαφωνίες που εξέφρασαν δημοσίως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, απαντώντας για το εάν τα στοιχεία της Eurostat θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μεγέθη αυτά είναι καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε τόσο η ίδια όσο και οι θεσμοί και η Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν και μετά θα αλλάξουν τις παραδοχές του Ταμείου για την Ελλάδα. Μάλιστα τόνισε ότι η Eurostat έχει αναθεωρήσει στο παρελθόν στοιχεία. «Θα τα εξετάσουμε με προσοχή», είπε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα, είπε ότι ήταν αρκετά καλά και ότι έτσι υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως εξήγησε, για να υπάρχει επιπλέον ασφάλεια και εμπιστοσύνη, τόσο με το Eurogroup όσο και με τους εξωτερικούς επενδυτές και τις αγορές, ψάχνουμε και αυτές τις δύο επιπλέον μονάδες. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα στοιχεία της Eurostat: «Δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση για τα έκτακτα μέτρα που συζητάμε με την Ελλάδα».

Τσακαλώτος: «Ηταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα»

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Αμστερνταμ όταν ρωτήθηκε για το πώς σκοπεύει να βρει λύση δεδομένου πως δεν είναι δυνατό να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ζητά το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλώνοντας πως υπάρχουν ακόμα λεπτομέρειες προς συζήτηση αλλά και πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί με το πακέτο των μέτρων.

«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον κάτι που ο υπουργός σχολίασε πως συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως στη Γαλλία. Σε ερώτηση για το τι λύση σκέπτεται δεδομένου πως δεν μπορούν να νομοθετηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες» και πως υπάρχουν τρόποι για να προσπεραστεί το ζήτημα αυτό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη συνέχεια πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η «Ελλάδα αλλάζει», και πως θέλει να αλλάξει τον «φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε σε ενάρετο».

Ντομπρόβσκις: «Θα εξεταστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να δοθεί η έγκριση του ΔΝΤ»

Τα έκτακτα μέτρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προκειμένου να συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απομένει να εξεταστούν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα διαπιστώνει το Eurogroup σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι θα εξεταστούν τα επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας για να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ρέγκλινγκ: «Στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας» 

Στενεύει η ρευστότητα της Ελλάδας επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την τελευταία εκταμίευση.

Ανέφερε ότι τα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία της Eurostat, απέκλεισε το ενδεχόμενο του κουρέματος του ελληνικού χρέους και είπε ότι αυτό επισημάνθηκε από όλους στο Eurogroup. Τέλος τόνισε ότι εξετάζονται λύσεις όπως η ωρίμανση του χρέους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο  ESM με τους άλλους θεσμούς συνεχίζει να εργάζεται σκληρά στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Κερέ: «Εγινε πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια»

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτισε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Χαιρέτισε, επίσης, την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε, η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα, ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

Αμέσως μετά το τέλος του Eurogroup, υπήρξε η επίσημη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, στην οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες των όσων προηγήθηκαν νωρίτερα πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Αναλυτικά:

«Οι Θεσμοί και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Για την ολοκλήρωση των συζητήσεων, θα πρέπει οι Θεσμοί και η Ελλάδα να φτάσουν σε συμφωνία πάνω στο σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη χώρα.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά σε ορισμένους τομείς, όπως η δημοσιονομική στρατηγική, αλλά και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό με τους Θεσμούς σχετικά με τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα καλύπτουν ζητήματα όπως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Το Eurogroup τέλος, είναι αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα είναι πιθανή τις επόμενες μέρες και αν επέλθει τότε θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να συμφωνήσουν σχετικά με τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Τα «αγκάθια»

Πάντως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουν… λειανθεί τα αγκάθια (βλ. πρόσθετο πακέτο μέτρων) για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπει και η πολιτική σφραγίδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αυτά τα επιπλέον μέτρα ύψους τρία δισεκατομμύρια ευρώ συνιστούν ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να το λύσει βάζοντάς το παράλληλα με τη διευθέτηση του χρέους.

