1973
Το κουτούκι «Η Σαΐτα», της οδού Κυδαθηναίων, αποτελεί σπάνια εξαίρεση στα υπερτιμημένα εστιατόρια που πλαισιώνουν τα τουριστικά σοκάκια της Πλάκας | Facebook / Ταβέρνα Η ΣΑΙΤΑ

Oδηγός καλοφαγίας σε 11 τουριστικές «παγίδες» της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 13:01
Το κουτούκι «Η Σαΐτα», της οδού Κυδαθηναίων, αποτελεί σπάνια εξαίρεση στα υπερτιμημένα εστιατόρια που πλαισιώνουν τα τουριστικά σοκάκια της Πλάκας
|Facebook / Ταβέρνα Η ΣΑΙΤΑ

Oδηγός καλοφαγίας σε 11 τουριστικές «παγίδες» της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2023, 13:01

Περπατάς όλο το πρωί στο πολυσύχναστο κέντρο μιας μεγαλούπολης, επισκέπτεσαι μαγαζιά, μουσεία και πινακοθήκες, και μετά, με το στομάχι σφιγμένο από την πείνα, ψάχνεις να βρεις ένα που δεν θα σε απογοητεύσει. Στέκεσαι απ’ έξω και διαβάζεις τον κατάλογο του εστιατορίου αναζητώντας «σήματα κινδύνου». Μήπως είναι παράλογα μεγάλος; Υπάρχουν φωτογραφίες με φαγητά; Απουσιάζει ανεξήγητα κάποια τοπική σπεσιαλιτέ;

Σκανάρεις την πελατεία. Είναι εργαζόμενοι από τη γύρω περιοχή (που ξέρουν τι και πού θα φάνε) ή άλλοι, ανίδεοι τουρίστες όπως εσύ; Μήπως είναι λύπη αυτό που εντοπίζεις στην έκφραση του προσώπου τους; Παρατηρείς εξεταστικά τη συμπεριφορά του προσωπικού. Φαίνονται περήφανοι που εργάζονται εκεί ή μήπως είναι ατημέλητοι έφηβοι με τον ενθουσιασμό ενός φυλακισμένου θανατοποινίτη;

«Ας δοκιμάσουμε κανένα άλλο», λες στην παρέα σου, με τη μάταιη ελπίδα ότι το επόμενο εστιατόριο θα είναι ένα απροσδόκητο διαμάντι στην τουριστική συνοικία που σερβίρει νόστιμα, αυθεντικά πιάτα σε λογικές τιμές…

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας, η Telegraph Travel, γράφει ο Ολιβερ Σμιθ, επικεφαλής των ταξιδιωτικών συντακτών της βρετανικής εφημερίδας, προτείνει οδηγούς γραμμένους από ειδικούς, γεμάτους με ωραία μέρη για φαγητό, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να απολαύσετε ένα αξέχαστο γεύμα ακόμη και στη σκιά ενός διάσημου αξιοθέατου. Ιδού μερικές από τις πολύ καλές επιλογές για φαγητό σε απόσταση αναπνοής από τις μεγαλύτερες «τουριστικές παγίδες» της Ευρώπης:

«Osteria Enoteca San Marco», Βενετία, λίγα μέτρα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου
H «Osteria Enoteca San Marco» διαθέτει μια σοβαρή λίστα κρασιών σε καλές τιμές, με πολλές επιλογές σε ποτήρι

Η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου και την Πιάτσα Σαν Μάρκο στη Βενετία, γράφει στην Telegraph η Αν Χάνλεϊ, είναι γεμάτη από αδιάφορα, υπερτιμημένα τουριστικά εστιατόρια. Η «Osteria Enoteca San Marco», όμως, είναι μια σπάνια εξαίρεση: μια όαση ποιότητας σε μια θάλασσα με τουριστικά μενού, μια όμορφη σύγχρονη all day osteria (όπου μπορείς να φας όποια ώρα θέλεις!), με ένα απλό αλλά δημιουργικό μενού που αλλάζει ανάλογα με την εποχή (για παράδειγμα, πακέτι πάστα με γαρίδες, μελιτζάνα και βούτυρο γλυκόριζας, στήθος πάπιας με πάπρικα και μέλι ακακίας) και μια σοβαρή λίστα κρασιών σε καλές τιμές, με πολλές επιλογές σε ποτήρι.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Αν Χάνλεϊ με τα καλύτερα εστιατόρια της Βενετίας

