749
|

Πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Avatar Advertorial 17 Απριλίου 2021, 19:15

Πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Avatar Advertorial 17 Απριλίου 2021, 19:15

Από τη στιγμή που το σχολείο μεταφέρθηκε στο σπίτι, η πρόσβαση σε τεχνολογικό εξοπλισμό έγινε απαραίτητη για κάθε οικογένεια. Η τηλεκπαίδευση είναι αυτή τη στιγμή ο κανόνας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, άρα όλα τα παιδιά, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο χρειάζονται μία συσκευή για να παρακολουθούν τα μαθήματα. Αυτό δεν είναι εφικτό για όλους, γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα. Μέσω αυτού θα επιδοτηθεί η αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από χιλιάδες νέους. Πάμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Ψηφιακή Μέριμνα – Παροχές

Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα έχει τη μορφή επιταγής (voucher), η οποία θα χορηγηθεί σε δικαιούχους γονείς. Η επιταγή αυτή θα είναι αξίας €200 και θα μπορεί να εξαργυρωθεί για την αγορά σταθερού υπολογιστή, laptop ή tablet σε ηλεκτρονικά ή φυσικά καταστήματα (εφόσον λειτουργούν). Η αγορά μπορεί να ξεπερνάει αυτό το ποσό, το voucher καλύπτει απλώς τα 200 ευρώ της αγοράς.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα αναμένεται να καλύψει περισσότερους από 560.000 νέους από 325.000 οικογένειες. Το voucher θα υποστηρίξει την αγορά εξοπλισμού νέων από 4 έως 24 ετών και η επιλογή των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην μείνει κανείς νέος χωρίς πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€. Το voucher των €200 θα δοθεί ανά παιδί και όχι ανά οικογένεια. Άρα μία οικογένεια με περισσότερα από ένα παιδία θα λάβει voucher €200 για κάθε μαθητή/φοιτητή που δικαιούται την επιταγή.

Πώς και πότε μπορώ να κάνω αίτηση;

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά η υλοποίησή του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει επίσημα θα υπάρχει ξεχωριστή πλατφόρμα στην οποία θα μπορείτε να αιτηθείτε τη συμμετοχή σας στην Ψηφιακή Μέριμνα. Αν είστε δικαιούχοι, θα λάβετε ηλεκτρονικό κωδικό που θα ισοδυναμεί στο voucher των €200 για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Για να βεβαιωθείτε πως η έναρξη του προγράμματος δεν θα ξεφύγει της προσοχής σας, προτείνουμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στη φόρμα επικοινωνίας του Public.gr, έτσι ώστε να ενημερωθείτε εγκαίρως και να κάνετε άμεσα τις αγορές σας.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε το άνοιγμα της πλατφόρμας για να κάνετε μία έρευνα αγοράς για τη συσκευή που χρειάζεται το παιδί σας. Επειδή κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες όμως, ας δούμε ποια κατηγορία συσκευών ταιριάζει καλύτερα σε κάθε ηλικία.

Ψηφιακή Μέριμνα — tablet, laptop ή desktop;

Για τα μικρά παιδιά, δηλαδή τους μαθητές Δημοτικού, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με τη χρήση υπολογιστή, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα tablet. Η οθόνη αφής είναι πολύ πιο οικεία στα μικρά παιδιά, έτσι θα προσαρμοστούν πολύ γρήγορα στη νέα τους συσκευή. Επιπλέον, μία συσκευή tablet είναι πολύ ελαφριά και φορητή, άρα τα μικρότερα παιδιά μπορούν να την μεταφέρουν εύκολα. Το τρίτο πλεονέκτημα των tablet είναι πως είναι μία συσκευή που τα συνδυάζει όλα σε ένα. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε εξωτερική κάμερα ή μικρόφωνο για τα μαθήματα για παράδειγμα, καθώς αυτά είναι ενσωματωμένα.

Το τελευταίο αυτό προτέρημα των tablet είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τα laptops. Επειδή καμιά φορά τα μικρά παιδιά είναι απρόσεχτα όμως, δεν θα προτείναμε να τους δώσετε καινούργιο laptop. Το laptop ταιριάζει «γάντι» σε φοιτητές, καθώς η μεταφορά του υπολογιστή είναι κάτι που χρειάζονται όλοι στα φοιτητικά τους χρόνια. Ακόμα κι αν αυτή την περίοδο δεν μετακινούνται ιδιαίτερα, σίγουρα θα χρειαστεί στο μέλλον να παίρνουν το laptop στη σχολή, τη βιβλιοθήκη, τα σπίτια συμφοιτητών και όπου αλλού είναι απαραίτητο. Άρα, αν το παιδί σας είναι φοιτητής ή θα τελειώσει σύντομα τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τότε αξιοποιήστε το voucher της Ψηφιακής Μέριμνας για να αποκτήσετε laptop.

Η τρίτη κατηγορία συσκευών που επιδοτείται από το πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας είναι οι desktop υπολογιστές. Αυτό που κερδίζετε με τη χρήση ενός σταθερού υπολογιστή είναι η αναβαθμισιμότητα, η επισκευασιμότητα και η μεγαλύτερη (συνήθως) ισχύ. Για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, που θέλουν νέα συσκευή όχι μόνο για να παρακολουθούν την τηλεκπαίδευση, αλλά και για να κάνουν εργασίες, να αναζητούν πράγματα στο internet, και καμιά φορά να παίζουν δημοφιλή παιχνίδια, δεν αρκεί ένα tablet. Επιλέξτε, λοιπόν, έναν σταθερό υπολογιστή, ο οποίος θα τους παρέχει μεγαλύτερη οθόνη και φυσικό πληκτρολόγιο, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις του σχολείου. Εκτός κι αν τώρα τελειώνουν το λύκειο, καθώς σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται laptop όπως είπαμε παραπάνω.

Ψηφιακή Μέριμνα στο Public

Όποια συσκευή κι αν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των παιδιών σας μπορείτε να την αποκτήστε στο Public. Η μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών και ειδών ψυχαγωγίας συμμετέχει στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα και φιλοξενεί μία τεράστια ποικιλία από tablet, laptop και desktop για να διαλέξετε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News