437
Oι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του ρομποτικού καλωδίου που εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και εξοντώνει τους θρόμβους | MIT

Ρομποτάκι θα μας σώζει από τα εγκεφαλικά!

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 20:15
Oι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του ρομποτικού καλωδίου που εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και εξοντώνει τους θρόμβους
|MIT

Ρομποτάκι θα μας σώζει από τα εγκεφαλικά!

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 20:15

Οι επιστήμονες λένε ότι μετά την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο περίπου μίας ώρας όπου, αν υπάρξει μέσα σε αυτό διάστημα αντιμετώπιση του, οι ζημιές θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Πρόκειται για την αποκαλούμενη στην επιστημονική κοινότητα «χρυσή ώρα». Ερευνητές του ΜΙΤ αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ρομποτικό μηχανισμό που να μπαίνει στον εγκέφαλο, να φτάνει στα σημεία που έχει προκληθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο και να επεμβαίνει για να σώσει την ζωή των ασθενών και να περιορίσει τις ζημιές.

Το ρομπότ έχει μήκος μερικών εκατοστών, πάχος μόλις μισού χιλιοστού και μοιάζει με ένα μικροσκοπικό καλώδιο. Αποτελείται από νιτινόλη, ένα κράμα νικελίου και τιτανίου που επιτρέπει στο ρομποτικό καλώδιο να τεντώνεται, να λυγίζει κλπ αλλά να επιστρέφει πάντα στο αρχικό του σχήμα και κατάσταση. Στην άκρη του καλωδίου οι ερευνητές τοποθέτησαν μαγνητικά σωματίδια νεοδυμίου-σιδήρου-βορίου. Το επόμενο στάδιο ήταν το καλώδιο να επικαλυφθεί με ένα υδροτζέλ που το κάνει λείο ώστε να μειώνει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο την τριβή όσο αυτό βρίσκεται εντός του οργανισμού. Όταν ενεργοποιηθεί το μαγνητικό πεδίο, το καλώδιο θα μπορεί να αλλάζει σχήμα ώστε να κινείται με άνεση μέσα στις πολύπλοκες και «μπλεγμένες» δομές του εγκεφάλου.

Η ταχεία επέμβαση μετά την πρόκληση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι κρίσιμη για την επιβίωση ενός ασθενούς και την ομαλή αποκατάσταση της υγείας του. Το ρομποτάκι των ερευνητών του ΜΙΤ θα μπορεί να πηγαίνει ταχύτατα στο σημείο του προβλήματος και να διορθώνει τις ζημιές

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, αφού εισαχθεί στον εγκέφαλο, τον έλεγχο του ρομπότ θα έχουν με τηλεχειρισμό οι γιατροί που θα αναλάβουν ένα περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αν το ρομπότ τοποθετηθεί σε ένα ασθενή που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εντός της χρυσής ώρας, τότε αυτό θα μεταφέρει γρήγορα μέσα στον εγκέφαλο την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Οι ερευνητές, με δημοσίευση τουw στην επιθεώρηση «Science Robotics», ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν και μια εκδοχή του ρομπότ η οποία διαθέτει λέιζερ με το οποίο καταστρέφει τους θρόμβους.

«Αν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπιστεί μέσα στα πρώτα 60 λεπτά οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς αυξάνονται σημαντικά. Αν καταφέρει το ρομπότ να απομακρύνει τους θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στην πρώτη ώρα θα αποφύγουμε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες. Αυτός είναι ο στόχος» δηλώνει ο Ξουάνχε Ζάο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ένα φθοροσκόπιο (όργανο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να απεικονίζει τα αιμοφόρα αγγεία) θα βοηθά τον γιατρό να εντοπίζει τους θρόμβους. Όταν τους εντοπίσει θα τοποθετεί εκεί το ρομποτάκι και, μέσω ενός καθετήρα, θα στέλνονται στην περιοχή είτε κάποια σωματίδια που θα καταστρέφουν τους θρόμβους είτε φάρμακα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...