750
| Shutterstock

Πρώτη φορά σεξ: ποια είναι η σωστή ηλικία;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 09:40

Πρώτη φορά σεξ: ποια είναι η σωστή ηλικία;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2019, 09:40

Περισσότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών και το ένα τέταρτο των αγοριών στην εφηβεία και νέων που μόλις έκλεισαν τα 20 παραδέχτηκαν ότι όταν έκαναν για πρώτη φορά σεξ, δεν ήταν «η κατάλληλη στιγμή». Αυτό στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να σημαίνει ότι παρόμοια συμπεράσματα δεν θα προέκυπταν αν ρωτούσε κάποιος τα Ελληνόπουλα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, οι νέοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών για να συναινέσουν στο σεξ. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Έρευνας για τις Σεξουαλικές Σχέσεις και τον Τρόπο Ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι έτοιμοι σε αυτή την ηλικία.

Η έρευνα Natsal, γράφει το BBC, διεξάγεται περίπου κάθε δέκα χρόνια και δίνει μια λεπτομερή εικόνα της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την πραγματοποίηση της πρόσφατης έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Sexual & Reproductive Health, οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εξέτασαν τις απαντήσεις περίπου 3.000 νέων που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια μεταξύ των ετών 2010 και 2012.

Τα ευρήματα

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι σχεδόν το 40% των νεαρών γυναικών και το 26% των νεαρών ανδρών δεν αισθάνονται ότι η πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία είχε συμβεί «την κατάλληλη στιγμή». Οταν ρωτήθηκαν σε βάθος, οι περισσότεροι είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν περιμένει περισσότερο να χάσουν την παρθενιά τους ενώ ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωσαν ότι θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα.

Οι περισσότεροι έκαναν σεξ περίπου στην ηλικία των 18 ετών, οι μισοί όταν έκλεισαν τα 17 ενώ σχεδόν το ένα τρίτο είχε κάνει σεξ πριν από τα 16.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σεξουαλική ικανότητα ή ετοιμότητα των νέων, αν δηλαδή ένα άτομο ήταν κατάλληλα πληροφορημένο και μπορούσε να πάρει μια λογική απόφαση για το πότε θα κάνει σεξ για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, έπρεπε να είναι αρκετά νηφάλιοι για να έχουν συναινέσει και να μην ενεργούν κάτω από την πίεση των συμμαθητών τους.

Περίπου οι μισές από τις νεαρές γυναίκες και οι τέσσερις από τους δέκα νεαρούς άνδρες που απάντησαν στα ερωτηματολόγια απέτυχαν στο σημείο αυτό.

Και σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες δήλωσαν ότι δεν ήταν εξίσου πρόθυμοι με τον/την σύντροφό τους να κάνουν σεξ, πράγμα που δείχνει ότι κάποιοι πιέστηκαν για τη συνουσία.

Ο δημιουργός της έρευνας Natsal, καθηγητής Κέι Γουέλινγκς, δήλωσε ότι η ηλικία της συγκατάθεσης δεν ήταν δείκτης ότι κάποιος μπορεί να είναι έτοιμος να γίνει σεξουαλικά ενεργός: «Κάθε νεαρό άτομο είναι διαφορετικό – μερικοί 15χρονοι μπορεί να είναι έτοιμοι ενώ κάποιοι 18χρονοι δεν είναι».

Η ερευνήτρια δρ Μελίσα Πάλμερ δήλωσε εξάλλου: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι νεαρές γυναίκες είναι πιθανότερο να πιέζονται από τους συντρόφους τους να κάνουν σεξ».

Η βρετανίδα επιστήμονας πρόσθεσε: «Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας έδωσαν κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα ότι σχεδόν εννέα στους δέκα νέους χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης την πρώτη φορά που έχουν σεξουαλική επαφή, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η ευημερία των νέων θα προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο όταν γίνονται σεξουαλικά ενεργοί».

Είπε, ακόμη, ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία πρέπει να εξοπλίζει τους νέους με τις κατάλληλες δεξιότητες διαπραγμάτευσης ώστε η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία να είναι ασφαλής και θετική.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του National Health Service όποιος ή όποια σκέφτεται να κάνει σεξ, αξίζει να αναρωτηθεί:

  • Νιώθω καλά;
  • Αγαπώ τον/την σύντροφό μου;
  • Εκείνος / εκείνη με αγαπάει εξίσου;
  • Έχουμε μιλήσει για τη χρήση προφυλακτικών για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του HIV; Πήγε καλά η συζήτηση;
  • Έχουμε πάρει μέτρα αντισύλληψης για να προστατευθούμε από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;
  • Νιώθω ικανός (-ή) να πω «όχι» οποιαδήποτε στιγμή αν αλλάξω γνώμη, και θα είμαστε και οι δύο εντάξει με αυτό;

Εάν απαντήσει ΝΑΙ σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συνουσία. Αλλά αν απαντήσει ΝΑΙ σε κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις, μπορεί να μην είναι:

  • Νιώθω ότι πιέζομαι από κάποιον, για παράδειγμα από τον σύντροφό μου ή φίλους μου;
  • Μήπως το μετανιώσω μετά;
  • Σκέφτομαι να κάνω σεξ μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσω τους φίλους μου ή για να συμβαδίζω μαζί τους;
  • Σκέφτομαι να κάνω σεξ απλά για να κρατήσω τον σύντροφό μου;

Τέλος, η Ιζαμπελ Ινμαν από την Brook, φιλανθρωπική οργάνωση για την σεξουαλική υγεία και την ευημερία των νέων, δήλωσε στο BBC:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η διαπαιδαγώγηση για τις σχέσεις πρέπει να ξεκινήσει νωρίς ώστε να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να πάρουν θετικές αποφάσεις που θα είναι οι σωστές γι’ αυτούς. Ελπίζουμε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης θα προσφέρει αυτή την ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3