721
Στην Αθήνα παρουσιάστηκαν δύο νέες καινοτόμες βότκες | Belvedere Single Estate Rye

Βότκες που υμνούν την αξία του τερουάρ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 15:30
Στην Αθήνα παρουσιάστηκαν δύο νέες καινοτόμες βότκες
|Belvedere Single Estate Rye

Βότκες που υμνούν την αξία του τερουάρ

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 15:30

Τερουάρ. Μια λέξη που συνδέεται παραδοσιακά με το κρασί καθορίζοντας την ταυτότητά του και αναφέρεται στο σύνολο των χαρακτηριστικών τα οποία κάνουν έναν αμπελώνα μοναδικό. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το έδαφος και το υπέδαφος του συγκεκριμένου αμπελώνα, η κλίση και ο προσανατολισμός του, το κλίμα και το μικροκλίμα και φυσικά οι συγκεκριμένες ποικιλίες αμπέλου που είναι φυτεμένες εκεί.

Τα τελευταία χρόνια όμως καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την προέλευση του φαγητού και του ποτού μεγαλώνει, το τερουάρ αποκτά νέα πνοή, χαρακτηρίζοντας την μοναδικότητα της γεύσης και των αρωμάτων και άλλων προϊόντων όπως ο καφές, το τσάι και το μέλι.

Η Lake Bartężek και η Smogóry Forest είναι οι πρώτες βότκες στον κόσμο που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του τερουάρ τους

Και τώρα για πρώτη φορά, μια βότκα με ιδιαίτερο χαρακτήρα στη μύτη και στο στόμα μιλάει για τα αρώματα τα οποία της προσδίδει το τερουάρ και για την ιστορία πίσω από το όνομά της.

Η  Βelvedere Vodka, η πρώτη super premium βότκα του κόσμου, που παράγεται σε ένα πολωνικό αποστακτήριο από το 1910, χωρίς πρόσθετα, αποκλειστικά από την πολωνική σίκαλη Dankowskie Gold Rye και αρτεσιανό νερό, παρουσιάζει τη σειρά Belvedere Single Estate Rye μια νέα καινοτομία η οποία αξιοποιεί την έννοια του τερουάρ.  Η σειρά περιλαμβάνει δύο μοναδικές βότκες, την Smogóry Forest και την Lake Bartężek τις οποίες δοκιμάσαμε πρόσφατα στην Αθήνα σε εκδήλωση γευσιγνωσίας της εταιρείας premium αλκοολούχων ποτών Diageo.

Γευσιγνωσία super premium βότκας Belvedere

Οι δύο super premium βότκες παράγονται αποκλειστικά από την ίδια ποικιλία πολωνικής σίκαλης, την σπάνια Dankowskie Diamond, η οποία καλλιεργείται σε δύο εντελώς διαφορετικά τερουάρ με αποτέλεσμα η κάθε βότκα με τα αρώματα και τη γεύση της  να «μιλάει» για την   ιδιαιτερότητα της περιοχής προέλευσής της.

Smogóry Forest. Αιχμηρή, όπως οι σκλήθρες των κορμών, τολμηρή και απολαυστική, με ίχνη μελιού, απαλές νότες λευκού πιπεριού και αίσθηση αλμυρής καραμέλας που διατηρείται και στην επίγευσή της, η Belvedere Smogóry Forest παρασκευάζεται αποκλειστικά από την σίκαλη Dankowskie Diamond που καλλιεργείται σε ένα μικρό κτήμα κοντά στο χωριό Σμογκούρε, στο δυτικό άκρο της Πολωνίας.

Το πυκνό δάσος κοντά στο χωριό Σμογκούρε

Το κτήμα ανήκει στον αγρότη Αντρζέι Μπαμπιάκ ο οποίος από το 1987 μαζί με την οικογένειά του καλλιεργεί σιτηρά και διατηρεί ένα κοπάδι βοοειδών για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και λιπάσματος. Ψηλά δάση περιβάλλουν το κτήμα διατηρώντας το περιβάλλον καθαρό. Χάρη στο χαμηλό υψόμετρο ο υγρός αέρας του Ατλαντικού κάνει τους χειμώνες ήπιους και τα καλοκαίρια παρατεταμένα, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πλούσιας βότκας που φέρνει στο νου τα πυκνά δάση της περιοχής.

Lake Bartężek.  Δροσερή και απαλή όπως οι χιλιάδες λίμνες της Μαζουρίας, λιπαρή, στρογγυλή και αρκετά περίπλοκη, με νότες από μαύρο πιπέρι, φρεσκοκομμένη σίκαλη, ίχνος αμυγδάλου, γρασιδιού και μπισκότου, η Belvedere Lake Bartężek παρασκευάζεται από την ίδια ποικιλία σίκαλης που αυτή τη φορά καλλιεργείται σε ένα κτήμα της βορειανατολικής Πολωνίας στην περιοχή «Χίλιες Λίμνες» με τις πεντακάθαρες λίμνες που δημιουργήθηκαν από τις μετακινήσεις πάγων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα στη Μαζουρία υπάρχουν περισσότερες από 2.000 λίμνες και η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Biosphere Reserve.

Η πολωνική λίμνη Μπαρτέζεκ σε προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO

Το κτήμα εκτείνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της λίμνης Μπαρτέζεκ όπου οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζονται άμεσα από την κρύα θάλασσα της Βαλτικής, με μεγάλους χειμώνες, χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ενώ το μεταπαγετωνικό έδαφος είναι αργιλώδες, πλούσιο σε φώσφορο και κάλλιο. Οι συνθήκες αυτές καταπονούν τη σίκαλη, η οποία μένει κάτω από το χιόνι για τουλάχιστον 80 ημέρες τον χρόνο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει μοναδικές γευστικές δυνατότητες.

Οι αρωματοποιοί Χαρά και Εφη Τσιρογιάννη δημιούργησαν αρώματα που αντιστοιχούν στις βότκες Belvedere Single Estate Rye

Προτάσεις σερβιρίσματος: Ο ιδανικός τρόπος για να τις απολαύσει κανείς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο της Smogóry Forest όσο και της Lake Bartężek είναι σκέτες με πάγο. Στην παρουσίασή τους όμως έξι ευρηματικοί Αθηναίοι μπαρτέντερ (Ξαβιέ Μισαηλίδης, Αντρέας Δημητρόπουλος, Χριστίνα Φωκά, Λυκούργος Χριστοθανόπουλος, Δήμητρα Αντωνακοπούλου και Κώστας Χατζιαβάς) δημιούργησαν επίσης ωραία κοκτέιλ.

Την παράσταση έκλεψαν τα αρώματα που δημιούργησαν ειδικά για την περίσταση οι αρωματοποιοί του Indiscent, Εφη και Χαρά Τσιρογιάννη, τα οποία παραπέμπουν στα αρώματα των Smogóry Forest και Lake Bartężek.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...