770
O Πρινς το 2007 στο σόου του Σούπερ Μπόουλ, του τελικού του αμερικανικού φούτμπολ | REUTERS/Mike Blake

Γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί διάσημοι μέσα στο 2016;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 12:31
O Πρινς το 2007 στο σόου του Σούπερ Μπόουλ, του τελικού του αμερικανικού φούτμπολ
|REUTERS/Mike Blake

Γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί διάσημοι μέσα στο 2016;

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 12:31

Ντέιβιντ Μπάουι, Αλαν Ρίκμαν, Πρινς: ποιος θα είναι ο επόμενος; Ακούγεται λίγο μακάβριο, αλλά ωσαύτως μακάβριο αποδεικνύεται και το 2016. Μόλις τέσσερις μήνες μετά την έλευση του νέου έτους, μια παράξενη «ασθένεια» παίρνει τον έναν μετά τον άλλον τους γνωστούς καλλιτέχνες του κόσμου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει κάποια εξήγηση;

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους οντολογικές απαντήσεις ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να τις δώσει – αν μπορούσε, ενδεχόμενα, θα είχε λύσει και το βάσανο της ζωής και του θανάτου.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, στην επίσημη ιστοσελίδα του, προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο με λογικές συνεπαγωγές, οι οποίες δεν είναι δεδομένο ότι προσφέρουν μια τελειωτική απάντηση. Ωστόσο, το προσπαθούν.

Την ανάλυση έκανε ο Νικ Σέρπελ, ο συντάκτης που αναλαμβάνει πάντα το δύσκολο έργο να συγγράψει τις νεκρολογίες των σεπτών μελών της τέχνης που αποχωρούν από τον μάταιο τούτο κόσμο. Το ερώτημα είναι το εξής: «Είναι η νέα πραγματικότητα αυτό το κύμα θανάτων διασημοτήτων;» – «Ναι», απαντάει από την πλευρά του ο Σέρπελ, σχολιάζοντας ότι ο αριθμός των θανάτων σημαινόντων ανθρώπων αυτή τη χρονιά είναι «φαινομενικός».

Οπως εξηγεί, εξετάζοντας τα βασικά στατιστικά στοιχεία των επικήδειων που γράφτηκαν για όλα τα Μέσα (τηλεόραση, ίντερνετ, εφημερίδα, ράδιο), υπάρχει μια σαφής ανοδική τάση, την οποία το BBC χαρακτηρίζει ως «άλμα» καθώς, όπως φαίνεται και από τον πίνακα που επιστρατεύει ως απόδειξη, οι θάνατοι που σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου ήταν μόλις πέντε, τη στιγμή που στο ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 είναι 24.

obb
To διάγραμμα δείχνει τους… επικήδειους ανά έτος

Επιπλέον επιβεβαίωση

Για να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση ότι το 2016 έχει υπάρξει κάτι σαν επιδημία θανάτων, το BBC χρησιμοποιεί και στοιχεία από άλλα Μέσα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στη λίστα με τους θανάτους διάσημων που έχει η Daily Telegraph. «Μέχρι στιγμής το 2014, ο αριθμός των ατόμων στη λίστα ήταν 38. Αλλά αυτή την περίοδο την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των ανθρώπων στη λίστα ήταν 30. Αυτή τη χρονιά, ο αριθμός είναι ήδη 75».

bowienew
Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε στα 69 του

Tι είναι το deathlist.net

Το άλλο… παράξενο ερώτημα είναι αν υπάρχει μια… επετηρίδα στους θανάτους. Αν, δηλαδή, αναμένονται κι άλλοι θάνατοι διασημοτήτων το προσεχές διάστημα. Σε αυτό «απαντάει» ο ιστότοπος deathlist.net, ο οποίος στη αρχή κάθε χρονιάς δημιουργεί μία λίστα με τους 50 διάσημους που θεωρεί ότι θα φύγουν από τη ζωή μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οπως σημειώνει το BBC, στα 6 από τα 10 περασμένα έτη, οι προβλέψεις έπεφταν μέσα μόλις για δύο ή ακόμα λιγότερα άτομα. Αυτή τη χρονιά όμως, το deathlist.net έχει επιβεβαιωθεί για πέντε ονόματα. Τυχαίο;

Γιατί «φεύγουν» οι διάσημοι;

Alan-Rickman-alan-rickman-13116364-2560-1684_Fotor
Ο Αλαν Ρίκμαν ήταν ένα από τα «θύματα» του 2016

Ολα αυτά, σχολιάζει το BBC, προκαλούν το ερώτημα: «Γιατί;». Κατά τον Σέρπελ υπάρχουν αρκετοί λόγοι. «Οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να γίνονται διάσημοι στα ’60s μπαίνουν τώρα στα 70 τους και ξεκινούν να πεθαίνουν», λέει. «Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότεροι διάσημοι σε σχέση με πριν. Στη γενιά του πατέρα μου ή του παππού μου, οι μόνοι διάσημοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ήταν από το σινεμά – δεν υπήρχε τηλεόραση. Στη συνέχεια, αν κάποιος δεν ήταν στην τηλεόραση, δεν ήταν διάσημος», εξηγεί.

Το baby-boom

Πολλοί από αυτούς που πεθαίνουν σήμερα ανήκουν στη γενιά του baby-boom. Γεννήθηκαν δηλαδή μεταξύ του 1946 και του 1964, μία περίοδο που καταγράφηκε μία μεγάλη αύξηση πληθυσμού. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το 2014, 76 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή του 23% του πληθυσμού ανήκε στη γενιά αυτή, με την ίδια κατάσταση να ισχύει πάνω-κάτω και σε άλλες χώρες.

«Με περισσότερα μωρά να γεννιούνται στη γενιά του baby-boom, αυτό σήμαινε ότι περισσότεροι θα γινόντουσαν τελικά διάσημοι. Σήμερα αυτοί οι διάσημοι που έχουν ηλικία από 52 έως 70, πεθαίνουν», σχολιάζει το BBC τονίζοντας ότι και ο Ντέιβιντ Μπάουι (69 ετών) και ο Αλαν Ρικμαν (69 ετών) και ο Πρινς (57 ετών) ανήκαν σε αυτή τη γενιά.

Η δύναμη των social media

Ενας άλλος παράγοντας που δίνει την εντύπωση ότι έχει πεθάνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός διασημοτήτων είναι τα κοινωνικά δίκτυα, όπως σχολιάζει το βρετανικό Μέσο. Από τη στιγμή που ανακοινωθεί ένας θάνατος, η είδηση θα κάνει τον γύρο του κόσμου και θα περάσει από στόμα σε στόμα και από… τοίχο σε τοίχο.

Θα υπάρξει και συνέχεια;

Τα άσχημα νέα είναι πως πιθανώς θα συνεχιστεί. «Για τα επόμενα 10 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι θα μπαίνουν στα 80 τους και θα συνεχιστεί σε αυτό το επίπεδο», σχολιάζει ο Σέρπελ. «Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τους θανάτους έκπληξη, όταν πεθαίνουν άνθρωποι που δεν πρέπει», συνεχίζει. Το σίγουρο είναι ότι ο Σέρπελ έχει, πλέον, περισσότερη δουλειά από ό,τι παλαιότερα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News