Γι’ αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον  πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας Πρωθυπουργός στις συγκεκριμένες συνομιλίες εξέφρασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μετά και τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τώρα σε σχέση με το Ασφαλιστικό καταγράφεται σύγκλιση. Απομένουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την εξεύρεση 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αναζητηθεί από το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, ενώ η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές φαίνεται να καλύπτεται από την ταχύτερη εφαρμογή των περικοπών στο ΕΚΑΣ.

Στο φορολογικό κομμάτι υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία στο βασικό” πακέτο των 5,4 δις ευρώ αν και διαφορές υπάρχουν σε βασικά σημεία όπως στο ύψος του αφορολόγητου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές εξετάζουν πλέον συμβιβαστική λύση. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί ζητούσαν την άμεση μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ από 9.550 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, επέμενε στην μείωσή του στα επίπεδα των 9.091 ευρώ.

Στα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση αποδέχεται την απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ενήμερων δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και μέχρι τα τέλη του 2017.

Το ερώτημα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι εάν θα προστατευθούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια σπιτιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας (120.000 ευρώ όπως προβλέπεται και για την προστασία του Νόμου Κατσέλη από πλειστηριασμούς) και τα επαγγελματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ή το δίκτυ θα απλωθεί και για κατά τι μεγαλύτερες προσημειώσεις. Επίσης ερώτημα παραμένει το καθεστώς που θα ισχύσει ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων και των τραπεζών που θα πωλούν σε αυτές δάνεια. Οπως επίσης και το τι θα γίνει με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 2,5 εκατ ευρώ στη βάση του νόμου Δένδια.

ΝΔ: Στο «σημείο μηδέν» η χώρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ολα δείχνουν ότι, για δεύτερη φορά, σε 15 μήνες, η κυβέρνηση Τσίπρα σέρνει τη χώρα στο “σημείο μηδέν”. Επανέρχονται, σαν εφιάλτης, εικόνες από τις οδυνηρές ημέρες του περασμένου καλοκαιριού.  Τότε που η “υπερήφανη διαπραγμάτευση” των Τσίπρα – Βαρουφάκη οδήγησε τη χώρα στις κλειστές τράπεζες, στα capital controls, στο χείλος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.
Ενα είναι βέβαιο: Ο ήδη αβάσταχτος, για τους πολίτες, λογαριασμός κινδυνεύει να εκτιναχθεί στα 9 δις ευρώ.  Με αυτήν την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μόνον ενδεχόμενα. Ή βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη. Και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγάλος χαμένος είναι οι πολίτες και η χώρα».

ΠΑΣΟΚ: «Μετά το 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρνει το Μνημόνιο-κάβα»

«Κάθε φορά που αυτή η κυβέρνηση “διαπραγματεύεται”, γυρίζει πίσω με νέα δυσβάσταχτα μέτρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, και με ένα ειρωνικό tweet, με φωτογραφία που απεικονίζει ένα μπουκάλι κρασί, σχολιάζει τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για 4ο Μνημόνιο.

Ποτάμι: «4ο παγωμένο Μνημόνιο» η απόφαση του Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup για πρόσθετο πακέτο μέτρων, που θα ψηφιστεί τώρα και αποτελεί ουσιαστικά ένα «4ο παγωμένο Μνημόνιο», είναι άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής αποτυχίας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Οπως επισημαίνει το κόμμα, «Oταν είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Τσακαλώτος είχε καταγγείλει το Ποτάμι και μας είχε καλέσει να περιμένουμε ως την Πέμπτη 21 Απριλίου, για να διαψευστούμε. Το Ποτάμι επιβεβαιώνεται κι αυτός που διαψεύδεται για άλλη μια φορά είναι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει – τάζει – τάζει και μετά λέει πληρώστε – πληρώστε – πληρώστε».

Μαξίμου: «Μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων»

Το Μαξίμου πάντως έσπευσε να αποκρούσει τα όσα καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές παρέθεταν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επεσήμαναν τα όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, «δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά». Όπως μάλιστα υπογράμμισαν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...