599
Ιούλιος 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με διακοπικό στιλ στη Βουλή. Εχει εγκαταλείψει πανηγυρίζοντας το υπ. Οικονομικών | Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης οικονομικής θέσης

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Οκτωβρίου 2016, 15:15
Ιούλιος 2015. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με διακοπικό στιλ στη Βουλή. Εχει εγκαταλείψει πανηγυρίζοντας το υπ. Οικονομικών
|Nick Paleologos / SOOC

Βαρουφάκης οικονομικής θέσης

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 12 Οκτωβρίου 2016, 15:15

Ξημέρωσε και η ημέρα που μάθαμε πως το βασικό διαπραγματευτικό ατού της χώρας για το χρέος ήταν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξίδευε οικονομική θέση στη Φραγκφούρτη. Διότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών αυτό βρήκε να μας τονίσει, απαντώντας στις καταγγελίες του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι ενώ ζητούσαμε δανεικά και να παρέχουν ρευστότητα στις τράπεζές μας εκείνος περιφερόταν στην ΕΚΤ και διατυμπάνιζε στον Μάριο Ντράγκι ότι «η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη χώρα».

Μας λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για εκείνες τις δραματικές για τη χώρα εβδομάδες που οδήγησαν τελικά στον ακρωτηριασμό των capital controls: «Ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί. Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους»…

Ναι, ο Γιάνης Βαρουφάκης, που κατάντησε να ταξιδεύει οικονομική θέση (!), είναι αμετανόητος. Και γιατί να μετανιώσει; Αυτός πήρε πάνω του επί εξάμηνο τη διαπραγμάτευση της «δημιουργικής ασάφειας» –της αερολογίας κατά το κοινώς λεγόμενο– αυτός υποστήριξε το «μεγαλειώδες όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015, αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών και μετά παρέδωσε πανηγυρίζοντας το υπουργείο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να πάει για διακοπές.

Είναι ο ίδιος Βαρουφάκης που εκπόνησε το Σχέδιο Χ με τις 22 σελίδες των προβλεπομένων για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, την ίδια ώρα που ο προϊστάμενός του Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε για την απόλυτη προσήλωση κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου στον σκοπό της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Εχει γίνει τίποτε για να εξεταστεί –από τη Βουλή έστω;– αυτό το σχέδιο που τόσο άρεσε και στον γνωστό τυχοδιώκτη των Οικονομικών Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ;

Η δράση του Γιάνη Βαρουφάκη σε αυτούς τους έξι μήνες της θητείας του μοιάζει να προκαλεί συνεχώς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε σήμερα (Τετάρτη) το πρωί ότι αυτά που έλεγε ο υπουργός Οικονομικών στον Ντράγκι περί χρεοκοπημένης χώρας συνιστούν αδίκημα του Ποινικού Κώδικα. «Σίγουρα είναι το Αρθρο 151 για την παραβίαση της πληρεξουσιότητας που έχει ένας υπουργός από την Ελληνική Δημοκρατία και από τον λαό και αυτό είναι κακούργημα», είπε ο Λοβέρδος που είναι και νομικός.

Αλλά εδώ ξανά μας διαφεύγει κάτι. Οσο ο κ. Βαρουφάκης, είτε από βιασύνη είτε από ναρκισσισμό, μπαίνει μόνος στο κάδρο των ευθυνών για την κρίση του καλοκαιριού του 2015, το κλείσιμο τραπεζών, τα capital controls και την επιστροφή στην ύφεση, ένας λογαριασμός συνολικά 85 δισ. ευρώ, τόσο ξεφεύγει ο πολιτικός του προϊστάμενος. Διότι ο κ. Βαρουφάκης που ταξίδευε στην Φρανκφούρτη (οικονομική θέση!), όχι μόνο ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα, αλλά ο Πρωθυπουργός τον είχε κατατάξει δημόσια στα «assets» της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά.

Αυτά δε που συνεχίζει να πιστεύει ο κ. Βαρουφάκης είναι απολύτως συμβατά με όλο το αφήγημα του Μαξίμου, μολονότι έχει περάσει πια ένας χρόνος και έχουμε δεύτερη φορά Αριστερά. Για τον κ. Στουρνάρα, ας πούμε, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε στην απαντητική του επιστολή: «Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά υπ. Οικονομικών και κατόπιν) διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».

«Ιερή υποχρέωση», «συστράτευση», «προσπάθεια» «εκλεγμένη» κυβέρνηση, «κρίση του ελληνικού λαού»: λέξεις και φράσεις που αποτελούν το ρητορικό DNA μιας κυβέρνησης που προτιμά της θρησκειολογικές κρίσεις περί Καλού και Κακού, που συνεχίζει να προσεγγίζει την πραγματικότητα ως πεδίο «αριστερής» ηθικολογίας. Μιας κυβέρνησης που μεταξύ άλλων ξεχνά ότι ο διοικητής της ΤτΕ λογοδοτεί στην ΕΚΤ. Και ότι δεν έχει σχέση αν ταξιδεύεις οικονομική θέση αλλά τι κάνεις εκεί όπου πας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...