426
Ενα 14χρονο κορίτσι, έξω από το υπόστεγο όπου θα υπομείνει την εμμηνόρροια της | WaterAid

Εφηβη απομονώθηκε στο Νεπάλ επειδή είχε περίοδο – και ξεψύχησε…

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 15:32
Ενα 14χρονο κορίτσι, έξω από το υπόστεγο όπου θα υπομείνει την εμμηνόρροια της | WaterAid

Εφηβη απομονώθηκε στο Νεπάλ επειδή είχε περίοδο – και ξεψύχησε…

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 15:32

Τα κορίτσια στο Νεπάλ αρχίζουν να ματώνουν μία φορά τον μήνα όπως τα υπόλοιπα κορίτσια στον κόσμο, γύρω στα 12 με 13 έτη. Σιγά σιγά εξοικειώνονται με τη δυσφορία, τις κράμπες, τους πόνους, την ταλαιπωρία. Αλλά τι σημασία έχουν όλα αυτά μπροστά στη δυσφορία των ίδιων των θεών; Για να μην προκαλέσουν την οργή τους, αυτές τις πέντε ημέρες της εμμηνόρροιας, οι γυναίκες ζουν κλεισμένες, στη σκιά, στα υπόστεγα των ζώων. Τυλίγονται με μία κουβέρτα ανάμεσα στα άχυρα και στα κόπρανα των αγελάδων. Βλέπουν κάθε είδους έντομα, σχεδόν διακρίνουν τις ασθένειες που αυτά φέρουν. Η βρόμα και τα άχυρα φτάνουν σε κάθε σημείο του σώματός τους. Κρυώνουν. «Δεν θέλω να ζω έτσι, αλλά δεν δέχονται κάτι άλλο για εμάς οι θεοί», λέει μία από αυτούς σε ντοκιμαντέρ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Και τώρα οι θεοί τι λένε; Ενα κορίτσι, 15 ετών, ξεψύχησε ενώ βρισκόταν σε ένα τέτοιο υπόστεγο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το πτώμα της Ροσάνι Τιρούα εντοπίστηκε από τον πατέρα της τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, σε μία καλύβα φτιαγμένη από χώμα και πέτρες, στο χωριό Γκάτζρα στην περιφέρεια Ακχάμ, 440 χιλιόμετρα δυτικά από το Κατμαντού. «Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα της νεκροψίας, αλλά πιστεύουμε ότι πέθανε λόγω ασφυξίας», δήλωσε ο αστυνομικός Μπάντρι πρασάντ Ντακάλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ιδυμα Thomson Reuters. «Είχε ανάψει μία φωτιά για να ζεσταθεί πριν κοιμηθεί και ο χώρος δεν εξαεριζόταν καλά».

Εχει συμβεί ξανά και ξανά. Μία γυναίκα σε απομόνωση στην επαρχία του Νεπάλ είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους: ένα θανατηφόρο τσίμπημα φιδιού, μία μόλυνση, έναν άγριο βιασμό (ναι μεν «βρόμικη», αλλά…). Κι όμως δεν φταίνε οι θεοί. Το «σύστημα Chhaupadi» (σημαίνει «το ανέγγιχτο πλάσμα») που ορίζει ότι οι γυναίκες που έχουν περίοδο είναι «βρόμικες» και πρέπει να ζουν στην απομόνωση έχει απαγορευθεί από το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ από το 2005 -σε συμφωνία προφανώς με τις προσταγές των ινδουιστών θεών. Αλλά οι πρακτικές διατηρούνται ακόμη όπου διατηρείται ο αναλφαβητισμός, η διάκριση κατά του γυναικείου φύλου, όπου ακούγονται ακόμη οι φωνές των γηραιότερων που επιμένουν ότι μία «βρόμικη» γυναίκα στο σπίτι θα προκαλέσει την κατάρα των θεών και θα φέρει την καταστροφή στην οικογένεια.

Ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να απαγορεύσει τέτοιες πρακτικές. Αλλά οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι θέλει χρόνο να ανατραπούν στάσεις και νοοτροπίες αιώνων. «Εχουμε προωθήσει αρκετές εκστρατείες, αλλά είναι δύσκολο να αφαιρέσεις συνήθειες που έχουν ριζώσει στην κοινωνία», δήλωσε ένας από αυτούς στην Guardian. Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να φανταστούν ότι οι κόρες τους θα περάσουν τα ίδια που περνάνε κάθε μήνα οι γυναίκες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...