549
Τρεις γυναίκες: Λατίνα με τριαντάφυλλο στα μαλλιά, μουσμουλμάνα με μαντήλα, μαύρη με κοτσιδάκια | http://theamplifierfoundation.org/

«Εμείς οι πολίτες»: Τα πόστερ που θα υποδεχθούν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 15:57
Τρεις γυναίκες: Λατίνα με τριαντάφυλλο στα μαλλιά, μουσμουλμάνα με μαντήλα, μαύρη με κοτσιδάκια
|http://theamplifierfoundation.org/

«Εμείς οι πολίτες»: Τα πόστερ που θα υποδεχθούν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 15:57

Πριν από οκτώ χρόνια αυτές τις ημέρες ορκιζόταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο αμερικανός καλλιτέχνης Σέπαρντ Φέρεϊ είχε υποδεχθεί αυτή την ιστορική στιγμή με ενθουσιασμό και ελπίδα, δημιουργώντας ένα εμβληματικό έγχρωμο πόστερ του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ. «Ελπίδα», ήταν το μήνυμα της αφίσας όπως άλλωστε και της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα.

obama1
Το πόστερ που σχεδίασε ο Φέρεϊ το 2008 για  την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα

Τώρα, η ομάδα του Φέρεϊ,  προετοιμάζει ένα άλλο πρότζεκτ. Αλλά σε αυτό δεν συμμετέχει ο νέος ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ με την ξανθιά χαίτη. Συμμετέχουν οι κοινοί θνητοί και συγκεκριμένα γυναίκες, διαφορετικών εθνικοτήτων. Η «σπόντα» είναι εμφανής: ο Φέρεϊ καυτηριάζει την ανάρμοστη και χυδαία συμπεριφορά που φέρεται να έχει επιδείξει ο Τραμπ προς τις γυναίκες, καθώς και την ξενοφοβική ρητορική που έχει κατά καιρούς εκφράσει. Και το μήνυμα είναι σαφές: οι καλλιτέχνες προειδοποιούν τον νέο πρόεδρο να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και ιδίως των γυναικών.

Η εκστρατεία της ΜΚΟ Amplifier Foundation, ιδρυτής της οποίας είναι ο Φέρεϊ,  ονομάζεται «Εμείς οι πολίτες» («We the people»), δανειζόμενη της τρεις πρώτες λέξεις από τον πρόλογο του αμερικανικού συντάγματος. Η οργάνωση ευελπιστεί ότι οι αφίσες της θα βοηθήσουν να καταπολεμηθεί το μίσος, ο φόβος και ο ρατσισμός. Οι αφίσες θα τοιχοκολληθούν σε διάφορα σημεία της Ουάσιγκτον για να συνοδεύσουν την πορεία γυναικών που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, την ημέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι καλλιτέχνες ελπίζουν ότι οι αφίσες τους θα χρησιμοποιηθούν και στις αντίστοιχες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. «Αν σκοπεύετε να διαδηλώσετε αυτό το Σάββατο, κάντε το κρατώντας με περηφάνια αυτές τις αφίσες», γράφει η ομάδα στο σάιτ της.

people4
«Εμείς που αντέχουμε, ήμασταν εδώ και πριν», γράφει η αφίσα που απεικονίζει μία Ινδιάνα

Ο Φέρεϊ σχεδίασε τρεις διαφορετικές γυναίκες, μία μουσουλμάνα με μαντήλα, μία μαύρη με κοτσιδάκια και μία λατίνα με τριαντάφυλλο στα μαλλιά, όλες στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Κατόπιν στην εκστρατεία προστέθηκαν τα πόστερ που σχεδίασαν ο Ερνέστο Γερένα και η Τζέσικα Σαμπογκάλ: ένα μικρό κορίτσι με άφρο μαλλί και μία ηλικιωμένη ινδιάνα. Το πρότζεκτ της οργάνωσης παρουσιάστηκε στο σάιτ Kickstarter με την ελπίδα να συγκεντρώσει 60.000 δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα διανομής και δημοσίευσης ως διαφήμιση στην εφημερίδα Washington Post.

3c631fe027af9c814c1da38b956bac1f_original
Μια από τις καρτ ποστάλ που θα στείλει η ΜΚΟ στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ με το μήνυμα που θα προειδοποιεί: «Σε παρακολουθούμε»

«Το μεγαλύτερο μέρος της Ουάσιγκτον θα έχει αποκλειστεί την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ. Σε κάποιες περιοχές θα απαγορεύονται τα μπάνερ και τα μηνύματα», γράφει η ΜΚΟ στο σάιτ. «Αλλά έχουμε βρει ένα παράθυρο. Το λένε εφημερίδα!». Αν πετύχει η εκστρατεία τους, η εφημερίδα Washington Post θα δημοσιεύσει τις αφίσες στις σελίδες που αφιερώνει για ολοσέλιδες διαφημίσεις. «Ετσι θα μπορούμε να τις έχουμε μαζί μας στις εφημερίδες, να τις κρεμάμε στα παράθυρα, ή να τις κολλάμε στους τοίχους». Εχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατ. δολάρια.

f557270a4de113337dc32cf4b94608f7_original
Εικόνα από διαδήλωση την οποία έχουν μοντάρει οι καλλιτέχνες προσθέτοντας τις αφίσες τους

Μάλιστα, ένα ποσό από τις δωρεές θα αξιοποιηθεί για να αποσταλούν οι αφίσες σε καρτ ποστάλ στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...