1225
Μια ιστορική φωτογραφία του 1935: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και, αριστερά, ο Δημήτριος Λαμπράκης, ιδρυτής του Συγκροτήματος, συζητούν στο κατάστρωμα του πλοίου της γραμμής επιστρέφοντας στον Πειραιά από την Κρήτη. Οι δύο τους είχαν μια σχέση απόλυτης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης | Φωτογραφία: Ελζα Λαμπράκη

Η υπόθεση του ΔΟΛ σε 13 ερωτήσεις & απαντήσεις

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 19 Ιανουαρίου 2017, 14:14
Μια ιστορική φωτογραφία του 1935: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και, αριστερά, ο Δημήτριος Λαμπράκης, ιδρυτής του Συγκροτήματος, συζητούν στο κατάστρωμα του πλοίου της γραμμής επιστρέφοντας στον Πειραιά από την Κρήτη. Οι δύο τους είχαν μια σχέση απόλυτης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης
|Φωτογραφία: Ελζα Λαμπράκη

Η υπόθεση του ΔΟΛ σε 13 ερωτήσεις & απαντήσεις

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 19 Ιανουαρίου 2017, 14:14

Η εμβληματική θέση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην ελληνική κοινωνία καθιστά θέμα εθνικού ενδιαφέροντος τις εξελίξεις γύρω από τη συνέχιση ή τη διακοπή της λειτουργίας του. Η εμφανής παρέμβαση της κυβέρνησης, με την ανάληψη κεντρικού ρόλου στη διοίκησή του από τον από τον ως προχθές πρόεδρο του ΔΣ της «Αυγής» Βασίλη Μουλόπουλο, η οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης και οι αναδιατάξεις στο πεδίο της ενημέρωσης, θέτουν τον ΔΟΛ στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ακολουθούν 13 ερωτήσεις με ισάριθμες απαντήσεις για όσα έγιναν και όσα μπορεί να συμβούν στον ΔΟΛ και γύρω από αυτόν.

Πόσο μεγάλος είναι ο ΔΟΛ;
Το 2001 ο ΔΟΛ ήταν ένας επιχειρηματικός και εκδοτικός όμιλος που εθεωρείτο ισχυρός  ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εξέδιδε τέσσερις εφημερίδες και 21 περιοδικά, έχοντας τη μεγαλύτερη απορρόφηση διαφημιστικής δαπάνης στην εγχώρια αγορά. Κατείχε δύο τουριστικά πρακτορεία, μία εταιρεία προώθησης πωλήσεων, πέντε εκτυπωτικές μονάδες και βασική συμμετοχή στο μεγαλύτερο πρακτορείο διανομής Τύπου. Επίσης συμμετείχε στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, σε εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικού και τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ διατηρούσε συμφέροντα ως και στην εκμετάλλευση κινηματογραφικών αιθουσών. Παράλληλα είχε αναπτύξει ηγεμονική παρουσία στο Διαδίκτυο. Με δύο λόγια, ο ΔΟΛ ήταν παντού. Σε κάποιους τομείς δε, ήταν και τα πάντα. Ωστόσο από το 2009 και μετά ξεκίνησε η συρρίκνωση του ομίλου και ο περιορισμός του σε αντικείμενα που άπτονται της ενημέρωσης.

nea_bima

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ;
Αποκλειστικός μέτοχος του ΔΟΛ είναι ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος, ως ιστορικό στέλεχος του Οργανισμού, ουσιαστικά επελέγη από τον Χρήστο Λαμπράκη για να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση. Ο κ. Ψυχάρης αγόρασε τις μετοχές του Χρήστου Λαμπράκη με τραπεζική δανειοδότηση, δίνοντας ως ενέχυρο τις ίδιες τις μετοχές.

