873
Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός, διέκρινε ακόμα και «κοινωνική αποδοχή και κατανόηση» για την κυβέρνησή του | SOOC

«Μπορούμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα που θα ψηφίσουμε»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 20:19
Αισιόδοξος ο Πρωθυπουργός, διέκρινε ακόμα και «κοινωνική αποδοχή και κατανόηση» για την κυβέρνησή του
|SOOC

«Μπορούμε να πάρουμε πίσω τα μέτρα που θα ψηφίσουμε»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 20:19

Η κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα που θα ψηφίσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αν οι δανειστές δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση του χρέους, είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη του στον Antenna και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος

Αναλυτικά, οι κυριότερες επισημάνσεις του Πρωθυπουργού:

Γιατί τόση καθυστέρηση στην αξιολόγηση; «Το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε είναι 42 φορές πιο μεγάλο από αυτό που προέβλεπε το ΔΝΤ. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που θα πάρουμε για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερούσαμε το κλείσιμο της αξιολόγησης. Είχαμε μία συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσα ευρώ είναι η επιβάρυνση, άλλα τόσα είναι η ελάφρυνση. Επίσης κερδίσαμε αυτό που θέλαμε στις εργασιακές σχέσεις, απομονώνοντας το ΔΝΤ, χάρη στην πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι, βέβαια, μία εύκολη συμφωνία, αφού τα ευρώ που παίρνουμε από κάποιον, δεν σημαίνει ότι επιστρέφουν στον ίδιο. Για τον συνταξιούχο δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει, όμως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει κάποτε να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Τα μέτρα θα ψηφιστούν, ωστόσο δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πάρουμε αυτά που περιμένουμε για το χρέος. Η κυβέρνηση μπορεί να τα πάρει πίσω…» Ωστόσο αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού δημιουργεί εύλογη απορία: αν ο ίδιος δεν είναι στην κυβέρνηση, τι πρέπει να κάνει ο διάδοχός του; Να αποσύρει τα μέτρα Τσίπρα;

Επίσης απέφυγε να αναφερθεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, προτιμώντας να ειρωνευτεί την σχετική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τον Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση αύξησε ελάχιστα τη φορολογία, αλλά πέτυχε το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα επειδή κατάφερε να περιορίσει τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. «Αυτά τα μέτρα είναι το εξιτήριο για το πρόγραμμα. Η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση όταν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, μπει στην ανάπτυξη και μειώσει την ανεργία. Τότε θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα και για το χρέος» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση του τουρισμού και της επενδυτικής δραστηριότητας θα βελτιώσει το κλίμα, ενώ αμφισβήτησε την εκτίμηση για ένταση των κοινωνικών προβλημάτων. «Σιγά ρε παιδιά! Εδώ είχαμε τη μεγαλύτερη έξοδο όλων των τελευταίων ετών…»

Επίσης ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως έχει πετύχει καλές συμφωνίες, αν και σημείωσε ότι «αν δεν ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο θα είχαμε κάνει καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ».

Αναφερόμενος στην καγκελάριο και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τους χαρακτήρισε «υπεύθυνους» πολιτικούς, αποτιμώντας, τελικά, θετικά τη στάση τους. «Η Μέρκελ έχει συναίσθηση της ευθύνης. Είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

Για τη ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει την παραμονή του 51% των δικτύων στο Δημόσιο, ενώ απέτρεψε την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι η κυβέρνησή του έχει υψηλή κοινωνική νομιμοποίηση και αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον της. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις επειδή αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τους ασθενέστερους» είπε.

«Θλιβερή απολογία, γεμάτη ψέματα, αλαζονεία και κυνισμό, από έναν εκνευρισμένο πρωθυπουργό που έδειξε την πολιτική του γύμνια», χαρακτήρισε την εμφάνιση του Πρωθυπουργού η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα τον ειρωνεύτηκε ότι έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως οι Θεσμοί ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα, δηλαδή 151,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Καμία ενοχή για τη μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που έγινε ποτέ σε βάρος των Ελλήνων. Καμία ειλικρίνεια για το τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας ζει στον δικό του κόσμο: ‘ΣΥΡΙΖΑ εξουσία, πάση θυσία’», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Βολές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύει το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον ότι κατά τη συνέντευξή του «και πάλι προσπάθησε να εξαπατήσει τους πολίτες». «Θα ψηφίσουμε μας είπε τα μέτρα, αλλά αν δεν μας δώσουν λύση στο χρέος, θα τα πάρουμε πίσω(!). Του θυμίζουμε μόνο ότι “μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται”», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη.

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, αναφέρει:
«Από τον αποψινό καταιγισμό ψεμάτων του κ.Τσίπρα σταχυολογούμε τα τέσσερα καλύτερα:

Το ΔΝΤ, λέει, μας ζητούσε τον Οκτωβριο 42 φορές περισσότερα μέτρα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει μέτρα 3.6 δις, τότε το ΔΝΤ σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα ζητούσε μέτρα 151.2 δις!
Το «ούτε 1 ευρώ μέτρα» το είχαν, λέει, καταλάβει και αυτό λάθος οι Ελληνες, όπως και το ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα αν δεν υπάρχει ρύθμιση για το χρέος. Τώρα, λέει, ότι θα ψηφίσει τα μέτρα και αν στη συνέχεια δεν πάρει τη ρύθμιση δεν θα τα εφαρμόσει! Αλλά στο μεταξύ αφού θα έχουν ψηφιστεί θα εφαρμόζονται.
Το γεγονός, λέει, ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις οφείλεται στην κοινωνική κατανόηση της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Το ότι όλοι αυτοί που είχαν στήσει τραπεζάκια στο Σύνταγμα είναι σήμερα υπουργοί και οι ομαδάρχες τους είναι πλέον κρατικοί υπάλληλοι έμεινε ασχολίαστο από τον Πρωθυπουργό.
Οι ιδιωτικοποιήσεις έγιναν, λέει, επειδή οι υπουργοί του πέτυχαν υψηλά τιμήματα, όταν είναι γνωστό ότι αεροδρόμια, Ελληνικό και λιμάνι του Πειραιά δόθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση στις παλιές τιμές. Και βέβαια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για 45 εκατ. όταν ο κ.Σταθάκης μιλούσε για 300 εκατ., και ο ΟΛΘ πουλήθηκε για 232 εκατ. όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ξεπούλημα τις προσφορές των 419 εκατ.
Και βέβαια η «μαντάμ Μέρκελ» πρέπει να είναι πανευτυχής από την αποψινή συνέντευξη του κ.Τσίπρα. Επιτέλους για πρώτη φορά άκουσε δημοσίως τόσα καλά λόγια από έλληνα πολιτικό».

«Μόνο οργή προκαλούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιτυχία των ‘ματωμένων πλεονασμάτων’, καθώς και για τα νέα μέτρα που πρέπει να υποστεί ο λαός ως δήθεν εξιτήριο απ’ τα ‘προγράμματα’», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...