855
Κοπάδι με αγελάδες στα ορεινά της Ριμπαντεσέγια. Η κωμόπολη διακρίνεται στο βάθος | Facebook/Ribadesella Turismo

«Τουρίστες μην έρχεστε αν δεν αντέχετε καμπάνες, κουδούνες και γκαρίσματα»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 21:35
Κοπάδι με αγελάδες στα ορεινά της Ριμπαντεσέγια. Η κωμόπολη διακρίνεται στο βάθος
|Facebook/Ribadesella Turismo

«Τουρίστες μην έρχεστε αν δεν αντέχετε καμπάνες, κουδούνες και γκαρίσματα»

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 21:35

Είναι δυνατόν να πηγαίνεις στο χωριό και να διαμαρτύρεσαι γιατί σε ενοχλεί ο κόκορας του γείτονα, που καλεί σε εγερτήριο αχάραγα ή το γαϊδουράκι του σπιτονοικοκύρη σου, που γκαρίζει; Αδιανόητο μου φαίνεται (γιατί εξοικειώθηκα από πολύ νωρίς με τέτοιους ήχους καλοκαιρινούς).

Και όμως στη Ριμπαντεσέγια μια παραλιακή κωμόπολη 5.700 κατοίκων στις Αστούριας στη βόρεια Ισπανία, κάποιοι τουρίστες ενοχλήθηκαν από τα κοκόρια, τα γαϊδούρια, ακόμα και από τις περιπλανώμενες αγελάδες, που αφήνουν πίσω τους το χάος. Και δεν δίστασαν να κάνουν τα παράπονά τους στις δημοτικές αρχές, γράφει στον Guardian η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στη Μαδρίτη Ασίφα Κασάμ.

Η αφίσα του δήμου της Ριμπαντεσέγια προειδοποιεί τους τουρίστες για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής

«Την περασμένη εβδομάδα μια κυρία μας κάλεσε τρεις ή τέσσερις φορές για έναν κόκορα που την ξυπνούσε στις 5 το πρωί», δήλωσε ο δήμαρχος της Ριμπαντεσέγια Ραμόν Κανάλ. «Μας είπε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι». Και οι ιθύνοντες πέρασαν αμέσως σε δράση. Αυτό που αποφάσισαν, ωστόσο, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι διαμαρτυρόμενοι τουρίστες, αφού ξεκίνησαν μια μισοαστεία μισοσοβαρή καμπάνια με αφίσες, που καλούν τους ανθρώπους των πόλεων να «αποδεχτούν όλους τους κινδύνους» της αγροτικής ζωής.

«Εδώ έχουμε καμπάνες εκκλησιών που χτυπούν τακτικά, πετεινούς που λαλούν νωρίς το πρωί και κοπάδια ζώων, που ζουν κοντά μας και μερικές φορές φοράνε κουδούνια, που κάνουν επίσης θόρυβο», γράφει η αφίσα που αναρτήθηκε στην πόλη τις τελευταίες ημέρες. «Αν δεν μπορείτε να τα διαχειριστείτε όλα αυτά, μπορεί να μην βρίσκεστε στο σωστό μέρος», προσθέτει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Turismo de Ribadesella (@ribadesellaturismo)

Ο στόχος είναι να γεφυρωθεί το κατά καιρούς βαθύ χάσμα μεταξύ της αστικής και της αγροτικής ζωής, είπε ο δήμαρχος στον ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. «Πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς ότι το γάλα δεν είναι από χαρτοκιβώτια, προέρχεται από αγελάδες που πρέπει να τις ταΐζουμε και να τις φροντίζουμε», τόνισε.

Η ιδέα για τις αφίσες προήλθε από ένα χωριό στη νότια Γαλλία, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Λούις Σάντσεθ. Πριν από περίπου δύο χρόνια, το Σεντ-Αντρέ-ντε-Βαλμπόρν, ένα χωριό 400 κατοίκων, αντέδρασε στις διαμαρτυρίες εκνευρισμένων τουριστών από αστικές περιοχές, με αφίσες που προειδοποιούσαν για τις καμπάνες των εκκλησιών, τα κουδούνια των αγελάδων και τα κοκόρια που λαλούν στην περιοχή.

Ωραία κωμόπολη στις Αστούριας στη βόρεια Ισπανία, η Ριμπαντεσέγια προσφέρεται για αγροτουρισμό (whereisasturias.com)

Στη Ριμπαντεσέγια, τα παράπονα περιορίστηκαν σε πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών, είπε ο Σάντσεθ. Ομως, οι αξιωματούχοι του δήμου άδραξαν την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουν σε όλους το ζήτημα: «Το να ακούς έναν κόκορα να λαλεί τη νύχτα είναι φυσιολογικό», δήλωσε ο Σάντσεθ στην εφημερίδα La Voz de Asturias. «Αν έρθετε σε ένα αγροτικό ξενοδοχείο, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή είναι η καθημερινή ζωή στα χωριά», τόνισε.

Η αφίσα της Ριμπαντεσέγια, ωστόσο, δεν προειδοποιεί απλά τους τουρίστες που ζουν σε πόλεις. Καλωσορίζει, επίσης, θερμά όσους είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την πρωινή αφύπνιση προβάτων και πετεινών: «Αν από την άλλη πλευρά είστε ένας από τους προνομιούχους, που τα αντέχουν όλα αυτά, θα απολαύσετε το υπέροχο περιβάλλον και τα εξαιρετικά προϊόντα, που φτιάχνονται από τους φανταστικούς αγρότες, κτηνοτρόφους και τεχνίτες μας», προσθέτει. «Απολαύστε τη Ριμπαντεσέγια!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News