278
Η επιτύμβια αρχαιοελληνική στήλη που επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, επέστρεψε τελικά στην Αθήνα | Sotheby's

Ο Sotheby’s επέστρεψε στην Ελλάδα κλεμμένη αρχαία επιτύμβια στήλη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 11:53
Η επιτύμβια αρχαιοελληνική στήλη που επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, επέστρεψε τελικά στην Αθήνα
|Sotheby's

Ο Sotheby’s επέστρεψε στην Ελλάδα κλεμμένη αρχαία επιτύμβια στήλη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2018, 11:53

Η μεγάλη επιστροφή: μία αρχαιοελληνική επιτύμβια στήλη που είχε απομακρυνθεί λαθραία από τη χώρα μας και κατέληξε στον βρετανικό οίκο Sotheby’s με σκοπό να δημοπρατηθεί, επέστρεψε τελικά στην Αθήνα.

Ο επαναπατρισμός του πολύτιμου ευρήματος που χρονολογείται περίπου στο 340 π.Χ, είναι η πιο πρόσφατη επιτυχία της Ελλάδας και της καμπάνιας μέσω της οποίας διεκδικεί κλεμμένα αντικείμενα που της ανήκουν από οίκους δημοπρασίας.

Οπως ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, η συγκεκριμένη ταφική στήλη «προέρχεται χωρίς αμφιβολία από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και είναι προϊόν μίας συγκεκριμένης γλυπτικής σχολής της εποχής εκείνης».

Και συμπληρώνοντας: «είχε απομακρυνθεί παράνομα από την Ελλάδα και βρέθηκε στη λίστα με αντικείμενα αξίας που επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον Sotheby’s».

Οπως αναφέφει και δημοσίευμα των Times του Λονδίνου,  ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, δεύτερος τη τάξει στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη επιστροφή «σηματοδοτεί τον πιο σημαντικό επαναπατρισμό γλυπτού από τη Βρετανία στην Ελλάδα στη νεότερη ιστορία».

Και πρόσθεσε, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να «σταματήσει την δημοπρασία, μόλις πληροφορήθηκε ότι η ανυπολόγιστης αξίας επιτύμβια στήλη είχε συμπεριληφθεί σε κατάλογο του Sotheby’s εν όψει μίας δημοπρασίας».

Από την πλευρά του βρετανικού οίκου, ένας εκπρόσωπός του δήλωσε: «Χαιρόμαστε που βοηθήσαμε οικειοθελώς βοηθώντας να επιστραφεί αυτό το αρχαιολληνικό έργο τέχνης στην Ελλάδα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Sotheby’s συμφωνεί και βοηθά στον επαναπατρισμό σημαντικών αντικειμένων. Το 2013, ύστερα από δύο χρόνια δικαστικής διαμάχης, ο οίκος συμφώνησε να επιστραφεί στην Καμπότζη γλυπτό του 10ου αιώνα που είχε λεηλατηθεί από έναν ναό.

Οπως καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, το μεγάλο αγκάθι με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, παραμένει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...