340
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν να επαναφέρουν το καθεστώς της κατ' εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver). | REUTERS/Francois Lenoir

Επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 22:11
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισαν να επαναφέρουν το καθεστώς της κατ' εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).
|REUTERS/Francois Lenoir

Επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 22:11

H ΕΚΤ αποφάσισε να εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φτηνή χρηματοδότηση. Ετσι την Τετάρτη 22 Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό τον Μάριο Ντράγκι, έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το waiver θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, δηλαδή στις 29 Ιουνίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.

Η απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP, δηλαδή της εξαγοράς από την ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές Τράπεζες, θα εξεταστεί σύμφωνα με την απόφαση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η απόφαση της ΕΚΤ ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, αναμένεται να μειώσει τον δανεισμό τους από τον ELA κατά περίπου 6 δισ. ευρώ, αποφέροντάς τους ετήσιο όφελος 105 – 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Στην προηγούμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου (οπότε δεν υλοποιήθηκε η προσδοκία για επαναφορά του waiver), το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 68,1 δισ. ευρώ, μειώνοντας τον δανεισμό τους από τον Eκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας κατά 17,6 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2015.

Τα… δώρα της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστούν σε δόσεις, αφού επόμενο βήμα θα είναι να μειωθεί η έκπτωση τιμής με την οποία θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το discount με το οποίο έκανε δεκτά ως εγγυήσεις η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ τα κρατικά ομόλογα, που είχε αγγίζει το 40% στις πράξεις αναχρηματοδότησης πριν τις 11 Φεβρουαρίου του 2015, όταν η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα στέλνοντας τις εμπορικές τράπεζες στην χρηματοδότηση του ELA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...