Πώς κατέρρευσε οικονομικά ο ΔΟΛ;
Τα οικονομικά προβλήματα του ΔΟΛ ξεκίνησαν όταν η οικονομική κρίση οδήγησε σε ύφεση την αγορά των μέσων ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξάντλησαν την πιστωτική «ανοχή» προς τον Οργανισμό. Και ο ΔΟΛ, όπως είχε παραδεχθεί στη Βουλή ο διευθύνων σύμβουλός του Παναγιώτης Ψυχάρης, γιος του Σταύρου, έπαιρνε δάνεια με «αέρα». Σήμερα τα χρέη του ΔΟΛ προς τις τράπεζες υπολογίζονται στα 180 εκατ. ευρώ. Περίπου άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς εργαζόμενους, Ταμεία, προμηθευτές κ.λ.π.

Ο Σταύρος Ψυχάρης (αριστερά) με τον Χρήστο Λαμπράκη
Ο Σταύρος Ψυχάρης (αριστερά) με τον Χρήστο Λαμπράκη

Ποιος είναι ο Βασίλης Μουλόπουλος;
Ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι δημοσιογράφος με πολυετή θητεία σε διευθυντικές θέσεις στον ΔΟΛ. Επίσης, μέχρι και χθες, ήταν πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Αυγής». Εχει πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται μέλος του στενού περιβάλλοντος Τσίπρα με λόγο και άποψη για θέματα που άπτονται επικοινωνιακών χειρισμών.

Τι θα κάνει στον ΔΟΛ ο Βασίλης Μουλόπουλος;
Επισήμως ο Βασίλης Μουλόπουλος «εκλήθη» από τον Σταύρο Ψυχάρη «προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του Οργανισμού», κυρίως των οικονομικών. Πώς ακριβώς θα το επιτύχει αυτό; Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Για να συνεχίσει, όμως, να λειτουργεί ο ΔΟΛ, θα πρέπει από τη μία οι τράπεζες να επιδείξουν ανοχή και, από την άλλη, να προσέλθει επενδυτής ο οποίος θα ρίξει ζεστό χρήμα 20 τουλάχιστον εκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμάται.

Ο Βασίλης Μουλόπουλος, νέος ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ
Ο Βασίλης Μουλόπουλος, νέος «ισχυρός άνδρας» του ΔΟΛ

Πώς συνδέονται οι εξελίξεις στον ΔΟΛ με την ποινική δίωξη κατά Ψυχάρη;
Δεν συνδέονται, τυπικά. Όμως ο Σταύρος Ψυχάρης απολογήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την ανάληψη του ΔΟΛ από τον Βασίλη Μουλόπουλο. Ο εκδότης διώκεται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης – Ψυχάρη;
Αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε συνάντηση ανάμεσα στους Σταύρο Ψυχάρη, Βασίλη Μουλόπουλο και Νίκο Παππά. Την Κυριακή απομακρύνθηκε ο Δημήτρης Μητρόπουλος, διευθυντής των «Νέων». Και την Τρίτη ανακοινώθηκε η έλευση Μουλόπουλου. Η σύμπτωση των γεγονότων θα μπορούσε να υπαινίσσεται ότι ο Σταύρος Ψυχάρης παρέδωσε τον ΔΟΛ στην κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του, ενώ ο ίδιος θα είχε ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση, αν υποθέσουμε, βέβαια, ότι μπορεί να σταλεί σήμα στη Δικαιοσύνη. Ούτως ή άλλως, πάντως, το να είναι ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν αποτελεί και προνομιακή μεταχείριση για έναν άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά του Σταύρου Ψυχάρη.

Τι λέει η κυβέρνηση για τον ΔΟΛ;
Μιλώντας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, ούτε επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και διέψευσε την κυβερνητική εμπλοκή στις εξελίξεις. Χαρακτήρισε, βέβαια, «κίτρινη» τη δημοσιογραφία του ΔΟΛ επειδή του ασκεί κριτική, πλην όμως πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του, αρκεί αυτό να γίνει με όρους διαφάνειας και όχι με χαριστικές ρυθμίσεις.

