254
Ασφίσες της Μέρκελ και του Σουλτς δεσπόζουν σε ένα πάρκο στη Βόννη. Σε 14 ημέρες θα ξέρουμε | REUTERS/Wolfgang Rattay

Μέρκελ Vs Σουλτς: Πού βρίσκονται δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 09:55
Ασφίσες της Μέρκελ και του Σουλτς δεσπόζουν σε ένα πάρκο στη Βόννη. Σε 14 ημέρες θα ξέρουμε
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Μέρκελ Vs Σουλτς: Πού βρίσκονται δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 09:55

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα εκατομμύρια Γερμανοί θα πάνε στις κάλπες, για τις εκλογές τις οποίες περιμένουν με αγωνία όλοι στην Ευρώπη. Μολονότι η πρωτιά της Ανγκελα Μέρκελ δεν αμφισβητείται, αυτό που θα δοκιμαστεί είναι η δυνατότητά της να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια χωρίς να κάνει οδυνηρούς συμβιβασμούς – ιδίως όσον αφορά στη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών. Αν χρειαστεί να ξανακυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες ίσως χρειαστεί να τους παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοποήσεις, δύο εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς μάλιστα εμφανίζονται να ανακάμπτουν, έστω και ελαφρά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης (και συντηρητικής) Bild, αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα το SPD θα ελάμβανε 24%, δηλαδή +3% σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Dimap, η οποία έγινε πριν δυο μέρες για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Ωστόσο ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών CDU/CSU) παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των εκλογέων με 37%, έστω και αν παρουσιάζει μια ελαφρά μείωση της τάξεως του 1%.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα ελάμβανε 9% (+1%), ενώ το ποσοστό της γερμανικής Αριστεράς (Die LInke) παραμένει αμετάβλητο στο 9%. Ακολουθούν με 8% το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι.

Διαβάστε: Γιατί ο Economist ψηφίζει Μέρκελ

Στο υποθετικό ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν για καγκελάριο εάν εκλέγετο απευθείας, το 48% των ερωτηθέντων απάντησε την Ανγκελα Μέρκελ (-2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και το 27% τον Μάρτιν Σούλτς (+2%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...