771
Ο επικεφαλής του ESM | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ@intimenews

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 13:39
Ο επικεφαλής του ESM
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ@intimenews

Τι χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 13:39

Το ότι η Ελλάδα είχε αρχίσει να μπαίνει στον ίσιο δρόμο το 2014 το ψιλοξέραμε. Το φανερώνουν τα νούμερα, οι αριθμοί, οι δείκτες. Αλλά το βασικότερο είναι πως το βιώναμε στην καθημερινότητά μας, το βλέπαμε στις ζωές μας και –κυρίως- στο πορτοφόλι μας.

Το τι χρειάζεται, όμως, για να βρεθούμε ξανά σε εκείνο το σημείο είναι το ζητούμενο. Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ φαίνεται να έχει την απάντηση. Ή τουλάχιστον έτσι διατείνεται. Ο γενικός διευθυντής του ESM μίλησε σε συνέδριο του Economist, ελάχιστες ώρες μετά την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς την Αθήνα.

Τι είπε ο Ρέγκλινγκ; Περίπου τα γνωστά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

155241
Στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist συμμετείχε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, μεταξύ άλλων / photo: ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ@intimenews

Στάθηκε στο τι έχει κάνει η ελληνική πλευρά για να καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη.

«Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα εργάσθηκε σκληρά με την Ευρώπη. Και αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο για τον λαό της», τόνισε. Ειδικότερα, στάθηκε στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι η απλοποίηση των κριτηρίων πρόωρης συνταξιοδότησης και ο εξορθολογισμός των διάφορων συνταξιοδοτικών ταμείων θα βοηθήσουν να τεθούν σε βιώσιμα επίπεδα οι σημερινές και μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες. Στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, είπε, υπήρξε «καλή πρόοδος στην κατεύθυνση ενός πιο αποδοτικού δημόσιου τομέα», ενώ υπήρξε «σημαντική μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων», κάτι που «έκανε το σύστημα πιο αποτελεσματικό και στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης». «Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, είδαμε σημαντική πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές αναμένεται να κάνουν πιο αποτελεσματική την οικονομία και να δημιουργήσουν έσοδα για τη μείωση του χρέους», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Η σύγκριση με το παρελθόν

«Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές», συνέχισε, «η Ελλάδα είναι και πάλι σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της ανάκαμψης που άρχισε το 2014 και διακόπηκε από τις πολιτικές εξελίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στις αξιολογήσεις, αφού αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει καθυστερήσεις και στις εκταμιεύσεις των δόσεων

Και αυτό δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά. Είναι κάτι που το αναφέρει συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλίες του και σε δημόσιες παρεμβάσεις του είτε μέσω δηλώσεων, είτε μέσω συνεντεύξεων.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής

Και τώρα το δύσκολο κομμάτι. Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα; Με βάση τον ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό το οποίο χρειάζεται να αλλάξει είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας του προγράμματος που εφαρμόζεται. «Χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά τα επόμενα δύο χρόνια. Για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει το εμπόριο», τόνισε ο Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνοντας τα όσα ακούγονται για τον… καυτό Σεπτέμβριο ο οποίος αναμένεται να κλονίσει την κυβέρνηση και να δοκιμάσει τη συνοχή της.

Μάλιστα, ο Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στις αξιολογήσεις, αφού αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει καθυστερήσεις και στις εκταμιεύσεις των δόσεων.

Πότε θα ξαναπάρουμε λεφτά

«Η τελευταία εκταμίευση ήρθε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. «Είναι καλό να υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να διαρκούν πολύ», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση των 7,5 δισ. θα ακολουθηθεί από μία ακόμη μικρότερη (2,8 δισ.), η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν η Αθήνα ικανοποιήσει ορισμένα ακόμη προαπαιτούμενα.

Διαφωνία Χουλιαράκη και Τζιαμαρόλι (ESM) για το πρωτογενές πλεόνασμα

Οταν πήρε τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αφού έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόνισε ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά το 2018. Προτιμούμε ένα σημαντικά χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά το 2018 στην περιοχή του 1,5% με 2%».

Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο, Νικολά Τζιαμαρόλι, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις διατήρησης του 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. «Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα», σημείωσε ο ίδιος. Σε αυτό ο κ. Χουλιαράκης απάντησε ότι πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει πλεονάσματα τέτοιου μεγέθους για πολλά χρόνια. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Η λογομαχία ολοκληρώθηκε με τον εκπρόσωπο του ESM να σημειώνει ότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...