1222
«Oσα χρήματα έχουμε, θα τα επιστρέψουμε στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δηλώνει στο Protagon ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Βγαίνουν τα «μπαζούκας» ενόψει εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Νοεμβρίου 2022, 20:32
«Oσα χρήματα έχουμε, θα τα επιστρέψουμε στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», δηλώνει στο Protagon ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Βγαίνουν τα «μπαζούκας» ενόψει εκλογών

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Νοεμβρίου 2022, 20:32

«Δεν θα αφήσουμε την κοινωνική πολιτική στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ». Τα λόγια αυτά του Κωστή Χατζηδάκη, σε ανύποπτο χρόνο, αποτελούν πλέον κεντρική γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής όπως εκφράζεται από το Μέγαρο Μαξίμου και σύντομα θα αποτυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο στον νέο Προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Οπως, μάλιστα, δηλώνει στο Protagon ο «θησαυροφύλακας» του κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «με τον Προϋπολογισμό, όσο δημοσιονομικό χώρο, όσα χρήματα έχουμε, θα τα επιστρέψουμε στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού».

Στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα συζητηθεί παραμονές Χριστουγέννων και με την ψήφισή του θα κλείσουν οι εργασίες του Kοινοβουλίου (ενόψει εορτών ή εκλογών, ποιος μπορεί να ξέρει…), η κυβέρνηση θα αναδείξει τα «βαριά όπλα» που θα χρησιμοποιήσει στον δρόμο προς τις κάλπες.

Οι αυξήσεις των μισθών 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι αυξήσεις των αποδοχών των γιατρών και του προσωπικού του ΕΣΥ κατά 10% από την Πρωτοχρονιά, οι αυξήσεις των συντάξεων σε ποσοστό πάνω από 7,5% για δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών βαρών (κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) θεωρούνται τα «μπαζούκας» της προεκλογικής περιόδου, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Τα μέτρα αυτά, μαζί με μια δέσμη ενισχύσεων στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως τα επιδόματα για τα παιδιά, το δώρο 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η αύξηση του επιδόματος ενοικίου και τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό με 3,5 δισ. ευρώ!

Είναι προφανές ότι, λόγω των αυξημένων αναγκών, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη άμεσων αναγκών των καταναλωτών, γεγονός που, μαζί με τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συντηρήσει και τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Το στίγμα του νέου προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους δίνει ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος υπογραμμίζει τα εξής:

1. Το 2022, όπως δείχνουν όλες οι προβλέψεις, αλλά το κυριότερο η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 40%, μας οδηγούν στην εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6%.

2. Για το 2023 ο στόχος μας είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης και πολύ κοντά στο 2%.

3. Το 2023 η χώρα θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι προϋπόθεση της ισόρροπης ανάπτυξης της οικονομίας και της χώρας.

Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι σήμερα η χώρα έχει θεαματικά μικρότερη ανεργία από το 2019, χαμηλότερη φορολογία (στον φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές και έμμεσους φόρους) και πολύ ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, χάρη στα πραγματικά κίνητρα, που δόθηκαν στην οικονομία για επενδύσεις και παραγωγή.

Η εικόνα αυτή ασφαλώς θα ήταν καλύτερη αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος του Πούτιν και η ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Σκυλακάκης εξηγεί ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κόστισαν στο ΑΕΠ περίπου 6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). «Αυτό σημαίνει ότι, αν επρόκειτο να έχουμε 0% ανάπτυξη το 2022, με την είσοδο στην ενεργειακή κρίση θα είχαμε μείωση 3% του ΑΕΠ. Αντ’ αυτού, η Επιτροπή προβλέπει 6% ανάπτυξη. Που σημαίνει πως χωρίς την ενεργειακή κρίση, θα είχαμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται στο 9% αλλά σε μέσα επίπεδα θα είναι χαμηλότερος, η κυβέρνηση, κατά τον κ. Σκυλακάκη, θα εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει για να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με ένα πακέτο μέτρων που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Για τις συντάξεις

Ειδικά για τις αυξήσεις σε συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης έφερε ήδη στη Βουλή μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καθορίζει πώς θα γίνει ο υπολογισμός της αύξησης των συντάξεων από 1.1.2023

Οπως προβλέπεται, το ποσοστό αύξησης των κύριων συντάξεων από 1.1.2023 θα ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ (που προβλέπεται ότι θα είναι 6% το 2022) και του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτών (δηλαδή του πληθωρισμού), που προβλέπεται ότι θα κλείσει κοντά στο 9% τον Δεκέμβριο.

Οι προβλέψεις αυτές οδηγούν σε αύξηση κατά τι υψηλότερη από το 7,5% που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτός και αν την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση αποφασίσει (μέσω των σεναρίων κατάρτισης του Προϋπολογισμού) να είναι υψηλότερες και να φτάσουν το «στρογγυλό» 8%.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από εδώ και στο εξής η απόφαση της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα εκδίδεται μέχρι το τέλος της χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Εκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύονται κάθε Οκτώβριο, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται.

Με τη ρύθμιση αυτή καθιερώνεται μια σταθερή βάση υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων με επαληθεύσιμα και σταθερά ετήσια στοιχεία. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι το ποσό της βασικής σύνταξης του τ. ΟΓΑ ορίζεται σε 360 ευρώ και από 1.1.2023 αυξάνεται με τον τρόπο που προαναφέρθηκε.

Αυξήσεις μισθών

Για το 2023, ο Προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής μέτρα:

– Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ),

Μέσω αυτού και της κατάργησης του πρόσθετου ειδικού τέλους 1% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από την Πρωτοχρονιά, οι αμοιβές στο Δημόσιο θα αυξηθούν σε ποσοστό 3%-8% για τις υψηλότερες θέσεις ιεραρχίας.

– Διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ.

– Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με την οριζόντια αύξηση 10% των βασικών αποδοχών από τον Ιανουάριο. Επιπλέον, θα δοθούν 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού,

– Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη μορφή μπόνους και επιδομάτων, που θα έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 120 εκατ. ευρώ

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

– Για την εξοικονόμηση ενέργειας θα επιδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω», με δημοσιονομικό κόστος 840 εκατ. ευρώ.

– Για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους θα δοθούν επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Η έκπτωση φόρου θα ισχύσει για το 40% των δαπανών λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων (με αποδείξεις ή τιμολόγια) που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογούμενοι το 2023 και το 2024 και θα κατανεμηθεί στις φορολογικές δηλώσεις των επόμενων τεσσάρων ετών (2024-2027 για το 2023 και 2025-2028 για το 2024).

Ετσι, όσοι φορολογούμενοι δαπανήσουν το 2023 χρήματα για ανακαινίσεις και βελτιώσεις στα σπίτια τους, θα έχουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.600 ευρώ ετησίως στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2024-2025.

– Για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, θα επεκταθεί το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννιά μήνες, με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ και

– Για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεδομένης της αύξησης του κόστους των ενοικίων, θα δοθεί αυξημένο επίδομα στέγασης συνολικού δημοσιονομικού κόστους 52 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις έμμεσων φόρων

Τέλος, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται ακόμη:

– Η παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο, που έχει συνολικό δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ.

– Η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...