443
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις στις Βρυξέλλες | REUTERS/Francois Lenoir

Πιο κοντά παρά ποτέ η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 16:44
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Francois Lenoir

Πιο κοντά παρά ποτέ η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 16:44

Λευκός καπνός βγήκε ύστερα από την έκτακτη συνάντηση της Δευτέρας για το Brexit, την οποία συγκάλεσε η ευρωπαϊκή πλευρά. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία.

Σε μεγάλο μέρος της συμφωνίας για τη μεταβατική περίοδο, μετά το «διαζύγιο», κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων, ΕΕ και Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε αποφασιστικό το βήμα στο οποίο προχώρησαν και οι δύο πλευρές. Η ανάγνωση του αποτελέσματος από τον ευρωπαίο αξιωματούχο έφτασε μετά τη συνάντησή του με τον βρετανό υπουργό, αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ενας από τους στόχους της προτεινόμενης συμφωνίας ήταν και η αποφυγή «σκληρού συνόρου» ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία, η επαναφορά δηλαδή των τελωνειακών ελέγχων.

Στις 29 Μαρτίου του 2019 θα αρχίσει η μεταβατική περίοδος που έχει σχεδιαστεί για να προλειάνει το έδαφος προς την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει εννέα μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Ανάμεσα στα σημεία – κλειδιά της ανακοίνωσης Μπαρνιέ είναι και η απόφαση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων 4,5 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και 1,2 εκατομμυρίου βρετανών πολιτών που διαμένουν στην ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συμφωνηθούν οι όροι σχετικά με το σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας. Και οι δύο πλευρές, πάντως, εκφράζουν την ελπίδα να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο στη Σύνοδο της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Παρόλο που ο Μπαρνιέ έκανε λόγο για πρόοδο, εκτίμησε ότι ΕΕ και Βρετανία δεν έχουν φτάσει στο «τέλος της διαδρομής». Ο Ντέιβις, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι νέες συνομιλίες διαλευκάνουν τις συνθήκες που θα ισχύσουν για επιχειρήσεις και αλιευτικές ποσοστώσεις κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

«Η συμφωνία της Δευτέρας μας οπλίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μια καλή συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ είναι πιο κοντά τώρα παρά ποτέ» δήλωσε ο Ντέιβις.

Στο μενού των διαπραγματεύσεων, για τις συνθήκες που θα ισχύσουν κατά τη μεταβατική περίοδο, βρέθηκε και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, η δυνατότητα διεξαγωγής συνομιλιών για μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα σε Βρετανία και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ όπως και το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της μεταβατική περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη δυνατότητα υπογραφής εμπορικών συμφωνιών.

Την εξέλιξη στις συνομιλίες για το Brexit χαιρέτισε το κόμμα των Εργατικών, σημείωσε ωστόσο ότι μένει να γίνουν επιπλέον βήματα για την προστασία των θέσεων εργασίας και για την οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...