767
| Menelaos Myrillas / SOOC

Αλιβιζάτος: «Μπορούμε να πούμε ότι νικήτρια είναι η Φώφη Γεννηματά»

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 21:00

Αλιβιζάτος: «Μπορούμε να πούμε ότι νικήτρια είναι η Φώφη Γεννηματά»

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 21:00

Ανετη επικράτηση για την Φώφη Γεννηματά στις εκλογές για την Κεντροαριστερά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών Νίκος Αλιβιζάτος έδωσε σαν νικήτρια την Φώφη Γεννηματά την ώρα που με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 60% ενώ γύρω στο 40% είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά απέσπασε 41,27% και ο Νίκος  Ανδρουλάκης το 24,73%.

Με μηνύματα ενότητας και ελπίδας ψήφισαν Γεννηματά – Ανδρουλάκης

Με την ευχή να μην πάει χαμένη η δυναμική από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς συνόδευσαν την ψήφο τους οι δύο διεκδικητές, Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που ψήφισε στο Καματερό, είπε ότι «σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της Kεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ψήφισε το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, σε δήλωσή του επισήμανε ότι την προηγούμενη Κυριακή «άναψε μια φλόγα ελπίδας» που δεν πρέπει να σβήσει.

Αναλυτικότερα επισήμανε ότι «την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας.

«Τώρα όλοι μαζί»

Προσερχόμενοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ο Κώστας Σημίτης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αλλά και οι υποψήφιοι του πρώτου γύρου Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης, έδωσαν με τον τρόπο τους έμφαση στην ενότητα του χώρου κατά την επόμενη ημέρα.

Κοινή σχεδόν ήταν η πεποίθηση ότι το πρώτο βήμα έγινε και ότι τώρα απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις.

simitis dafni
Ο Κώστας και η Δάφνη Σημίτη ενώ ψηφίζουν (Alexandros Michailidis / SOOC)

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία της συγκρότησης του φορέα της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ενωτικό, τόνισε σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια.

» Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης.

» Η παραδοσιακή άποψη πως “οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας: Όλοι μαζί».

ven19
(evenizelos.gr)

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας».

Τόνισε δε ότι η ενότητα «είναι ηθική υποχρέωση όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου, που ψήφισε στην Κρήτη, επισήμανε ότι «το μήνυμα το στέλνει ο ίδιος ο προοδευτικός πολίτης σήμερα. Την προηγούμενη Κυριακή, όπως και σήμερα, με τη συμμετοχή του ο πολίτης έδειξε ότι απαιτεί σεβασμό στη φωνή του, σεβασμό στην άποψή του για να μπορεί να πάρει ο ίδιος ο λαός την τύχη στα χέρια του».

«Η παράταξη ή θα είναι μεγάλη ή δεν θα υπάρξει» σημείωσε σε μήνυμά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ενα σύντομο μήνυμα στο Twitter, χωρίς κάποιο πολιτικό σχόλιο, ανέβασε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος δεν είχε πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο, αν και συναντήθηκε και με τους δύο υποψήφιους.

Ποιοι πήγαν στις κάλπες – Χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση η ψηφοφορία

Τις πρώτες πρωινές ώρες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών προσήλθαν λιγότεροι ψηφοφόροι από ότι την προηγούμενη Κυριακή με τους ηλικιωμένους να δυσκολεύονται περισσότερο. Στα εκλογικά κέντρα  της πρωτεύουσας αρκετοί που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του χώρου σημείωναν ότι έβλεπαν περισσότερους ψηφοφόρους του Σταύρου Θεοδωράκη στον α΄γύρο και λίγο λιγότερους του Γιώργου Καμίνη.

Οι επιπλέον κάλπες που πρόσθεσε η επιτροπή στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν περισσότεροι από 500 πολίτες στον α΄γύρο των εκλογών βοήθησαν στο να μην δημιουργηθούν ουρές και να εξυπηρετούνται όλοι πολύ πιο γρήγορα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκλογικού τμήματος στο Παγκράτι που ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σχηματίσθηκαν μεγάλες ουρές, από τις μεσημεριανές ώρες και μέχρι το απόγευμα δεν υπήρξαν ανάλογα προβλήματα.

Η ψηφοφορία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά, με μικρότερες ουρές απ’ ότι την προηγούμενη Κυριακή και με ενωτικό κλίμα που αποτυπώθηκε και σε όλες τις δηλώσεις. Υπήρχαν ωστόσο και εξαιρέσεις καθώς σε εκλογικά τμήματα της Λούτσας, της Χαλκιδικής και των Φούρνων Ικαρίας υπήρξαν εντάσεις, μάλιστα σε ένα από αυτά κλήθηκε και η αστυνομία.

_mg_58061511094138
(Alexandros Michailidis / SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...