540
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μοιάζει να προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους για το χρέος | Alexandros Michailidis / SOOC

«Από 2018 και βλέπουμε», το θέμα του χρέους, λέει ο Σταθάκης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 16:38
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μοιάζει να προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους για το χρέος
|Alexandros Michailidis / SOOC

«Από 2018 και βλέπουμε», το θέμα του χρέους, λέει ο Σταθάκης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 16:38

Τελικά τι ισχύει ως κυβερνητική προσδοκία-σχεδιασμός για το ζήτημα του χρέους; Τα όσα επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περί λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου; Ή εκείνα που συζητούν και δημοσίως όλο και περισσότεροι υπουργοί;

Είναι οι υπουργοί που επιχειρούν εμφανώς να κατεβάσουν τους τόνους και τις προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να επιτευχθεί στο μέτωπο του χρέους μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η οριστική συζήτηση για το χρέος δεν θα γίνει πριν από το 2018.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Σταθάκης ουσιαστικά ενστερνίστηκε το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει από τον Μάιο το Eurogroup. Ενα χρονοδιάγραμμα που μιλά μεν για βραχυπρόθεσμενες ενέργειες ως το τέλος του 2016, αλλά προβλέπει ρητά ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν τυχόν βαθιές παρεμβάσεις στο χρέος μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον η ελάφρυνση κριθεί τότε απαραίτητη…

«Η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

«Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι», προσέθεσε, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στις προσπάθειες κατάρτισης των βαθιών παρεμβάσεων για το χρέος έως το τέλος του έτους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, βέβαια, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι ελπίζει σε θετικές εξελίξεις για το χρέος μέσα στους επόμενους μήνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αυτό μπορεί να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες δηλώσεις του κ. Σταθάκη μοιάζουν να ταυτίζονται με τις εξελίξεις που σημειώνονται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αλληλένδετα ζητήματα του χρέους αλλά και της επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύουν να μετατεθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2017.

Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι εάν η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί γρήγορα, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές κάλπες, που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017.

Ο κύριος υπέρμαχος του να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος είναι το ΔΝΤ, όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι δύσκολο το Ταμείο να ενταχθεί χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο πριν από τις εκλογές στη Γερμανία. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο συμμετοχής του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα φέτος.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού η Αθήνα υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και οι ευρωπαίοι καταρτίσουν αξιόπιστο σχέδιο για βαθιά ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Το Ταμείο σχεδιάζει να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα στο Διοικητικό Συμβούλιό του έως το τέλος του έτους, όμως είναι απίθανο να αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν καταθέσουν ικανοποιητικές προτάσεις για το χρέος έως τότε.

Οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που γερμανοί βουλευτές που ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την μη ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έως τώρα.

Η κυβέρνηση Μέρκελ είχε εξασφαλίσει την υπερψήφιση του τρίτου Μνημονίου στη Μπούντεσταγκ μόνο αφού εγγυήθηκε την συμμετοχή του ΔΝΤ, που θεωρείται στο Βερολίνο πιο αυστηρός επόπτης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων από την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...