1663
Πανοράμική άποψη της Ολομέλειας στη συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης | Menelaos Myrillas / SOOC

Δέκα κάλπες και άλλα πέντε πράγματα για την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/02/2018, 10:01
Πανοράμική άποψη της Ολομέλειας στη συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης
|Menelaos Myrillas / SOOC

Δέκα κάλπες και άλλα πέντε πράγματα για την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/02/2018, 10:01

Θα είναι μια μάχη στη Βουλή που θα θυμίζει κάτι από 2015· μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο θα λείπει. Θα είναι μαραθώνια, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έχουν πάρει μαζί τους μια αλλαξιά ρούχα και μόνο το πρόγραμμα των ομιλητών σε προϊδεάζει για μια μάχη μέχρις εσχάτων. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην υπόθεση της Προανακριτικής για τη Novartis με το Μαξίμου να παίζει το χαρτί της κάθαρσης έχοντας ωστόσο στοχοποιήσει μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους. Χαρακτηριστικό ότι από την πρόταση για Προανακριτική απουσιάζει ως δια μαγείας ο νυν υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος το 2015 ήταν υπουργός Υγείας και χειριζόταν τα θέματα της φαρμακευτικής δαπάνης. Λεπτομέρεια; Η μόνη μνημονιακή χρονιά που ανέβηκε και πάλι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν το 2015 με υπουργό τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος αμέλησε να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων. Στη δικογραφία αναφερόταν με τα αρχικά του Π.Κ…

1. Οι δέκα κάλπες

Σε κάθε περίπτωση είναι μια αντιπαράθεση με πολιτικά χαρακτηριστικά και μόνο στο φόντο υπάρχει το διεθνές σκάνδαλο του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού. Ενδεικτική των προθέσεων του Μαξίμου για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, η επιμονή της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να στηθούν 10 κάλπες, όσες και τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία, μολονότι κάτι τέτοιο είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας καθώς έρχεται σε αντίθεση με την παράγραφο 3 του άρθρου 86 (διαβάστε εδώ).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Nίκος Βούτσης επέμεινε στις δέκα κάλπες, με την αντιπολίτευση να αντιπροτείνει γνωμάτευση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ να μην αφορά πρόσωπα η επικείμενη ψηφοφορία (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή μη Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης) και ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι με ψήφους 14 έναντι 8, εγκρίθηκε η εισήγησή του για 10 κάλπες.

Προσωποποιώντας το θέμα, η κυβερνητική πλειοψηφία πετυχαίνει ένα επικοινωνιακό σόου, ενώ μπορεί να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ αν υπάρξουν διαφορές στις ψήφους ανάμεσα στους γαλάζιους εμπλεκόμενους. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε εισηγήσεις είτε η ΝΔ να απέχει από την ψηφοφορία είτε οι βουλευτές της να ψηφίζουν δια βοής «ναι στην Προανακριτική», προκειμένου να δοθεί το μήνυμα υπέρ της κάθαρσης, αλλά να μην πηγαίνουν στις κάλπες, προκειμένου να μη νομιμοποιήσουν την παρελκυστική πρακτική της κυβέρνησης.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Διένδιας ζήτησε στην αρχή της συνεδρίασης να πάρει η Ολομέλεια την απόφαση για 10 ή μία κάλπες. «Η Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια» είπε ο κ. Δένδιας, για να συμπληρώσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» τόνισε ο κ. Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του κ.  Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

06_02212018_001_img_58291519204123 (1)
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης, όταν εξήγησε γιατί δεν πρέπει να στηθούν δέκα κάλπες (SOOC)

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

2. Τα πρόσωπα

Στη συνεδρίαση συζητείται και τίθεται σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis: Των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Βαγγέλη Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.

Τέσσερις από τους εμπλεκόμενους, οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος και Γεωργιάδης έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις, είτε κατά του Αλέξη Τσίπρα, του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και δικαστικών λειτουργών (βλ. μήνυση Σαμαρά) κατηγορώντας τους για σκευωρία, είτε κατά των ανώνυμων μαρτύρων που τους ενέπλεξαν. Ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του προανήγγειλε ότι θα κυνηγήσει «τα καθάρματα που έστησαν τη σκευωρία» μέχρι να βρεθούν στο εδώλιο. Ενας πέμπτος, ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε ότι το πρωί της Πέμπτης θα πάει αυτοβούλως στο γραφείο της εισαγγελέως για θέματα Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και θα της ζητήσει να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ώστε να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ύποπτη κίνηση χρημάτων. Χαρακτήρισε δε «αρχισυμμορίτη» της υπόθεσης Novartis τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες του Πρωθυπουργού παραπέμπουν σε άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν τη σύσταση συμμορίας.

3. «Κουκουλοφόροι… δημοσίου συμφέροντος»

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι τρεις μάρτυρες που τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας. Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν το 2014. Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες με καταθέσεις που«στήθηκαν» για μια «σκευωρία» με προφανή πολιτική στόχευση.

Οντως εγείρονται πολλά νομικά ζητήματα. Κατ’ αρχάς η εμπλοκή των συγκεκριμένων μαρτύρων στην ίδια υπόθεση –με βάση τη δημόσια παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη– θέτει εν αμφιβόλω τις καταγγελίες τους που και αυτές αποτελούν περισσότερο εκτιμήσεις παρά στοιχεία.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η παραδοχή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου ότι ενέκρινε τη διάταξη για χαρακτηρισμό των τριών σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος τέσσερις ολόκληρες ημέρες αφότου η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στη Βουλή. «Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη» τόνισε η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξεκαθάρισε: «Η προδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα και κακώς οι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα».

4. Ποιοι θα μιλήσουν

Η συνεδρίαση επί της προτάσεως συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προγραμματίστηκε για τις 9 π.μ. της Τετάρτης. Στον προγραμματισμό υπάρχουν εννέα ομιλητές –στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Ακολουθεί δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος. Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα. Είναι ήδη γνωστό ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του –θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ– και θα καταθέσει υπόμνημα.

Στη συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν από όλους οι προβλεπόμενοι από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνοι, για την οικονομία της συζήτησης με την ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για τα αναφερόμενα πρόσωπα. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

5. Η διαρροή του Μαξίμου

Επειδή το θέμα είναι κυρίως επικοινωνία από το Μαξίμου ήδη έδωσαν μια ιδέα για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα λοιπόν με «πηγές» της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πει τα γνωστά περί κάθαρσης και παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και να αναφερθεί στη φαρμακευτική δαπάνη και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο μηχανισμός του Μαξίμου έχει προεξοφλήσει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει τις «ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος» –αυτό πάει με όλα. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί “σκευωρίας”, καθώς και για την διαρκή “επιχείρηση τρομοκράτησης” των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση. Επιπλέον αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες «πηγές» από το Μαξίμου.

6. Πώς θα ψηφίσουν

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο. Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την Τετάρτη να στηθεί μια κάλπη (υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα. Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...