762
| Shutterstock

Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα στον κόσμο του metaverse;

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:01
|Shutterstock

Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα στον κόσμο του metaverse;

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 10:01

Το metaverse προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αποτελέσει τη μετεξέλιξη του κυβερνοχώρου όπως τον γνωρίζουμε και τον χρησιμοποιούμε σήμερα. Είναι ένας νέος, εικονικός κόσμος, τη μορφή, το περιεχόμενο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οποίου θέλει να επιβάλει, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ο συνιδρυτής και αφεντικό του Facebook. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε πρόσφατα τη δική του εκδοχή για αυτόν τον νέο εικονικό κόσμο. Το βασικό χαρακτηριστικό τού κατά Ζάκεμπεργκ metaverse είναι ότι οι χρήστες δεν εμφανίζονται εκεί με το πραγματικό τους πρόσωπο πάνω από το εικονικό τους σώμα, αλλά με τη μορφή ενός άβαταρ, ενός ψηφιακού alter ego, που θα έχει όποια μορφή επιθυμεί ο καθένας.

Η εφημερίδα Guardian δημοσιεύει ένα άρθρο περιγράφοντας πώς θα είναι τα επόμενα Χριστούγεννα αν το metaverse μπει στη ζωή μας και επικρατήσει η παρουσία των άβαταρ.

Παραμονή Χριστουγέννων 2022

Ο καιρός είναι αρκετά καλός για την εποχή, χωρίς ιδιαίτερο κρύο. Αντί να μπεις στο αυτοκίνητο μαζί με την οικογένειά σου για να πάτε σε κάποιο συγγενικό σπίτι να κάνετε ρεβεγιόν, βάζεις την κάσκα σου και μπαίνεις στο metaverse. Αμέσως μεταφέρεσαι ένα περιβάλλον με χιόνια και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, παρόμοια με αυτή των παραμυθιών. Ολοι είναι εκεί, ο παππούς και η γιαγιά, οι θείοι, τα ξαδέλφια, τα ανίψια, ακόμη και η θεία Τασούλα, η οποία πέθανε πριν από έναν χρόνο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το άβατάρ της να κάνει την εμφάνισή του στην οικογενειακή σύναξη. Μιλάει και συμπεριφέρεται τόσο ίδια με τη θεία Τασούλα, που πραγματικά ξεχνάς κάποιες στιγμές ότι δεν ζει και σκέφτεσαι ότι τα επόμενα χρόνια στις οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν θα θυμάσαι πλέον ποια από τα άβαταρ αντιστοιχούν σε ανθρώπους που βρίσκονται εν ζωή και ποια σε ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τον πραγματικό κόσμο.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε ένα metaverse όπου οι χρήστες εμφανίζονται ως άβαταρ | Facebook

Φυσικά δεν θα μπορείς να γνωρίζεις στην αρχή ούτε να θυμάσαι στη συνέχεια ποιο άβαταρ αντιστοιχεί σε ποιον συγγενή σου, οπότε κάθε φορά που κάποιο από αυτά σε πλησιάζει, θα είσαι υποχρεωμένος να μιλήσεις μαζί του, ενώ αν γνώριζες, μπορεί να τον απέφευγες. Επίσης, δεν γνωρίζεις τις όποιες αλλαγές έχει επιφέρει ο χρόνος στους συγγενείς σου που έχεις να δεις πολύ καιρό.

Για να σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε τόσα άτομα που έχουν να επικοινωνήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ τους, το θέμα στο οποίο μπορούν όλοι να συμμετάσχουν αφορά τη νέα, μη προνομιούχο κοινωνική τάξη που έχει δημιουργηθεί, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η οικονομική της αδυναμία να αποκτήσει τον εξοπλισμό για να εισέρχεται στο metaverse. Κάποιοι εκ των παρισταμένων δηλώνουν στενοχωρημένοι για όσους αντιμετωπίζουν αυτά τα οικονομικά προβλήματα και κάποιοι θεωρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την εξέλιξη της ανθρωπότητας και αναρωτιούνται πώς θα ένιωθαν αυτοί αν δεν είχαν δυνατότητα να εισέρχονται στο νέο εικονικό κόσμο.

Ερχεται η ώρα για να καθίσει η οικογένεια στο τραπέζι και να «φάει», αλλά ξαφνικά, κυριολεκτικά από το πουθενά, κάνει την εμφάνισή του ένα ζευγάρι άβαταρ με τη μορφή εξωγήινων πλασμάτων τα οποία ερωτοτροπούν. Τα σπρώχνεις με δύναμη μακριά, μέχρι να εξαφανιστούν, και σκέφτεσαι ότι θα πάρεις αργότερα την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας για να διαμαρτυρηθείς για τους απρόσκλητους επισκέπτες της οικογενειακής σου συγκέντρωσης.

Ομως, κάποιες από τις καρέκλες στο εικονικό τραπέζι μένουν κενές, αφού ορισμένοι από τους συγγενείς σου βρίσκονται στο μπάνιο του πραγματικού σπιτιού τους, έχοντας παρενέργειες από αυτό που οι γιατροί έχουν ονομάσει «σύνδρομο κάσκας», τη ζαλάδα που προκαλεί η πολύωρη παραμονή σε ένα εικονικό κόσμο.

Οι συναντήσεις στο metaverse θα γίνονται με τα ψηφιακά μας alter ego |Oculus/YouTube

Μετά το δείπνο, είναι ώρα για διασκέδαση και βρίσκεστε στο metaverse, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε με την ψηφιακή παρουσία ενός διάσημου καλλιτέχνη. Είναι Χριστούγεννα, οπότε η Μαράια Κάρεϊ είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση. Ομως διαπιστώνεις ότι η Μαράια είναι διαθέσιμη μόνο ως NFT και θα σας κοστίσει πολύ. Ετσι, βολεύεστε με όποιον τραγουδιστή αντέχει η τσέπη σας. Στη συνέχεια έρχεται η ώρα της ανταλλαγής των δώρων, όπου τα παιδιά απογοητεύονται όταν αντιλαμβάνονται ότι τα νέα τους παιχνίδια δεν είναι πραγματικά. Η βραδιά ολοκληρώνεται και τα άβαταρ των συγγενών εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο, με τους χρήστες τους να βγάζουν την κάσκα και να την αφήνουν δίπλα στο κρεβάτι τους, όπου έχουν ήδη ξαπλώσει για να κοιμηθούν.

Καθώς εσύ βγάζεις την κάσκα και τα μάτια σου προσπαθούν να προσαρμοστούν στην επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον, βλέπεις τα μέλη της οικογένειάς σου να κουτουλάνε μεταξύ τους και στους τοίχους, καθώς η σύνδεση έχει τερματιστεί και εκείνοι, φορώντας ακόμη τις κάσκες τους, δεν βλέπουν πού βρίσκονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...