444
Οι Ελληνίδες, όπως αυτή η γλυκειά γιαγιά στα Σωτηριάνικα της Μεσσηνίας μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις χαρές της ζωής για πολλά χρόνια | Shutterstock

Οι Ελληνίδες ζουν πολύ, οι Ισπανίδες περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 10:25
Οι Ελληνίδες, όπως αυτή η γλυκειά γιαγιά στα Σωτηριάνικα της Μεσσηνίας μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις χαρές της ζωής για πολλά χρόνια
|Shutterstock

Οι Ελληνίδες ζουν πολύ, οι Ισπανίδες περισσότερο

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2018, 10:25

Τον αρχέγονο φόβο του θανάτου, μπορεί κάπως να απαλύνει η είδηση ότι το προσδόκιμο ζωής παρατείνεται σημαντικά, όσο περνούν τα χρόνια. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, που βασίζεται σε νέα στοιχεία της Eurostat για την Ευρώπη, οι γυναίκες-που έχουν παραδοσιακά πιο γερή κράση από τους άνδρες-, φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 85 έτη ζωής.

Πρωταθλήτριες μακροζωίας είναι οι Ισπανίδες με 86,3 χρόνια, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος. Η Ελλάδα αν και βρίσκεται εκτός δεκάδας, στην 12η θέση, δεν τα πάει καθόλου άσχημα, καθώς οι Ελληνίδες κατά μέσο όρο, ζουν και βασιλεύουν ως τα 84 τους.

(Guardian)

Το βρετανικό δημοσίευμα ωστόσο, πενθεί για την χαμηλή «απόδοση» των Αγγλίδων, το προσδόκιμο ζωής των οποίων, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα 83 έτη.

Οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει τις αναλύσεις για το τι πρέπει να γίνεται πιο σωστά, προκειμένου- γιατί όχι; – να έρθει μία μέρα που τα 100 κεράκια στη γενέθλια τούρτα δεν θα είναι άπιαστο όνειρο. Η σωστή διατροφή για παράδειγμα, που πρέπει να αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, είναι ένας παράγοντας που θωρακίζει την καλή υγεία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν περιοριζόταν η χρήση ζάχαρης, αλατιού και τόσων άχρηστων θερμίδων από τόσα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τώρα θα μιλούσαμε για υγιέστερα παιδιά που γίνονται υγιείς ενήλικες.

Η συγκεκριμένη έρευνα κάνει επίσης λόγο και για το προσδόκιμο της υγιούς ζωής των Ευρωπαίων, δηλαδή πόσα χρόνια ζει κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο κύριος λόγος κακής υγείας στις γυναίκες και στους άνδρες της Ευρώπης είναι οι πόνοι στην μέση και στον αυχένα, που σχετίζονται είτε με τραυματισμούς, είτε με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ακολουθούν οι δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση. Στην τρίτη θέση των σοβαρότερων προβλημάτων των ανδρών έρχονται η απώλεια όρασης και ακοής, ενώ στην περίπτωση των γυναικών, υπάρχει ο σοβαρότατος εχθρός της ημικρανίας. Στην τέταρτη θέση και για τους δύο, βρίσκονται διαταραχές που προέρχονται από την κατάθλιψη.

Πίσω από τα παραπάνω, καραδοκούν χρόνιες νόσοι όπως διαβήτης, υπέρταση και καρκίνος.

Η νούμερο ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες είναι η άνοια και το Αλτσχάιμερ, με τα καρδιακά προβλήματα να έρχονται δεύτερα. Στην περίπτωση των ανδρών, αυτό αντιστρέφεται.

Το βρετανικό δημοσίευμα μοιάζει πολύ αισιόδοξο, αφού θεωρεί ότι ως το 2023, μόλις το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα εξακολουθεί να καπνίζει.

Κοιτάζοντας πολύ πίσω στην ιστορία, σήμερα μας φαίνεται αδιανόητο ότι κάποτε το προσδόκιμο ζωής ήταν τα 40 χρόνια. Οσες προσπάθειες κι αν γίνουν όμως για την παράτασή του, το βασικό ζήτημα είναι το εξής: προτιμά κάποιος να έχει «χρόνια πολλά» ή «χρόνια καλά»; Η ζωή είναι ωραία, αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς θα την γεμίσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...