322
Μπαρ για όρθιους και καθήμενους έχουν ανοίξει στη Βρετανία, όπου όμως έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό νέων | REUTERS /Henry Nicholls

Πώς παραβιάζουμε εν αγνοία μας τις κοινωνικές αποστάσεις στα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 14:29
Μπαρ για όρθιους και καθήμενους έχουν ανοίξει στη Βρετανία, όπου όμως έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό νέων
|REUTERS /Henry Nicholls

Πώς παραβιάζουμε εν αγνοία μας τις κοινωνικές αποστάσεις στα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2021, 14:29

Κάθε τρία λεπτά πλησιάζουμε λίγο έναν άγνωστο όσο στεκόμαστε όρθιοι σε ένα μπαράκι και πίνουμε το ποτό μας, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Επιτροπή Επιδημιολόγων στη χώρα μας έχει δώσει το πράσινο φως για λειτουργία των μπαρ σε όσα εστιατόρια διαθέτουν, αλλά μόνο για καθήμενους και με συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των σκαμπό.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα στη χώρα μας, τα μπαρ στα εστιατόρια επιτρέπεται να έχουν δύο σκαμπό το ένα δίπλα στο άλλο και τα επόμενα δύο να βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Και αυτό το μέτρο έχει ως βάση του μία συγκεκριμένη έρευνα. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι μαγνητοσκόπησαν, στο πλαίσιο μελέτης, 212 νέους εθελοντές καθώς έπιναν ποτό σε μπαρ, προκειμένου να παρατηρήσουν εάν, όσο έπιναν, χαλάρωναν και ξεχνούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι άτομα της ίδιας παρέας πλησίαζαν ο ένας τον άλλον, ανεξάρτητα από το αν είχαν καταναλώσει αλκοόλ ή όχι. Αφού όμως είχαν πιει το ποτό τους και είχαν… χαλαρώσει, πλησίαζαν χωρίς να το καταλαβαίνουν και άτομα από διαφορετικές παρέες.

«Η φυσική απόσταση μεταξύ των ξένων μειωνόταν περίπου κατά ένα εκατοστό ανά τρία λεπτά», αναφέρει στη βρετανική Telegraph η Κάθαριν Φέρμπερν, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Μάλιστα, όσοι δεν έπιναν αλκοολούχα ποτά, δεν μετακινούνταν σημαντικά από τις αποστάσεις ασφαλείας.

«Από τη μελέτη φάνηκε ότι με την πάροδο του χρόνου το αλκοόλ βοηθά να μειωθεί η φυσική απόσταση μεταξύ ατόμων που είναι άγνωστοι και πίνουν το ποτό τους στο ίδιο μπαρ», εξηγεί η Λάουρα Γκουριέρι, ψυχολόγος-ερευνήτρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι σημαντικό, καθώς το αλκοόλ φαίνεται με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνει τη μετάδοση ιών και να εμποδίζει τη σωστή τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης.

Η λύση και σε αυτήν την περίπτωση θα δοθεί στη χώρα μας αφότου εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ηλικιακών ομάδων που συχνάζουν σε μπαρ και κλαμπ, όπως έγινε και στη Βρετανία, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News