1318
Πάνος Καμμένος, Τζορζτ Παπαδόπουλος και Βλαντίμιρ Πούτιν. Πώς συνδέονται; | CreativeProtagon

H Washington Post για το τρίγωνο Καμμένου – Παπαδόπουλου – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 11:24
Πάνος Καμμένος, Τζορζτ Παπαδόπουλος και Βλαντίμιρ Πούτιν. Πώς συνδέονται;
|CreativeProtagon

H Washington Post για το τρίγωνο Καμμένου – Παπαδόπουλου – Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 11:24

Για τον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν απλώς «coffee boy», το παιδί για τους καφέδες. Είναι μια βολική υποβάθμιση του ρόλου που είχε ο νεαρός ομογενής στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτό δεν το αποδέχονται ούτε ο ειδικός ανακριτής Μόλερ, ούτε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Τελευταία απόδειξη τού πόσο οι προσπάθειες του Τζορτζ Παπαδόπουλου να έρθει σε επαφές με ρώσους παράγοντες αποτελούν ένα διαβρωτικό στοιχείο για την υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ, το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η Washington Post την Κυριακή. Το οποίο όμως δεν είχε φωτογραφία τον Παπαδόπουλο·  αλλά τον Πάνο Καμμένο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν!

Για την Washington Post, έναν δημοσιογραφικό οργανισμό με ιστορία στην ερευνητική δημοσιογραφία και στις αποκαλύψεις για τα ενδότερα του Λευκού Οίκου –αυτή είχε ξεσκεπάσει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974–, το τρίγωνο Παπαδόπουλος – Καμμένος – Πούτιν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με έναν τρόπο εικονογραφεί τις υπό δικαστική διερεύνηση υπόγειες διασυνδέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Μόσχα. Και η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στην κοινή παρουσία των τριών αυτών ανθρώπων στην Αθήνα τον Μάιο του 2016, αλλά και στις επιθυμίες τόσο του Παπαδόπουλου όσο και του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποκομίσουν οφέλη από μια συνεργασία με φόντο τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Το άρθρο υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στο Βερολίνο, Γκριφ Γουίτ (Griff Witte). Και έχει τίτλο: «Για τον σύμβουλο του Τραμπ που βρίσκεται στο επίκεντρο της ρωσικής έρευνας, η γρήγορη ανέλιξη και η δραματική πτώση στη γη των προγόνων του».

Η αναδρομή του Γουίτ έχει ως αφετηρία τον Μάιο του 2016 και την επίσκεψη του Πούτιν στην Αθήνα. Τον Πούτιν υποδέχθηκε ως γνωστόν ο Πάνος Καμμένος, «ένας φιλορώσος έλληνας εθνικιστής που συχνά καυχιέται για τις υψηλές διασυνδέσεις του στη Μόσχα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η μπάντα με τα πνευστά παιάνιζε, μαχητικά έσκιζαν τον καθαρό γαλάζιο ουρανό και ένα κόκκινο χαλί είχε στρωθεί στην πίστα του αεροδρομίου, εκείνη την ημέρα που, τον Μάιο του 2016, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αφίχθη στην Αθήνα για μια επίσκεψη. 

» “Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στην Ελλάδα”, είπε στα ρωσικά ο έλληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς χαμογελούσε στον ανέκφραστο Πούτιν, στη βάση της σκάλας του αεροπλάνου. 

» Ο Καμένος, ένας φιλορώσος έλληνας εθνικιστής που συχνά καυχιόταν για τις υψηλές διασυνδέσεις του στη Μόσχα, θα υποδεχόταν έναν δεύτερο επισκέπτη-κλειδί εκείνη την ημέρα, αλλά με λιγότερες φανφάρες.

