413
O Οσκαρ Πέρεθ, που υποστηρίζει ότι οργάνωσε το περιστατικό με το ελικόπτερο | INSTAGRAM/@OSCARPEREZGOV/Handout via REUTERS

Χειροβομβίδες κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 08:12
O Οσκαρ Πέρεθ, που υποστηρίζει ότι οργάνωσε το περιστατικό με το ελικόπτερο
|INSTAGRAM/@OSCARPEREZGOV/Handout via REUTERS

Χειροβομβίδες κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 08:12

Συνθήκες αντάρτικου πόλεων και εμφυλίου επικρατούν πλέον στη Βενεζουέλα. Τελευταίο περιστατικό -προφανώς έως το επόμενο- η επίθεση κατά του κτιρίου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας στο Καράκας: την Τρίτη δέχθηκε με πυρά όπλου και χειροβομβίδες από ελικόπτερο της αστυνομίας. Την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε αξιωματικός, ο οποίος σε βίντεο που δημοσίευσε είπε ότι ήταν ένα μήνυμα «κατά της τυραννίας» του Νικολάς Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε, από την πλευρά του, λόγο για τρομοκρατική επίθεση και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταδικάσει την πραξικοπηματική κίνηση.

Σε βίντεο που ανέβηκε στα social media φαίνεται το ελικόπτερο να κάνει κύκλους πάνω από την πόλη, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και μια έκρηξη. Το κτίριο που φαίνεται στο βίντρο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο.

https://www.youtube.com/watch?v=TTqhdt0zzpU

Ο πιλότος του ελικοπτέρου, που ο ίδιος ανέφερε  ότι λέγεται Οσκαρ Πέρεθ, εξέδωσε ακόμη ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε την «εγκληματική κυβέρνηση» της χώρας. Πρόκειται, σύμφωνα τουλάχιστον με το προφίλ του ίδιου σε κοινωνικά δίκτυα, για στέλεχος υπηρεσίας πληροφοριών και ερευνών.

Στο βίντεο εμφανίζεται ντυμένος με παραλλαγή και περιστοιχισμένος από ένοπλους άνδρες με μάσκες καλώντας τους συμπατριώτες του «να αντιταχθούν στην τυραννία».

«Είμαστε μια συμμαχία από στελέχη του στρατού, αστυνομικούς και πολίτες που επιδιώκουμε την ισορροπία και είμαστε ενάντια σε αυτήν την εγκληματική κυβέρνηση. Δεν ανήκουμε σε πολιτική τάση ή σε κόμμα. Είμαστε εθνικιστές, πατριώτες και θεσμικοί», λέει στο βίντεο.

Ακόμη, ο ίδιος  ισχυρίζεται ότι ο αγώνας τους δεν είναι κατά των αρχών ασφαλείας αλλά κατά της ατιμωρησίας αυτής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη έχει αυτό το κίνημα – αν έχει κάποια πραγματική υποστήριξη.

https://www.youtube.com/watch?v=9Tix48MtPNo

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, μια χειροβομβίδα που εκσφενδονίστηκε κατά του κτιρίου δεν εξερράγη. Το ελικόπτερο, είπε ακόμη, πέταξε και πάνω από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι έχει εξαπολύσει ειδικές δυνάμεις εναντίον των τρομοκρατών, όπως αποκάλεσε τους δράστες της επίθεσης και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταδικάσει «την πραξικοπηματική επίθεση». Η επίθεση θα μπορούσε να είχε προκαλέσει «δεκάδες θανάτους», πρόσθεσε.

Ο πιλότος, είπε ο Μαδούρο, είχε εργαστεί στο παρελθόν για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Μιγκέλ Ροντρίγκεθ.

Σε άλλες δηλώσεις του, νωρίτερα την Τρίτη, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει ότι αυτός και οι υποστηρικτές του θα προχωρήσουν σε ένοπλο αγώνα εάν η κυβέρνησή του ανατραπεί από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τον Μαδούρο και, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, έχει λάβει σειρά αποφάσεων που ενδυναμώνουν τη θέση του.

Στις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει από τον περασμένο Απρίλιο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 75 άτομα, πολλά από τα οποία είναι νεαροί που έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...