«Armando al Pantheon», Ρώμη, λίγα λεπτά από το Πάνθεον
Οικογενειακή τρατορία με κλασικά ρωμαϊκά πιάτα (Armando al Pantheon/Facebook)

Αυτή η φιλική και νόστιμη οικογενειακή τρατορία κοντά στο Πάνθεον έχει ανακαινιστεί συμπαθητικά, διατηρώντας παλιές λεπτομέρειες όπως ο προθάλαμος με τα βιτρό, γράφει από τη Ρώμη ο Λι Μάρσαλ. Ρωμαϊκά κλασικά πιάτα, όπως σπαγγέτι α λα καρμπονάρα και ζουμερά γλυκάδια στη σχάρα, προτείνονται μαζί με πιο ελαφρύ φαγητό (την άνοιξη και το καλοκαίρι μην παραλείψετε τα ταλιολίνι με σπαράγγια). Πράγμα ασυνήθιστο για ρωμαϊκή τρατορία, έχουν επίσης αρκετές επιλογές για χορτοφάγους και πιάτα χωρίς γλουτένη. Η λίστα κρασιών είναι άλλη μια αποκάλυψη, με μερικούς από τους καλύτερους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς της Ιταλίας σε λογικές τιμές.

Δείτε εδώ τις προτάσεις του Λι Μάρσαλ και της Ρεμπέκα Γουίνκε με τα καλύτερα εστιατόρια της Ρώμης

«Proto», Ντουμπρόβνικ, πάνω στο Στράντουν
Πλατό του Ψαρά για δύο άτομα στο καλύτερο εστιατόριο για ψάρια και θαλασσινά του Ντουμπρόβνικ (Facebook/Fish Restaurant Proto – Dubrovnik)

Το «Proto» είναι ένα παλιομοδίτικο και ρομαντικό εστιατόριο από το 1886, στον πεζόδρομο Στράντουν, που ενώνει τις δύο πύλες της γραφικής πόλης της Κροατίας χωρίζοντάς τη κατά κάποιον τρόπο στα δύο. Τα καλύτερα τραπέζια, γράφει στην Telegraph η Τζέιν Φόστερ, βρίσκονται σε μια καταπράσινη σκεπαστή βεράντα στον πρώτο όροφο, ενώ υπάρχει επίσης μια τραπεζαρία στο ισόγειο και τραπέζια στον δρόμο μπροστά από το εστιατόριο. Θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο για ψάρι στο Ντουμπρόβνικ και ειδικεύεται στα αριστοκρατικά θαλασσινά της Δαλματίας. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκα στρείδια από το γραφικό Στον, škampi na buzaru (γαρίδες με σκόρδο, λευκό κρασί και μαϊντανό) και ολόκληρο φρέσκο ψάρι, που σερβίρεται φιλεταρισμένο. Ο αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα και ο θρύλος του NBA Μάικλ Τζόρνταν συγκαταλέγονται στους πρόσφατους επιφανείς πελάτες του «Proto».