» Ούτε καν 30 χρονών ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν άγνωστος στην Ελλάδα – αλλά και οπουδήποτε αλλού – δύο μήνες πριν. Ξαφνικά, μόλις ο Πούτιν έφτασε στην Αθήνα, βρέθηκε στην Ελλάδα πραγματοποιώντας συναντήσεις και διακινώντας σιωπηλά ότι βρίσκεται σε ευαίσθητη αποστολή από το αφεντικό του, τον Ντόναλντ Τραμπ».

washingtonpost

To ρεπορτάζ της Washington Post συνεχίζει: «Eφέτος τον Οκτώβριο, ο Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του ότι είπε ψέματα στο FBI σχετικά με τις εντατικές του προσπάθειες να συνδέσει την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ με ανώτατους ρώσους αξιωματούχους. Από τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον Παπαδόπουλο ως “χαμηλόβαθμο εθελοντή”».

«Στη γη των προγόνων του, ο άνθρωπος που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ονομάσει τον Μάρτιο του 2016 ως “εξαιρετικό τύπο” και έναν από τους πέντε κορυφαίους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θεωρούταν ως σημαντικός συνομιλητής, αρχικά στην καμπάνια του Τραμπ και ακολούθως εντός του Λευκού Οίκου».

«Εγινε δεκτός από τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχουν συμπάθειες που θεωρούνται ασυνήθιστες για τους δυτικούς» παρατηρεί στο ρεπορτάζ του ο Γουίτ.

«Ειδικά, ο Καμμένος διατυμπάνιζε τις φιλο-Ρωσικές απόψεις του και την αποφασιστικότητά του να σφυρηλατήσει τους δεσμούς του με τον νεαρό σύμβουλο του Τραμπ».

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι μολονότι η ομολογία ενοχής του Παπαδόπουλου είχε ως επίκεντρο τις επαφές του με έναν μυστηριώδη καθηγητή από τη Μάλτα που του έλεγε ότι είχε σχέσεις με τους Ρώσους, αναλυτές υποστηρίζουν ότι «ο καλύτερος και ο πιο προφανής δρόμος προς τη Μόσχα θα ήταν μέσω της Αθήνας». 

Από την εφημερίδα προσέγγισαν τον Θάνο Ντόκο, διεθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Αν έμπαινα στα παπούτσια του, θα σκεφτόμουν: “Μπορούν οι φίλοι μου από την Ελλάδα να με βοηθήσουν να βρω έναν σύνδεσμο με τη Μόσχα;” Αυτό θα είχε νόημα» είπε ο αναλυτής στην Washington Post.

O Καμμένος, ο Τραμπ, ο Ιβάν

H Γουίτ παρατηρεί ότι αν κάτι τέτοιο όντως συνέβη αποτελεί αντικείμενο των ερευνών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ ο οποίος αναζητεί παντού στοιχεία για το ενδεχόμενο να υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, πριν από τη νίκη του τον Νοέμβριο του 2016.

Και περιγράφει τον μεν Παπαδόπουλο ως έναν φιλόδοξο νεαρό Ελληνοαμερικανό που «φούσκωνε» το βιογραφικό του και ήθελε να δουλέψει με τον Τραμπ ακόμα και «πουλώντας» του ότι έχει σχέση με τους Ρώσους, τον δε Καμμένο ως έναν άνθρωπο που πάσχιζε να αποκτήσει δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ.

«Υστερα από μια μικρή εμπειρία στην εκστρατεία του (γερουσιαστή) Μπεν Κάρσον, ο Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Τραμπ και να μπει στην ομάδα του ανθρώπου που θα γινόταν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ίδια ημέρα ο Καμμένος ήταν στην Ουάσιγκτον για το συνέδριο της American Israel Public Affairs Committee», του λόμπι για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ.

