540
Συνταξιούχος κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τον περασμένο Ιούνιο | Nikos Libertas / SOOC

Δημοσκόπηση MRB: 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ, «οργή» των πολιτών για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 15:32
Συνταξιούχος κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων τον περασμένο Ιούνιο
|Nikos Libertas / SOOC

Δημοσκόπηση MRB: 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ, «οργή» των πολιτών για την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 15:32

Μία δημοσκόπηση της MRB, όπου καταγράφονται οι πολιτικές τοποθετήσεις και προθέσεις αλλά και τα επικρατέστερα συναισθήματα των ελλήνων πολιτών για τη χώρα τους και το μέλλον τους, δημοσίευσε το real.gr.

Πρόκειται για μία πανελλαδική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.000 πολίτες με το δικαίωμα ψήφου και η οποία έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face), κατά το διάστημα 20 με 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου, με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 29,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8%. Τρίτο κόμμα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,4% και η Χρυσή Αυγή με το ίδιο ποσοστό. Ακολουθούν, το ΚΚΕ 6,9%, η Ενωση Κεντρώων με 2,9%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,3%, το Ποτάμι με 2,0%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,0%.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες -το 58,3%- επιθυμούν να προκηρυχθούν εκλογές άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου, δηλαδή το καλοκαίρι 2018, αλλά το 45,2% θεωρεί ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στην καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31,6%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 20,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά στη σχετική ερώτηση το 42,0%.

apolaves
Τι εκτιμούν σχετικά με τη δουλειά τους οι συμμετέχοντες (real.gr)

Με συγκρατημένη απαισιοδοξία «βλέπουν» οι περισσότεροι τη μελλοντική τους επαγγελματική κατάσταση, τους επόμενους 12 μήνες. Στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 52,6% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».

dropi
«Οργή» και «ντροπή» είναι τα επικρατέστερα αισθήματα των συμμετεχόντων για τη χώρα… (real.gr)

Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56%.

Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%).

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 72,4% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ το 12,2% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.

eksoda
Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θα κάνει περικοπές στις αγορές του από το σούπερ μάρκετ… (real.gr)

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν ένας στους τρεις δηλώνουν ότι στο επόμενο 12μηνο θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές στις αγορές του από το σούπερ μάρκετ και ένας στους 5 στις αγορές τροφίμων…

Ο δείκτης αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, για το σύνολο, σχεδόν, των ερωτηθέντων, είναι σε πολύ αρνητικό επίπεδο. Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 92,4% απαντά «Πολύ Ασχημα-Αρκετά Ασχημα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμη κι αν είχαν τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι μάλλον δεν θα έφευγαν από τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;», οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 33,2% και το 64,2% απαντά «Σίγουρα Οχι-Μάλλον Οχι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...