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Τζέιν Φόστερ με τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπρόβνικ

«Rijks», Αμστερνταμ, κάτω από το Ρεϊκσμουζέουμ
Tο «Rijks» είναι μακράν το καλύτερο εστιατόριο μουσείου (Facebook/RIJKS)

Ο σταρ σεφ Γιόρις Μπάιντενταϊκ λάμπει στο «Rijks», το μικρό εστιατόριο κάτω από το Rijksmuseum (το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας), βάζοντας ντελικάτες πινελιές γεμάτες φινέτσα σε πιάτα όπως αγριόπαπια με γλυκόξινο μάραθο, κολοκύθα αρωματισμένη με φρέσκα πορτσίνι και φουντούκια. Είναι μακράν η καλύτερη κουζίνα που μπορείτε να βρείτε κοντά στα μεγάλα μουσεία και αξίζει να την απολαύσετε ένα μεσημέρι, γράφει ο Ρόντνεϊ Μπολτ. Και όπως αρμόζει σε ένα εστιατόριο εθνικού μουσείου, ο Μπάιντενταϊκ χρησιμοποιεί κυρίως τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα. Δοκιμάστε, επίσης, ένα από τα ολλανδικά λευκά κρασιά, όπως το Apostelhoeve Riesling. Είναι εκπληκτικά καλά, επισημαίνει ο Μπολτ.

Δείτε εδώ τις προτάσεις του Ρόντνεϊ Μπολτ με τα καλύτερα εστιατόρια του Αμστερνταμ

«Mamarracha», Σεβίλλη, στη σκιά του καθεδρικού ναού
Τάπας μπαρ στη Σεβίλλη, με σπεσιαλιτέ κρεατικών και ψαρικών (Facebook /Mamarracha Sevilla)

Λίγα βήματα από τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης, αυτό το αστικού χαρακτήρα τάπας μπαρ, με industrial chic ατμόσφαιρα –τσιμεντένιοι τοίχοι με κάθετους κήπους–, είναι αγαπημένο στέκι των Ισπανών. Η σπεσιαλιτέ του είναι το ψητό κρέας (μπούτι αρνιού ή ιβηρικό χοιρινό φιλέτο), αλλά υπάρχουν επίσης άφθονα πιάτα για τους λάτρεις των ψαριών, όπως ψητές σαρδέλες και πετροσωλήνες με μαγιονέζα αρωματισμένη με λάιμ και κόλιανδρο. Μια σύντομη αλλά επιλεγμένη λίστα σέρι περιλαμβάνει την τραγανή Papirusa manzanilla, ενώ το Tetas de la Sacristana είναι ένα κόκκινο Ανδαλουσίας νέας γενιάς, ένα απαλό, κομψό τεμπρανίλο από τα βουνά Αλπουχάρα, γράφει η Φιόνα Φλόρες Γουότσον.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Φιόνα Φλόρες Γουότσον με τα καλύτερα εστιατόρια της Σεβίλλης

«Can Culleretes», Βαρκελώνη, ακριβώς δίπλα στη Ράμπλα
«Can Culleretes», το πιο παλιό εστιατόριο της Βαρκελώνης, από το 1786 (Facebook / Can Culleretes)

Το παλαιότερο εστιατόριο της Βαρκελώνης και το δεύτερο παλαιότερο στην Ισπανία, σύμφωνα με τον οδηγό Γκίνες, το Can Culleretes υπάρχει από το 1786. Οι σερβιτόρες του οδηγούν τους πελάτες σε μια από τις τρεις κύριες τραπεζαρίες, με ελαιογραφίες και φωτογραφίες χαρούμενων θαμώνων στους τοίχους, και στη συνέχεια τους σερβίρουν νόστιμα ισπανικά πιάτα σε πολύ καλές τιμές, γράφει στην Telegraph η Σάλι Ντέιβις. Δοκιμάστε στιφάδο αγριογούρουνο, πέρδικα ή θαλασσινά «pica pica», και μοιραστείτε τα πιάτα. Αν το εστιατόριο είναι γεμάτο με τουρίστες, μπορείτε να κλείσετε τραπέζι για αργότερα.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Σάλι Ντέιβις με τα καλύτερα εστιατόρια της Βαρκελώνης

«Σαΐτα», Πλάκα, στη σκιά της Ακρόπολης
Τα ξύλινα βαρέλια έχουν πάντα τη θέση του τους στο παραδοσιακό κουτούκι της Κυδαθηναίων (Facebook/Ταβέρνα Η ΣΑΙΤΑ)

