439
Το φεγγάρι έχει νερό, συνεπώς μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει βάσεις για διαστημικές αποστολές | Shutterstock

Τι σημαίνει η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη;

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 13:30
Το φεγγάρι έχει νερό, συνεπώς μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει βάσεις για διαστημικές αποστολές
|Shutterstock

Τι σημαίνει η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη;

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 13:30

Πάταγο κάνει η είδηση ότι ανακαλύφθηκαν αποθέματα νερού στο υπέδαφος της Σελήνης. Η ανακάλυψη νερού οπουδήποτε μακριά από τη Γη αποτελεί πάντοτε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, αφού η παρουσία του συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ζωής. Το γεγονός ότι οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα νέα αποθέματα δεν είναι μόνιμα σκιερές αλλά τις βλέπει το ηλιακό φως έχει διπλό ενδιαφέρον.

Από τη μια πλευρά υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον για το πώς σχηματίστηκε και κυρίως διατηρήθηκε το νερό στις φωτεινές περιοχές, ενώ από την άλλη πλευρά αυξάνονται τα υποψήφια σημεία δημιουργίας βάσεων. Το σεληνιακό νερό, όπως και το νερό στον Αρη ή σε οποιοδήποτε διαστημικό σώμα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση, για παραγωγή συνθηκών διαβίωσης (οξυγόνο, ενέργεια) ακόμη και για δημιουργία καυσίμων.

Η NASA είχε χαρτογραφήσει τις περιοχές όπου είχε εντοπίσει αποθέματα νερού στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Θα πρέπει ο χάρτης αυτός να ανανεωθεί μετά τις νέες ανακαλύψεις (Credit: ASA/Goddard Space Flight Center)

«Το πού θα φτιαχτεί μια βάση στη Σελήνη εξαρτάται από τα σημεία όπου υπάρχει νερό. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να συνεχίσει την εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να υπάρχουν βιώσιμες συνθήκες για να το πετύχει, όπως για παράδειγμα να αξιοποιεί ό,τι προσφέρει το εξωγήινο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, και ειδικά το νερό. Η απόφαση να επιστρέψει ο άνθρωπος στη Σελήνη είναι ειλημμένη και ήδη εργαζόμαστε για τη δημιουργία βάσεων εκεί. Η νέα ανακάλυψη μάς προσφέρει περισσότερες επιλογές για να φτιάξουμε βάσεις, μάλιστα σε πιο ενδιαφέρουσες περιοχές από εκείνες που μπορούσαμε να το κάνουμε μέχρι σήμερα» δήλωσε στο BBC η Χάνα Σάρτζεντ, πλανητική επιστήμων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Μίλτον Κέινς της Βρετανίας.

Ενα από τα σχέδια του αποκαλούμενου «σεληνιακού χωριού», της μεγάλης βάσης που θέλει να δημιουργήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στην Σελήνη. Η ανακάλυψη των νέων αποθεμάτων νερού δημιουργεί νέες ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι (Credit: ESA)

Η δημιουργία βάσεων στη Σελήνη εκτός των άλλων θεωρείται κομβική για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων διαστημικής εξερεύνησης. Οι σεληνιακές βάσεις θα βοηθήσουν στην ευκολότερη και ασφαλέστερη μετάβαση του ανθρώπου αρχικά στον Αρη και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησης του σεληνιακού νερού για τη δημιουργία καυσίμων θα οδηγήσει στη δραστική μείωση του κόστους συντήρησης τόσο των βάσεων όσο και γενικότερα των διαστημικών αποστολών που ξεκινούν από τη Γη, αφού θα μπορούν να ανεφοδιάζονται στη Σελήνη. Η μείωση του κόστους, όπως είναι ευνόητο, θα έχει πλήθος θετικών επιπτώσεων στη διαστημική βιομηχανία και εν τέλει στην παρουσία του ανθρώπου μακριά από τη Γη.