«Ο έλληνες υπουργός Αμυνας», συνεχίζει ο Γουίτ, «είχε σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί από τον Λευκό Οίκο του Ομπάμα εξαιτίας της εμπρηστικής ρητορικής του –είχε κάποτε απειλήσει να γεμίσει το Βερολίνο με τζιχαντιστές αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έπαιρνε πίσω τις απαιτήσεις της για λιτότητα– και για τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

» Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο Καμμένος διαδήλωνε δημοσίως το επιχείρημα ότι η χώρα του έπρεπε να απευθυνθεί στη Ρωσία για βοήθεια αν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη στράβωναν.

»Επίσης είχε πιέσει για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προωθούσε ένα σχέδιο να κατασκευάσουν από κοινού Ρωσία και Ελλάδα πολυβόλα καλάσνικοφ και συνδεόταν φιλικά με μια σειρά από σημαντικούς “παίκτες” της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του πλούσιου ελληνορώσου επιχειρηματία και πολιτικού (sic)  Ιβάν Σαββίδη».

»Αλλα ο Καμμένος επιθυμούσε επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσιγκτον. Αντιλαμβανόμενος πιθανώς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν απίθανο με πρόεδρο τη Χίλαρι Κλίντον, έγινε ένας από τους ελάχιστους κυβερνητικούς υπουργούς στην Ευρώπη που υποστήριξαν ενθουσιωδώς τον Τραμπ».

Στο ρεπορτάζ της Washington Post, γίνεται εκτενής αναφορά στις προσπάθειες του Παπαδόπουλου να βρει επαφές με έλληνες πολιτικούς παράγοντες. Ο πατέρας Αλεξ Καρλούτσος, αξιοσέβαστο στέλεχος της Αρχιεπισκοπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να τον φέρει σε επαφή με κάποιους παράγοντες στην Ελλάδα. Αλλά προβληματίστηκε από την ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά του νεαρού ομογενή. «Ενιωθε ευφορικά. “Κανείς δεν με γνώριζε, τώρα όλοι με ξέρουν”. Λάτρευε να είναι στο προσκήνιο» διηγήθηκε ο πατέρας Καρλούτσος.

Ενας από αυτούς που «τον ήξεραν» ήταν φυσικά ο Πάνος Καμμένος ο οποίος με τη νίκη του Τραμπ έσπευσε να πανηγυρίσει –φυσικά μέσω Twitter– και να συγχαρεί προσωπικά και τον φίλο του, τον Παπαδόπουλο.

kammenos_twitter-600x401

«Ο Παπαδόπουλος ήταν εντελώς άγνωστος. Αλλά τότε ο Καμμένος τον πήρε από το χέρι και τον προωθούσε παντού» σχολίασε στην Washington Post, o αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

Οντως «ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε όχι μόνο με τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρό της και έναν πρώην Πρωθυπουργό» (τον Αντώνη Σαμαρά) παρατηρεί η εφημερίδα.

«Οταν εξέχοντες Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Ουάσιγκτον για το πάρτι πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, ο Καμμένος και ο Παπαδόπουλος ήταν και οι δύο εκεί για να το γιορτάσουν», σημειώνει η Washington Post. Αλλά οκτώ ημέρες μετά ανακρίθηκε από στελέχη του FBI για τις επαφές του. Δεν θα υπήρχε τελικά δουλειά για αυτόν στον Λευκό Οίκο.

Ο Παπαδόπουλος συνελήθφη στις 27 του περασμένου Ιουλίου από το FBI επειδή είπε ψέματα για τις συναντήσεις του όσο ήταν στέλεχος της καμπάνιας του Τραμπ. Τον Οκτώβριο συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του και να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Μόλερ προκειμένου να λάβει μειωμένη ποινή. «Εκτοτε οι έλληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτόν», παρατηρεί ο Γουίτ.

Ο Πάνος Καμμένος δεν απάντησε στο αίτημα της εφημερίδας να παραχωρήσει συνέντευξη για το θέμα. Είναι και αυτό μια τιμωρία για τον φιλοδοξία του Παπαδόπουλου. Ακόμα και ο φίλος του ο Καμμένος τώρα ποιείν την νήσσαν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...