430
Ο Τζεφ Μπέζος θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO της Amazon ύστερα από 27 χρόνια | REUTERS/Joshua Roberts

Μπέζος: Πρέπει να φερθούμε καλύτερα στους εργαζομένους μας

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 13:45
Ο Τζεφ Μπέζος θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO της Amazon ύστερα από 27 χρόνια
|REUTERS/Joshua Roberts

Μπέζος: Πρέπει να φερθούμε καλύτερα στους εργαζομένους μας

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2021, 13:45

Δύο μήνες μετά την ανακοίνωσή του ότι αποχωρεί από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος έστειλε την τελευταία επιστολή του στους μετόχους της εταιρείας, όπου γράφει ότι «πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά με τους εργαζομένους».

Ο Μπέζος θα αποχωρήσει μέσα στο 2021 από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή, έπειτα από 27 χρόνια, και θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η Amazon έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για «απάνθρωπες» συνθήκες εργασίας, οι οποίες χειροτέρεψαν μέσα στην πανδημία, λόγω της τρομερής αύξησης του όγκου δουλειάς. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει παραδεχθεί ότι σε κάποιες εγκαταστάσεις, οι εργαζόμενοι ουρούν σε μπουκάλια γιατί δεν προλαβαίνουν να πάνε στην τουαλέτα…

Πρόσφατα, οι εργαζόμενοι στη γιγάντια αποθήκη της εταιρείας στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα ψήφισαν κατά της ένταξης στο συνδικάτο εργαζομένων λιανικής και χονδρικής, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε νίκη για την Amazon και πλήγμα στους αγώνες του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Ομως, ο Μπέζος στην επιστολή του ανέφερε ότι το αποτέλεσμα δεν τον έκανε να νιώσει καλύτερα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά με τους εργαζομένους μας. Μπορεί η σχέση μας μαζί τους να είναι ισχυρή, αλλά μου είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο όραμα για το πώς δημιουργούμε αξία για τους εργαζομένους μας –ένα όραμα για τη δική τους επιτυχία», γράφει ο Μπέζος.

Η εταιρεία έχει 1,3 εκατ. υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και είναι δεύτερη σε αριθμό υπαλλήλων στις ΗΠΑ. Ο Μπέζος πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί ότι τους φέρονται σαν ρομπότ. Τους επιτρέπεται -είπε- να κάνουν μικρά διαλείμματα για να πιουν νερό, να περπατήσουν, να πάνε στην τουαλέτα, να μιλήσουν στον προϊστάμενο, ενώ έχουν και μία ώρα διάλειμμα για φαγητό και χαλάρωση.

«Δεν θέτουμε παράλογους στόχους για την απόδοσή τους στην εργασία», είπε και έφερε ως παράδειγμα καλής συμπεριφοράς της εταιρείας ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 15 δολάρια την ώρα, εδώ και δυόμισι χρόνια -πάνω από τον αμερικανικό μέσο όρο .

Τόνισε επίσης ότι από τη νέα θέση του ως πρόεδρος του ΔΣ, θα προσπαθήσει να κάνει πιο ασφαλείς τους χώρους εργασίας και θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να αλλάζουν πόστα, ώστε να μην τραυματίζονται κάνοντας συνέχεια τις ίδιες κινήσεις και για να προστατεύονται από μυοσκελετικές διαταραχές.

Απαντώντας, ο Στιούαρτ Απελμπάουμ, πρόεδρος του συνδικάτου που έχασε τις εκλογές στην Αλαμπάμα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει μία παγκόσμια συζήτηση για το πώς μεταχειρίζεται η Amazon τους εργαζομένους της και ότι η επιστολή του Μπέζος είναι απόδειξη ότι έχουν δίκιο για όσα περιγράφουν για τους χώρους εργασίας. «Ομως η παραδοχή του δεν θα αλλάξει τίποτα, οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα συνδικάτο, όχι μία καμπάνια δημοσίων σχέσεων για την εικόνα της εταιρείας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...