296
Το νέο ρομποτικό χέρι με την… ανθρώπινη ικανότητα αφής ενώ συμπιέζει ένα κουτάκι ποτού. Μπορεί επίσης να κρατά αβγό χωρίς να το σπάει | Ajou University

Ρομποτικό χέρι που λειτουργεί όπως το ανθρώπινο

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:56
Το νέο ρομποτικό χέρι με την… ανθρώπινη ικανότητα αφής ενώ συμπιέζει ένα κουτάκι ποτού. Μπορεί επίσης να κρατά αβγό χωρίς να το σπάει
|Ajou University

Ρομποτικό χέρι που λειτουργεί όπως το ανθρώπινο

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 15:56

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ajou στη Νότια Κορέα κατασκεύασαν ένα ρομποτικό χέρι, οι δυνατότητες του οποίου έχουν εντυπωσιάσει την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, ο καρπός, τα δάχτυλα και η παλάμη αυτού του μηχανικού χεριού μιμούνται τις κινήσεις του ανθρώπινου, με αποτέλεσμα να μπορεί να κρατήσει και να διαχειριστεί διαφόρων ειδών αντικείμενα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί εργαλεία, μπορεί να πιάνει κουτάκια ποτού (μπίρας-αναψυκτικών κ.ά.) να σερβίρει το περιεχόμενό τους και μετά να τα ζουλάει για να πεταχτούν στα σκουπίδια. Μπορεί επίσης να κρατά ένα αβγό ή άλλα εύθραυστα αντικείμενα χωρίς να τα καταστρέφει.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την κατασκευή προσθετικών μελών σε ανθρώπους, που θα τους επιτρέψουν να έχουν μεγαλύτερη φυσικότητα στις κινήσεις τους ή για να αποκτήσουν τα ρομπότ όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες αισθήσεις αφής.

«Εχω εντυπωσιαστεί από τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν. Δημιούργησαν ένα πολύ έξυπνο μηχανισμό που επιτρέπει στις αρθρώσεις του χεριού να πραγματοποιούν με μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία τις βασικές κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι», δηλώνει ο Ριτς Γουόκερ, διευθυντής της βρετανικής εταιρείας Shadow Robot Company.

Το νέο ρομποτικό χέρι αποτελείται από ατσάλι και αλουμίνιο. Εχει μήκος 22 εκατοστά και ζυγίζει 1,1 κιλό. Μπορεί να πιάνει αντικείμενα βάρους 18 κιλών χωρίς να τους προκαλεί καμία ζημιά. Κάθε δάκτυλο διαθέτει τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι λειτουργούν ως τένοντες που συνδέονται και επικοινωνούν με την παλάμη. Με αυτό τον τρόπο, το χέρι λειτουργεί συνολικά με τρόπο που προσομοιάζει στην κίνηση του ανθρώπινου χεριού.

«Εκτός τού ότι το χέρι αυτό αντιγράφει τη φυσικότητα των κινήσεων του ανθρώπινου, το δεύτερο, εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να τοποθετείται σε ρομποτικούς βραχίονες που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά», μας πληροφορεί ο Ουίκιουμ Κιμ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε το ρομποτικό μέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News