Και τι λέει η αντιπολίτευση;
Κατηγορεί την κυβέρνηση για καθεστωτική πρακτική με προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης. Ο δε Βασίλης Μουλόπουλος χαρακτηρίζεται ως «τοποτηρητής». Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνέδεσε ευθέως την απολογία του Σταύρου Ψυχάρη με τις εξελίξεις στο ΔΟΛ και πρόσθεσε ότι ταυτοχρόνως η Ρένα Δούρου ανέθεσε στον όμιλο Μπόμπολα την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι υπάρχει ενδιαφέρον του εν λόγω ομίλου για την ανάληψη του ελέγχου του ΔΟΛ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στη Βουλή με ονόματα
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στη Βουλή με ονόματα

Τι θα γίνει στη συνέχεια στον ΔΟΛ;       
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες καθώς, αν ο κ. Μουλόπουλος δεν εξασφαλίσει κονδύλια για τη λειτουργία και τη μισθοδοσία, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης σχεδόν άμεσα θα πρέπει να εμφανιστούν οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά των μετοχών του Σταύρου Ψυχάρη. Είναι απίθανο να «διευκολυνθεί», από την κυβέρνηση, η λειτουργία του ΔΟΛ, παρουσία του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος, πάντως, δεν σκοπεύει να διαθέσει κεφάλαια από την προσωπική του περιουσία.

Θα γίνει ο ΔΟΛ… ΣΥΡΙΖΑ; Και τι θα κάνουν τα προβεβλημένα δημοσιογραφικά στελέχη;
Ο Βασίλης Μουλόπουλος είπε την Τετάρτη ότι οι εφημερίδες του ΔΟΛ δεν πρόκειται να εξελιχθούν σε όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μένει να το δούμε στη συνέχεια. Διότι ήδη από σήμερα την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», εμφανίστηκε έτοιμος να επιβάλει ένα είδους λογοκρισίας. «Οι αρθρογράφοι και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να είναι τεκμηριωμένη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επικαλέστηκε και το παράδειγμα του Θόδωρου Πάγκαλου που μέσω της συχνότητας του ΒΗΜΑ FM 99,5 επιτίθετο προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα· αυτό δεν θα γίνεται στο εξής, ξεκαθάρισε το νέο αφεντικό. Οσον αφορά τους δημοσιογράφους, ήδη κάποιοι, όπως ο Γιώργος Παπαχρήστος και ο Ηλίας Κανέλλης, δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τον αντιπολιτευτικό τόνο της αρθρογραφίας τους. Λογικά κάτι τέτοιο θα πράξει και ο Γιάννης Πρετεντέρης. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να δούμε πώς θα χειριστεί αντίστοιχες περιπτώσεις ο Βασίλης Μουλόπουλος. Θα επιτρέψει την άσκηση σκληρής κριτικής ή θα πρέπει να βρει χρήματα και για αποζημιώσεις;

Δημοσιογράφοι όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης δύσκολα αλλάζουν τοποθέτηση...
Δημοσιογράφοι όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης δύσκολα αλλάζουν τοποθέτηση…

Τι επίπτωση θα έχουν οι εξελίξεις στο Mega όπου ο ΔΟΛ παραμένει μέτοχος;
Θα εξαρτηθεί από το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο στον ΔΟΛ και πώς θα συγχρωτιστεί, αν αυτό είναι εφικτό, με τους άλλους δύο μετόχους, δηλαδή την πλευρά Μπόμπολα και την πλευρά Βαρδινογιάννη. Το σταυρόλεξο θεωρείται δύσκολο καθώς η πλευρά Μπόμπολα είναι φίλα προσκείμενη προς την κυβέρνηση, κάτι που δεν ισχύει με το Star Channel του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Πώς θα επηρεαστούν τα μέσα που είναι φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι λογικό να ανησυχούν, όχι τόσο η κομματική «Αυγή», όσο η «Εφημερίδα των Συντακτών» και το νεοεμφανισθέν εβδομαδιαίο «Documento». Αν το ενδιαφέρον στραφεί πρωτίστως στον ΔΟΛ, δεν αποκλείεται να μετακυλιστεί προς τα εκεί και σημαντικό κομμάτι της ελεγχόμενης, από την κυβέρνηση, διαφήμισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...