Σπάνια εξαίρεση στα υπερτιμημένα εστιατόρια που πλαισιώνουν τα τουριστικά σοκάκια της Πλάκας, αναμεταδίδει από την ελληνική πρωτεύουσα η Ρέιτσελ Χάουαρντ, αυτό το κλασικό κουτούκι της οδού Κυδαθηναίων είναι ένα «νόστιμο» κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας. (Να προσθέσουμε ότι είναι ένα από τα δύο υπόγεια ταβερνάκια που έχουν απομείνει στην περιοχή, χωρίς να τα έχει αγγίξει ο χρόνος – το άλλο είναι τα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου», Κυδαθηναίων 41.) Ξύλινα βαρέλια πλαισιώνουν τη ζεστή τραπεζαρία με θέα σε μια μικροσκοπική κουζίνα, όπου χαρούμενοι σεφ ετοιμάζουν κλασικά ελληνικά πιάτα, όπως σουτζουκάκια, ψητές μελιτζάνες και βραστά χόρτα περιχυμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο. Τα τραπέζια στον μαρμαρόστρωτο δρόμο προσφέρουν μια πολύχρωμη παρέλαση περαστικών, ενώ συχνά οι θαμώνες απολαμβάνουν λαϊκά τραγούδια από πλανόδιους μουσικούς που παίζουν μπουζούκι ή τις ψαλμωδίες του ιερέα που ψάλλει στο πλαϊνό βυζαντινό παρεκκλήσι.

Δείτε εδώ τις προτάσεις της Ρέιτσελ Χάουαρντ με τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας

«Osteria Vini e Vecchi Sapori», Φλωρεντία, λίγα βήματα από το Ουφίτσι
Ενα από τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια της Φλωρεντίας, με ντόπια πελατεία επίσης (Facebook/Osteria Vini E Vecchi Sapori)

Μπορεί να απέχει λίγα βήματα από το Ουφίτσι, το ανάκτορο της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία-πινακοθήκες στον κόσμο, άρα και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά το συνεχώς γεμάτο «Osteria Vini e Vecchi Sapori», με τα γυμνά ξύλινα τραπέζια και τους τοίχους σκεπασμένους με αναμνηστικά, έχει πολλούς ντόπιους θαυμαστές. Το «όχι πίτσα, όχι καπουτσίνο, όχι παγωτό, όχι φαγητό σε πακέτο» επιβεβαιώνει ότι δεν έχει πουλήσει την ψυχή του, μεταδίδει από τη Φλωρεντία η Νίκι Σουάλοου. Χαρούμενοι, φλύαροι σερβιτόροι σερβίρουν εμβληματικά πιάτα της Τοσκάνης, όπως ριμπολίτα, παπαρδέλες με σάλτσα πάπιας, πεπόζο (ιταλική εκδοχή του στιφάδου, με σέλινο, καρότα, κρεμμύδια και μπόλικο πιπέρι, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος), μπακαλά αλά Λιβορνέζε (παστός μπακαλιάρος και πατάτες με σάλτσα ντομάτας) και τηγανητά κολοκυθολούλουδα. Το καλοκαίρι στρώνονται τραπέζια και σε μια υπέροχη μικρή βεράντα, ακριβώς στην Πιάτσα ντελα Σινιορία.

Δείτε εδώ τις προτάσεις τις Νίκι Σουάλοου με τα καλύτερα εστιατόρια της Φλωρεντίας

«Café de la Paix», Παρίσι, δίπλα στο Παλέ Γκαρνιέ
Εστιατόριο-θεσμός στο Παρίσι, που λειτουργεί και σαν καφέ (Facebook/Café de La Paix)

Κομψό γαλλικό εστιατόριο παλαιάς σχολής, το «Café de la Paix» άνοιξε τη δεκαετία του 1860 και κάποτε σύχναζαν σε αυτό ο Εμίλ Ζολά, ο Οσκαρ Ουάιλντ και ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στη σκιά της όπερας Palais Garnier και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία για φαγητό στη γαλλική πρωτεύουσα. Το μενού περιλαμβάνει κλασικά γαλλικά γκουρμέ πιάτα: σκεφτείτε πολυτελείς πιατέλες θαλασσινών γεμάτες με στρείδια και γαρίδες ή μπριζόλα που σερβίρεται με φρέσκα φασολάκια και πουρέ πατάτας, γράφει η Χάνα Μέλτζερ.

