467
Ο Αλμπι σε εκδήλωση το 2005 | REUTERS/Jeff Christensen/File Photo

Εντουαρντ Αλμπι, ο συγγραφέας που δεν… φοβήθηκε τη Βιρτζίνα Γουλφ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 13:35
Ο Αλμπι σε εκδήλωση το 2005
|REUTERS/Jeff Christensen/File Photo

Εντουαρντ Αλμπι, ο συγγραφέας που δεν… φοβήθηκε τη Βιρτζίνα Γουλφ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2016, 13:35

Ενας από τους μεγάλους του μεταπολεμικού αμερικανικού θεάτρου, ο Εντουαρντ Αλμπι, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 88 ετών,  αφήνοντας δεκάδες έργα δημοφιλή και αγαπημένα στο αμερικανικό -αλλά και το ελληνικό- κοινό, όπως το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».

Τα πάνω από 30 θεατρικά του περιστρέφονται γύρω από τις οικογενειακές σχέσεις, τα ζευγάρια, τα παιδιά, τη θρησκεία, τις αστικές οικογένειες, όλα δοσμένα με οξύ χιούμορ και μια δόση φαντασίας. Κατατάσσουν τον Αλμπι δίπλα σε μεγάλες μορφές του αμερικανικού θεάτρου του 20ου αιώνα όπως ο Αρθουρ Μίλερ ή ο Τενεσί Ουίλιαμς.

Σε συνεντεύξεις του έλεγε ότι μια παραξενιά του μυαλού κάνει κάποιον θεατρικό συγγραφέα. «Εχω τις ίδιες εμπειρίες με άλλους ανθρώπους, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να μεταφράσω πολλά από όσα μου συμβαίνουν, πολλά από όσα σκέφτομαι, σε ένα θεατρικό έργο», σημείωνε πριν από μερικά χρόνια.

Ο Αλμπι γεννήθηκε το 1928 και υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη από εύπορη οικογένεια, ενός ιδιοκτήτη θεάτρων βωντβίλ και μιας κοσμικής γυναίκας, αργότερα όμως αποξενώθηκε από τους γονείς του.

Σε ηλικία 30 ετών, το 1958, παρουσίασε το πρώτο έργο του, το μονόπρακτο «The Zoo Story» με θέμα για δύο ξένους σε ένα παγκάκι του Σέντραλ Παρκ.

Το 1962 ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;», ένα έργο που καταξίωσε τον συγγραφέα στο κοινό, ενώ κατέκτησε και τα θεατρικά βραβεία Τόνι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπαρτον να υποδύονται ιδανικά το μεγαλύτερο στην ηλικία από τα δύο ζευγάρια του έργου. Η Τείλορ και η Σάντυ Ντένις κέρδισαν τα Οσκαρ Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

pois-fovate-tin-virtzinia-gouf
Λιζ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον στην οσκαρική κινηματογραφική μεταφορά του «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 άρχισε μια μεγάλη περίοδος με μέτριες κριτικές, χωρίς μεγάλη αποδοχή από το κοινό, μέχρι τις «Τρεις ψηλές γυναίκες» το 1994, έργο με το οποίο ο Αλμπι κέρδισε το τρίτο Πούλιτζερ (τα άλλα δύο ήταν για την «Ευαίσθητη ισορροπία» το 1967 και το «Seascape» τo 1975).

Ακολούθησε μια νέα περίοδος καταξίωσης με βραβεύσεις (συμπεριλαμβανομένου ενός μεταλλίου από τον πρόεδρο Κλίντον) και νέα ανεβάσματα των παλιότερων έργων του, πολλές φορές σε δική του σκηνοθεσία. Τα πιο πρόσφατα έργα, σημειώνει ο Guardian, εξακολουθούσαν να είναι προκλητικά και ασυνήθιστα, όπως το «In The Goat or Who is Sylvia?» όπου ο ήρωας ερωτεύεται μία κατσίκα.

Τα πιο γνωστά έργα του, η «Βιρτζίνια Γουλφ», οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» και η «Ευαίσθητη ισορροπία», έχουν ανέβει και σε ελληνικά θέατρα.

Ο Αλμπι ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Μόντοκ της Νέας Υόρκης όπου και πέθανε. Ο επί σειρά ετών σύντροφος του, ο γλύπτης Τζόναθαν Τόμας, είχε πεθάνει το 2005.

Προ ετών, λίγο πριν υποβληθεί σε μια δύσκολη επέμβαση, είχε γράψει ένα σημείωμα για την περίπτωση του θανάτου του: «Προς όσους κάνατε τη ζωή μου τόσο υπέροχη, τόσο συναρπαστική και γεμάτη, το ευχαριστώ μου και όλη μου την αγάπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...