551
Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δορυφόρων και διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τη Γη δημιουργεί συνεχώς κινδύνους συγκρούσεων και ατυχημάτων | Shutterstock

Παραλίγο «τροχαίο» στο Διάστημα!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 20:36
Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δορυφόρων και διαστημικών σκουπιδιών γύρω από τη Γη δημιουργεί συνεχώς κινδύνους συγκρούσεων και ατυχημάτων
|Shutterstock

Παραλίγο «τροχαίο» στο Διάστημα!

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 20:36

To 1957 o ρωσικός τεχνητός δορυφόρος Σπούτνικ έγινε το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που πέρασε τα σύνορα του πλανήτη και βρέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Στις έξι δεκαετίες που ακολούθησαν εκτοξεύτηκαν περίπου 8.500 δορυφόροι, και αυτήν τη στιγμή γύρω από τη Γη κινούνται περίπου 5.000 δορυφόροι κάθε είδους.

Πρόκειται για δορυφόρους που εκτελούν κυρίως επιστημονικές, τηλεπικοινωνιακές αλλά και στρατιωτικές αποστολές.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη στην κατασκευή των διαστημικών δορυφόρων, η μείωση του κόστους κατασκευής και εκτόξευσης αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην επιστημονική έρευνα αλλά και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχει κάνει την εκτόξευση δορυφόρων μια διαδικασία που συμβαίνει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Μάλιστα σε κάθε εκτόξευση πλέον δεν στέλνονται στο Διάστημα 2-3 δορυφόροι αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το φορτίο ενός πυραύλου αποτελείται από δεκάδες δορυφόρους.

Χιλιάδες δορυφόροι του προγράμματος Starlink θα παρέχουν πρόσβαση στο Internet σε περιοχές της Γης όπου δεν υπάρχει. Ο μεγάλος αριθμός τους όμως προκαλεί ήδη προβλήματα στην κίνηση των άλλων δορυφόρων

Μια τέτοια εκτόξευση έγινε πριν από λίγους μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος Starlink, του προγράμματος παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών από το Διάστημα που οργανώνει ο πολυπράγμων μεγιστάνας Ελον Μασκ.

Το Starlink είναι ένας στόλος περίπου 12 χιλιάδων δορυφόρων που θα παρέχουν γρήγορη και απρόσκοπτη σύνδεση με το Internet σε περιοχές της Γης που για διαφόρους λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν είναι μόνο ο Ελον Μασκ που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Κολοσσοί του Διαδικτύου όπως η Google και το Facebook θέλουν να δημιουργήσουν τέτοιους στόλους και μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει η σκέψη η παροχή διαστημικών ιντερνετικών υπηρεσιών να γίνεται δωρεάν τουλάχιστον για εκείνους που λόγω γεωγραφικής θέσης δεν έχουν πρόσβαση.

Το «τροχαίο»

Πριν από λίγους μήνες εκτοξεύτηκαν οι πρώτοι 60 δορυφόροι του προγράμματος Starlink οι οποίοι όπως αποδείχτηκε κινούνταν στον ίδιο διαστημικό διάδρομο με τον μετεωρολογικό δορυφόρο Aeolus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης του Aeolus με τον στόλο των δορυφόρων του Ελον Μασκ σήμανε συναγερμός.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Aeolus αποφάσισαν να του αλλάξουν πορεία. Επέλεξαν να αυξήσουν το ύψος στο οποίο κινείται ώστε να αποφύγει τη συνάντηση με τους δορυφόρους Starlink. Εχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κάποιες μετακινήσεις δορυφόρων για να αποφευχθεί ή πιθανή σύγκρουσή τους με κάποιο από τα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια, τα απομεινάρια παλαιών δορυφόρων και διαστημοπλοίων. Ομως ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβη για ενεργούς δορυφόρους και η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο δορυφόρος Aeolus θα έπεφτε πάνω στους δορυφόρους Starlink αν δεν του άλλαζαν πορεία

Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η πρώτη φορά μπορεί να είναι και η τελευταία που γίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό γιατί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός δορυφόρων γύρω από τη Γη δεν θα επιτρέπει αλλαγές στην αρχικά προγραμματισμένη πορεία ενός δορυφόρου γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχουν «κενές θέσεις» για να τοποθετηθεί. Στην εξίσωση φυσικά υπάρχουν και τα διαστημικά σκουπίδια ο όγκος των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο προκαλώντας πονοκεφάλους στις διαστημικές υπηρεσίες και τη διαστημική βιομηχανία γενικότερα.

Υπάρχει ένα εφιαλτικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο σε λίγα χρόνια θα έχει δημιουργηθεί μια διαστημική χωματερή γύρω από τη Γη, τέτοιας πυκνότητας που δεν θα επιτρέπει πλέον την εκτόξευση διαστημοπλοίων και δορυφόρων, και αν δεν υπάρξει τρόπος να καθαριστεί η χωματερή αυτή θα μας κρατά… ομήρους μέσα στον πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...