Δείτε εδώ τις επιλογές της Χάνα Μέλτζερ με τα καλύτερα εστιατόρια του Παρισιού

«The Wolseley», Λονδίνο, σε απόσταση αναπνοής από το Πικαντίλι Σέρκους
«The Wolseley», ευρωπαϊκή μπρασερί στο Λονδίνο, πρώην τράπεζα και ακόμα παλιότερα έκθεση αυτοκινήτων (Facebook/ The Wolseley)

To 1921 η Wolseley Motors Limited έφτιαξε στο Νο 160 της Πικαντίλι μια πολυτελή έκθεση αυτοκινήτων. Πέντε χρόνια αργότερα, όμως, η φίρμα χρεοκόπησε και το 1927 στον χώρο εγκαταστάθηκε η Barclays Bank. Το 2003 το κτίριο ανακαινίστηκε υποδειγματικά, για να δώσει τη θέση του στην πολυτελή ευρωπαϊκή μπρασερί «The Wolseley». Με τακτική πελατεία –διασημότητες χαμηλών τόνων και ανθρώπους των media που συσκέπτονται παίρνοντας το πρωινό τους–, είναι ένα μέρος πολύ παραδοσιακό και παρηγορητικό ταυτόχρονα, με comfort πιάτα από όλη την Ευρώπη (όπως αυγά Μπένεντικτ, κοκ-ο-βεν με κρεμώδη πουρέ και τούρτα Μπλακ Φόρεστ), γράφει στην Thelegraph η Αλισον Τέιλορ. Σε κάθε περίπτωση, όποια ώρα της ημέρας και αν πάτε, το προσωπικό θα σας αντιμετωπίσει σαν να έχετε γενέθλια, ακόμα κι αν δεν έχετε…

Δείτε εδώ τις επιλογές της Αλισον Τέιλορ με τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου

«ARCA», Αμστερνταμ, κοντά στον Κεντρικό Σταθμό
Πορτογαλικά γκουρμέ πιάτα στο Αμστερνταμ (Facebook / ARCA Amsterdam)

Ενα κυριολεκτικά κρυμμένο διαμάντι (δεν φαίνεται από τον δρόμο) κοντά στον Centraal Station, σε μια περιοχή, κατά τα άλλα, χωρίς καλά εστιατόρια· το «ARCA» άνοιξε το 2021 στο βάθος του ντιζαϊνάτου «Art’otel», ανάμεσα σε μια ανοιχτή κουζίνα και μια μεγάλη ανοιχτή εστία, γράφει ο Ρόντνεϊ Μπολτ. Υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου πορτογάλου σεφ Ενρίκε Σα Πεσόα (ένας από τους Top 100 Best Chefs in the World), ο σεφ Ρικάρντο Περέιρα προτείνει εντυπωσιακούς και απολαυστικούς συνδυασμούς (όπως χτένια με σούπα κολοκύθας, αρωματισμένη με λεμονόχορτο και νότες τσίλι) και παραδοσιακά υλικά επηρεασμένα από τους αρχαίους εμπορικούς δρόμους της Πορτογαλίας (όπως ζουμερά χοιρινά μάγουλα μαριναρισμένα με κόλιανδρο, γαρύφαλλα και κανέλα, σιγοψημένα για τρεις ώρες).

Δείτε εδώ τις επιλογές του Ρόντνεϊ Μπολτ με τα καλύτερα εστιατόρια του Αμστερνταμ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...